Danas se u okviru 22.kola Super lige Srbije na Banovom brdu sastaju domaći Čukarički i gosti iz Ivanjice, ekipa Javor Matisa. Biće to duel timova koji su tokom prethodnih sezona igrali izuzetno značajnu ulogu u srpskom fudbalu i koji uvek imaju velike ambicije.

Ekipa Čukaričkog je nakon slabih igara tokom jesenje polusezone zauzela tek 12.mesto na superligaškoj tabeli sa samo 20 osvojenih bodova. Ivanjičani su sa druge strane na kraju jesenjeg dela sezone zauzeli dosta dobro 6.mesto sa 32 osvojena boda. Današnji rivali su se tokom aktuelne sezone sastajali već dva puta, a nešto uspešnija bila je ekipa Čukaričkog. Duel u okviru Super lige Srbije završen je podelom bodova, a rezultat je bio 0:0, dok je duel u okviru Kupa Srbije završen pobedom ’’brđana’’ rezultatom 1:0(1:0). Strelac jedinog pogotka bio je napadač Ognjen Ožegović u 19.minutu susreta. Ako posmatramo međusobni bilans u prethodnih 16 međusobnih susreta (u periodu 2002-2016) Ivanjičani su bili uspešniji sa sedam pobeda, od čega čak tri u Beogradu, uz četiri remija i pet poraza. Ipak, ekipa Javor Matisa je poslednji put slavila protiv ’’brđana’’ pre gotovo šest godina.

U taboru domaćina svi se nadaju da će se naporan rad tokom zimskih priprema u potpunosti isplatiti tokom proleća i da će rezultati i plasman na tabeli biti daleko bolji. Na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret prisutnima se obratio pomoćnik Nenada Lalatovića, trener Dragan Šarac, koji je Ivanjičanima prepustio ulogu favorita. Ipak, istakao je i da će se njegov tim do kraja boriti za plasman u plej-of:

’’Igramo protiv Javora koji se bori za plej-of i mnogo je iznad nas na tabeli. Maksimalno ćemo ući u meč, očekuje nas teška utakmica. Protivnik je pokazao da bolje igra na strani nego kući i većina igrača im je ostala ista, promenili su dvojicu ili trojicu. Oni su favorit, ali dok god postoji opcija ulaska u plej-of nadamo se i borićemo se.’’

Jedan od prvotimaca ’’brđana’’, Dragoljub Srnić, istakao je da na startu polusezone treba očekivati izuzetno težak meč, kao i da njegov tim ne zaslužuje ovakav plasman na tabeli:

’’Uvek su prve dve utakmice u prvenstvu teške. Daćemo maksimum, jer nam je svaki bod bitan. Mi ne zaslužujemo ovo mesto gde se nalazimo, a dok postoji matematička mogućnost potrudićemo se da uđemo u plej-of. Videćemo kako će se kretati osvajanje bodova. Bazirani smo na našu igru.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa puno izmena, kako u timu, tako i u stručnom štabu. Zbog svega toga ne daju velika obećanja i nadaju se plasmanu u plej-of na kraju preliminarne faze takmičenja. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Ivanjičana, Srđan Blagojević, koji je istakao da je teško predvideti odnos snaga nakon velikih kadrovski promena:

’’Čukarički kao klub ima takvu ekipu koja je pred početak prvenstva slovila za jednog od favorita kada je borba za Evropu u pitanju. Iz njima poznatih razloga, u koje ja sad ne bih ulazio, to im se nije obistinilo. Oni su verovatno ostvarili učinak koji je ispod njihovih očekivanja. Međutim, ja ovu polusezonu posmatram kao novo takmičenje, došao im je i novi trener Nenad Lalatović, a imaju i nekoliko promena u igračkom kadru, tako da očekujem jednu totalno drugačiju sliku nego što je to bilo u prvom delu. Oni će se sigurno maksimalno potruditi da u nastavak sezone uđu na drugačiji način nego što je to bilo u prvom delu. S jedne strane,  potpuno smo svesni težine meča koji nas čeka na Banovom brdu, a sa druge strane, apsolutno verujem u momke iz mog tima i verujem da smo sposobni da se suprotstavimo i pokušamo da nametnemo našu ideju. Naravno, iluzorno je pričati i pretiti, nikad to nećemo ni raditi, već iskazivati puno poštovanje prvenstveno prema sebi i onome što radimo. Naravno da ćemo dati sve od sebe, to ću i postaviti kao zahtev ispred momaka, da budemo sportski drski, da verujemo u sebe, da damo maksimum, a za koliko će to bodova biti dovoljno videćemo kada se utakmica završi.’’

Prisutnima se potom obratio i kapiten ekipa Javor Matisa, iskusni Milovan Milović, koji je istakao da šansu vidi u činjenici da na startu polusezone nijedna ekipa ne može biti u vrhunskoj formi:

’’Očekuje nas teška utakmica, međutim, po meni je dobro što gostujemo u prvom kolu Čukaričkom, jer je sigurno da nijedna ekipa ne može biti u nekoj top-formi u prvom kolu. Svako je zaslužio svoje mesto na tabeli u prvom delu prvenstva, sparm igara koje su pružali. Nije ni čudo što smo mi na šestom mestu, a Čukarički tu gde jeste. Bez obzira na organizaciju kluba, svako zauzima mesto koje mu pripada, na kraju. Doveli su dosta novih igrača, novog trenera koji je u prethodnim klubovima fantastično vodio svoje ekipe. Pogotovo protiv Javora, postala je neka tradicija da su te utakmice koje on vodi pune naboja i da se igrači dosta energetski potroše. Bukvalno, te utakmice prerastu u neku vrstu derbija. Nadam se da možemo da napravimo povoljan rezultat, ali za razliku od njih nismo opterećeni rezultatom. Plan nam je da u preostalih devet mečeva osvojimo osam ili devet bodova, koliko bi nam bilo dovoljno za plasman u plej-of.’’

Meč 22.kola Super lige Srbije između Čukaričkog i Javor Matisa igra se danas, u subotu 18.februara 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova.

FOTO: fkcukaricki.rs