Jedan od najzanimljivijih mečeva 28.kola Super lige Srbije igra se u subotu na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde lider šampionata, ekipa Crvene zvezde, dočekuje subotički Spartak. Domaći tim želi da u narednu fazu uđe sa što većom prednošću u odnosu na najveće rivale, dok gosti vode veliku borbu za plasman u plej-of, pa treba očekivati uzbudljivu utakmicu.

Ekipa Crvene zvezde je u prvih šest prolećnih kola ostvarila pet pobeda, uz jedan remi. U prethodnom kolu crveno-beli su na Banovom brdu savladali ekipu Čukaričkog rezultatom 3:4. Trenutno se nalaze na 1.mestu superligaške tabele sa 70 osvojenih bodova, šest više od drugoplasiranog Partizana. Ekipa Spartaka je u prvih šest prolećnih kola igrala dosta promenjivo, a uz tri poraza izborili su i dve pobede i jedan remi. U prethodnom kolu ostvarili su važnu pobedu na svom stadionu u duelu sa ekipom čačanskog Borca rezultatom 1:0. Subotičani trenutno zauzimaju 8.mesto na superligaškoj tabeli sa 37 osvojenih bodova, koliko ima i devetoplasirani Voždovac.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč odigran u Subotici završen je nerešenim rezultatom 1:1(0:1). Strelac pogotka za ekipu Spartaka bio je Marko Petković koji je postigao autogol, a istom merom uzvratio je na suprotnoj strani Aleksandar Radovanović koji je takođe zatresao sopstvenu mrežu. Zanimljivo je da je pre toga sedam uzastopnih mečeva završeno pobedama crveno-belih. Ako posmatramo rezultate prethodnih 16 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2016) ekipa Crvene zvezde je bila daleko uspešnija sa 12 pobeda, uz dva remija i dva poraza. Jedini bod na stadionu ’’Rajko Mitić’’ Subotičani su osvojili u sezoni 2010/11 kada je rezultat bio 2:2.

U taboru domaćina vlada dobra atmosfera nakon odlične igre u prijateljskom duelu sa moskovskim Spartakom, ali su svi svesni da je mnogo važniji duel sa drugim Spartakom, onim subotičkim. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović koji je istakao da od svoje ekipe očekuje nova tri boda:

’’Pobeda u prijateljskoj utakmici nam neće značiti ništa ako ne pobedimo sada u subotu. Mnogo nam je važniji Spartak koji nas očekuje sutra. Naravno da očekujemo da ćemo da pobedimo, ali sigurno da neće biti lako, jer bodovi su potrebni i nama i Spartaku. Subotičani se bore za plasman u plej-of. Prošli put su nam na njihovom stadionu oduzeli dva boda i dosta nas namučili. I ovog puta očekujem tešku utakmicu, ali nadam se da ćemo da uspemo da pobedimo i da ćemo završiti ovu sezonu kao prvaci.’’

Šef stručnog štaba Crvene zvezde je potom govorio i o sastavu tima za duel sa ’’golubovima’’ najavivši izostanak dvojice igrača:

’’Sigurno neće igrati Anđelković i Ristić, imaju problema sa povredama. Plavšić i Manojlović su se vratili sa reprezentativnog okupljanja, trenirali su sa ekipom.’’

Trener Božović je govorio i o trenutnoj formi i kvalitetima sutrašnjeg protivnika, a istakao je i od kojih igrača preti najveća opsanost:

’’Spartak ima nezgodnih igrača, pre svega mislim na Mudrinskog, Ivanovića, Jovović koji je naš igrač, a na klupi imaju i Purovića. Torbica je glavni pokretač i motor njihove ekipe. Iskoristio bih priliku da mu čestitam što je pre dve nedelje odigrao 300. utakmicu, retki su igrači koji su izdržali toliko da igraju.’’

Gosti u meč sa crveno-belima ulaze sa željom da načine iznenađenje i tako sačuvaju ozbiljne šanse za plasman u plej-of. Ipak, svesni su da je protivnik apsolutni favorit i da ih čeka izuzetno težak zadatak. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’golubova’’ Andrej Černišov koji je najavio da se njegov tim u Beogradu neće samo braniti:

’’Crvena zvezda igra moćan i dobar fudbal, u ravni sa evropskim ekipama. Napravili su dobar balans između odbrane i napada, a posmatrajući njihove poslednje igre mogli smo da vidimo da ne odustaju od pobede do poslednje sekunde meča. Odlika je to igrača sa velikim samopouzdanjem. Međutim, imaju i oni svoje mane, a mi ćemo se postarati da te mane iskoristimo. Imamo plan za utakmicu i sigurno da ne idemo da se branimo, nego da pokažemo dobar fudbal. Za ovakve utakmice nije potrebno posebno motivisati igrače. Dobro smo radili u ovoj pauzi, odigrali smo i jedan prijateljski meč u Budimpešti protiv MTK u kojem smo proverili igrače koji su imali manju minutažu. Spartak je posle dužeg vremena imao četiri prvotimca u raznim reprezentativnim selekcijama i tek smo na treningu u petak bili kompletni.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac gostujućeg tima Nemanja Nikolić koji je istakao da očekuje dobro izdanje svoje ekipe:

’’Očekujem da izađemo na teren i pokažemo kvalitet i da smo zasluženo u bobri za plej-of. Biće sigurno lepa atmosfera, imamo dosta mladih igrača, ali i onih iskusnijih. Ima među nama i onih koji su igrali u Crvenoj zvezdi, kao što su Mudrinski i Purović. Naša prednost može biti u tome što imamo mlade igrače koji su željni dokazivanja.’’

Nekadašnji fudbaler crveno-belih, napadač Ognjen Mudrinski, istakao je u svojoj izjavi da je za meč protiv svog bivšeg kluba jednako motivisan kao i za svaki drugi:

’’Zvezda je sigurno favorit, ali i mi imamo šanse da ugrozimo rivala. Idemo da pokažemo šta znamo i da ostanemo u borbi za plej-of. Iako sam igrao u Zvezdi, pripremam se za taj meč kao protiv svakog rivala. Daću sve od sebe da dam pun doprinos dobrom rezultatu Spartaka. Kada sam došao u Spartak rekao sam da mi treba period da se vratim, čini mi se da sam sada u formi po kojoj me pamte navijači u Srbiji. Želim da postignem što više golova u prvenstvu, pa što ne i protiv Crvene zvezde na Marakani, baš kao i protiv bilo koje druge ekipe.’’

Ekipa iz Subotice neće biti kompletna, jer stručni štab neće moći da računa na Glavčića, Bašanovića, Krmara, Tomovića i Anđića. Svi ostali igrači konkurisaće za tim koji će se suprotstaviti aktuelnom šampionu.

Meč 28.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Spartaka igra se sutra, u subotu 01.aprila 2017.godine, sa početkom u 16:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com