Vanredno 25.kolo Super lige Srbije donosi nam još jedan ’’južnjački derbi’’ između ekipe Radnika i niškog Radničkog. Novo rivalstvo u superligaškim okvirima polako dobija na ’’težini’’, zbog dobrih rezultata surduličkog tima tokom prethodne sezone, pa treba očekivati odličnu utakmicu.

Ekipa Radnika je prolećni deo šampionata započela ispod očekivanog nivoa, najpre remijem  na svom stadionu u duelu sa ekipom Mladosti (1:1), a zatim i porazima na gostovanjima ekipama Metalca (1:3) i Voždovca (0:3). Surduličani trenutno zauzimaju 14.mesto na superligaškoj tabeli sa 21 osvojenim bodom. Nišlije su na startu prolećne polusezone poražene od ekipe Mladosti na gostovanju u Lučanima (0:1), da bi potom zabeležili dve izuzetno važne pobede u duelima sa ekiama Voždovca na svom Čairu (0:2) i Napretka u Kruševcu (1:2). Ekipa Radničkog trenutno zauzima 6.mesto na superligaškoj tabeli sa 36 osvojenih bodova.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a Nišlije su na svom terenu slavile rezultatom 1:0(0:0). Jedini pogodak za ekipu Radničkog postigao je napadač Marko Mrkić u drugom poluvremenu. Bio je to četvrti superligaški okršaj ovih rivala i druga pobeda Nišlija, dok je jedan duel pripao Surduličanima, a jedan završen remijem.

U taboru domaćina sve je podređeno izlasku iz rezultatske krize, ali dolazak Nišlija svakako nije laka prilika za tako nešto. O tome je na vanrednoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba surduličkog tima Bratislav Živković koji je pozvao pubiliku da podrži njegov tim i u trenucima kada nije sve u skladu sa željama i očekivanjima:

’’Lepo je imati podršku kada krene trend dobrih rezultata, ali svi dobro znamo da treba i podrška onda kada je teško i kada treba premostiti prepreke. Idemo na pobedu, sigurno da nam je neophodna. Nimalo nismo u lakoj poziciji nakon tri utakmice iz koje nismo izašli kao pobednici, dok nam sa druge strane u goste dolazi Radnički koji nakon dve uzastopne pobede ima verovatno želju za nastavkom serije dobrih rezultata. Mi ćemo dati sve od sebe. Sigurno da ćemo dobro da pripremimo utakmicu i da ovaj jedan mali derbi na kraju dobijemo i slavimo.’’

Šef stručnog štaba Surduličana je najavio promene u startnih jedanaest, a osim ’’požutelog’’ Adamovića svi igrači će biti u konkurenciji za tim. On je istakao da će dati sve od sebe da na pravi način motiviše svoje igrače:

’’Trebamo najpre dobro postaviti tim. Imamo kratko vreme za ’’posebne’’ pripreme, ali nadamo se toj kvalitetnoj postavci. Ja ću se maksimalno potruditi da motivišem igrače i da oni izađu maksimalno spremni i odigraju na visokom nivou, kako bi izdejstvovali pobedu koja nam je u ovom trenutku jako, jako bitna.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa puno samopouzdanja i optimizma, nakon dve uzastopne pobede , a trijumf u Surdulici samo bi potvrdio da je zimska pauza iskorištena na pravi način. O tome je na vanrednoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio šef stručnog štaba niškog tima Milan Rastavac koji je istakao da je ekipa Radnika neugodan rival:

’’Prvo, radujemo se zbog rezultata na prethodnoj utakmici u Kruševcu. Mislim da smo uradili sjajnu stvar, ali tek po završetku ovog duela u Surdulici mogli bismo da kažemo da smo kompletirali stvari. Imamo nezgodnu ekipu za rivala, koji uvek protiv nas daje i više od sto odsto mogućnosti. Ali, mi smo podigli nivo igre i nivo samopouzdanja, imamo obavezu da i u ovoj utakmici budemo kvalitetni i da nastojimo da osvajamo bodove. Radnik je čvrsta ekipa, igraju izuzetno brzo po bokovima, na nama je da se potrudimo da im taj prostor suzimo, a da ih istovremeno što više ugrožavamo nekim našim oružjima.’’

Trener Rastavac se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju koja je prilično zabrinjavajuća za njegov stručni štab, jer su čak petorica igrača pod znakom pitanja. Naime, zbog povreda i bolesti neizvesno je učešće Volkova, Bulatovića, Stankovića, Stojanovića i Kojića, a strateg Nišlija je istakao da očekuje da svi oni koji istrče na teren pokažu adekvatan nivo igre:

’’Imamo dosta ’’rovitih’’ i povređenih igrača, veliki broj njih je pod znakom pitanja za ovu utakmicu. Deo njih se bori sa virusom, neki treniraju, ali smanjenim intenzitetom. Dakle, u ovom trenutku zaista nisam u mogućnosti da saopštim sastav tima, jer će mnogo toga zavisiti i od sutrašnjeg dana. No, obaveza svih koji dobiju priliku je da daju svoj maksimum i pokažu nivo igre dostojan fudbalskog kluba Radnički. Pred nama je jasan cilj i mi ćemo uložiti maksimum da ga ostvarimo. Dobili smo u minulom prelaznom roku priliku da dovedemo dobre igrače i sada imamo bar po dvojicu kvalitetnih na svakoj poziciji. Siguran sam da smo sada sposobni da odgovorimo ovom ritmu utakmica. Naravno, s obzirom da je dosta novajlija, mogu da kažem da se još uvodimo u način igre koji želimo da demonstriramo, ali rastemo kao tim i verujem da ćemo biti maksimalno spremni za plej-of.’’

Meč 25.kola Super lige Srbije između Radnika i Radničkog igra se sutra, u sredu 08.marta 2017.godine, sa početkom u 18:00 časova.

FOTO: fk-radnik.com