Derbi meč 23.kola Super lige Srbije igra se sutra u Ivanjici gde domaći Javor Matis dočekuje subotički Spartak Ždrepčeva krv. Biće to duel timova koji vode veliku borbu za plasman u plej-of, a ovaj duel je svakako jedan od najvažnijih u ostvarenju tog cilja.

Ekipa Javor Matisa se trenutno nalazi na 6.mestu superligaške tabele sa 32 osvojena boda, a u premijernom prolećnom kolu Ivanjičani su na Banovom brdu nakon preokreta pretrpeli poraz od ekipe Čukaričkog rezultatom 1:2. Ekipa Spartaka trenutno zauzima 8.mesto na superligaškoj tabeli sa 30 osvojenih bodova, a u prethodnom kolu poraženi su na svom terenu u duelu sa ekipom Vojvodine rezultatom 1:4.

Dva tima su tokom aktuelne sezone već odigrala jedan međusobni susret na gradskom stadionu u Subotici, a završen je nerešenim rezultatom 1:1 (0:1). Poveli su Ivanjičani u samom finišu prvog poluvremena preko Igora Stojakovića, a izjednačio je Aleksandar Radovanović minut pre kraja susreta. Ako posmatramo rezultate prethodnih 14 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2016) ekipa Javora je bila uspešnija sa pet pobeda, dve pobede ostvarili su Subotičani, dok je čak sedam susreta završeno remijem. Ipak, treba reći da je prethodni susret u Ivanjici ekipa Spartaka uspela da reši u svoju korist rezultatom 0:2(0:1).

Domaćini u ovaj susret ulaze sa puno respekta prema protivniku, a čini se da svi žele da igrače rasterete eventualnog pritiska zbog važnosti ove utakmice. Na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret novinarima se obratio šef stručnog štaba ivanjičkog superligaša Srđan Blagojević koji je istakao nikoga ne sme da zavara poraz Subotičana u duelu sa Vojvodinom:

’’Što se tiče naše naredne utakmice protiv Spartaka, mnogi će verovatno oceniti ovu utakmicu kao presudnu, odlučujuću, kao utakmicu sezone u toj borbi za plej-of. Ja bih to izbegao i ne volim te termine. Posmatraću ovu utakmicu kao i svaku od narednih osam, jednu od utakmica koje će odrediti sudbinu ovog tima Javor u ovoj polusezoni. Bez obzira na rezultat i one prethodne utakmice i ove naredne utakmice imamo posle toga još dosta da igramo. Naravno, verujemo u sebe, u svoje kvalitete, a ja iskreno verujem u ove momke i uveren sam da su oni spremni da odgovore svim izazovima. Što se tiče Spartaka, gledali smo i analizirali njihovu utakmicu protiv Vojvodine koju su igrali kući. Izgubili su 4:1, međutim, taj rezultat može izuzetno da zavara s obzirom da je Spartak u dobrom delu utakmice imao i kontrolu i čak u nekim trenucima veći posed. Jako zanimljiv sastav i jako zanimljiva rešenja u igri, tako da sigurno nećemo potceniti ekipu Spartaka koja je izuzetno dobro vođena od kolege Černišova koji je već u jednom dobrom kontinuitetu. To sigurno daje prednost svakoj ekipi koja ulazi u kontinuitet. Iluzorno je pričati o kvalitetima jednog Mudrinskog koji je glavna uzdanica ekipe Spartaka i kapitena Torbice, zatim Jovovića, novopridošlog igrača, Mileta Savkovića, Ivanovića i da ne nabrajam dalje. Poštujemo ono što oni rade i njihov kvalitet, ali sa druge strane verujemo u sebe, u svoje sposobnosti i ono što radimo, i uveren sam da će momci na utakmici u subotu izaći spremni i orni i da će dati sve od sebe da bismo ostvarili pozitivan rezultat.’’

Trener Javor Matisa se osvrnuo i na činjenicu da je tokom prethodnih dana imao određenih kadrovskih problema, ali je i najavio da postoji mogućnost da se dvojica veoma bitnih igrača u potpunosti vrate u takmičarski pogon nakon povrede:

’’Ja izbegavam da pričam o tome, jer smatram da su igrači koje imam na raspolaganju oni koji su i najbolji. To je ono što je u ovom trenutku najbitnije, da ekipa koja izađe na teren da svoj maksimum. Ja imam maksimalno poverenje u nju i ne želim da tražim alibi za rezultat u nekim prethodnim utakmicama. Činjenica je da smo tokom prethodne nedelje u trenažnom procesu bili bez Eliomara i Tomanovića, da Mitošević još uvek nema pravo da igra, a da je Kiković stigao poslednjeg dana prelaznog roka. Očekujem da će se Eliomar i Tomanović potpuno oporaviti, a da li će biti u konkurenciji videćemo nakon naredna dva treninga, danas i sutra.’’

U taboru gostiju sa puno opreza prilaze gostovanju u Ivanjici, svesni važnosti duela sa direktnim rivalima za plasman u plej-of. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’golubova’’ Andrej Černišov, koji je istakao da će protivnik biti dobro analiziran i da će nakon ovog susreta verovatno uslediti neke promene u igračkom kadru i taktici:

’’Svi smo svesni koliko nam je važna ova utakmica, zato što se ekipa Javora nalazi blizu nas na tabeli i takođe vodi borbu za plej-of. Mislim da su zbog svega toga i oni svesni važnosti te utakmice i za njih. Prošlo je prvo kolo nakon pauze, sad su već neke stvari jasnije, imamo i video, imamo statistiku o ekipi Spartaka i ostale informacije. Takođe, sutra ćemo posle treninga odraditi i analizu, razgovarati i sve to pokazati igračima. Posle ove utakmice verovatno će biti i nekih izmena što se tiče igračkog kadra, možda i taktike. Što se tiče prethodne nedelje, igrači su posle poraza od Vojvodine dosta dobro radili.’’

Trener Černišov se potom osvrnuo na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da je najveći problem teža povreda Anđića, ali je naglasio da su svi ostali igrači zdravi i spremni za subotnji meč sa ekipom Javor Matisa:

’’Mi imamo jedan ozbiljan problem, pošto se Anđić povredio na duži vremenski rok, igrač koji je prošle godine imao važnu ulogu u ekipi. Mi smo se nadali da će se on oporaviti i da će biti spreman za utakmicu sa Vojvodinom, međutim, medicinski pregledi su pokazali da mu je potreban duži vremenski period da se oporavi. Drugih povreda u ekipi trenutno nema.’’

Derbi susret 23.kola Super lige Srbije između Javor Matisa i Spartaka igra se sutra, u subotu 25.februara, sa početkom u 14:00 časova.

FOTO: fkjavor.com