Jedan od najzanimljivijih mečeva 29.kola Super lige Srbije igra se sutra na Banjici gde domaći Rad dočekuje gradskog rivala i lidera šampionata, ekipu Crvene zvezde. Gosti su apsolutni favoriti, ali treba očekivati snažan otpor ’’građevinara’’ u borbi za opstanak u eliti.

Ekipa Rada je tokom ovog proleća igrala sa puno oscilacija, a na sedam odigranim mečeva ostvarili su dve pobede, uz dva remija i tri poraza. U prethodnom kolu slavili su na gostovanju u Čačku u susretu sa Borcem rezultatom 0:1. Trenutno zauzimaju 11.mesto na superligaškoj tabeli sa 32 osvojena boda, šest više od dvanaestoplasiranog Metalca. Ekipa Crvene zvezde je u prvih sedam prolećnih kola ostvarila šest pobeda, uz jedan remi. U prethodnom kolu crveno-beli su na stadionu ’’Rajko Mitić’’ savladali ekipu Spartaka rezultatom 2:1. Trenutno se nalaze na 1.mestu superligaške tabele sa 73 osvojena boda, šest više od drugoplasiranog Partizana.

Dva tima su tokom aktuelne sezone već odigrala jedan meč, a crveno-beli su na svom stadionu slavili rezultatom 2:1(0:0). Strelac oba pogotka za pobednički tim bio je Predrag Sikimić, dok je jedini gol za ’’građevinare’’ postigao Đorđe Denić. Ako posmatramo rezultate prethodnih 37 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2016) crveno-beli su bili daleko uspešniji sa čak 30 pobeda, uz šest remija i samo jedan poraz. Zanimljivo je da je poslednjih pet duela završeno pobedama Crvene zvezde, a da je tome prethodila jedina pobeda ekipe Rada ostvarena u sezoni 2014/15 u okviru Kupa Srbije kada je rezultat na Banjici bio 1:0.

Domaćini u ovaj meč ulaze sa optimizmom, a ističu i veliki značaj podrške navijača. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’građevinara’’ Nebojša Petrović koji je istakao da je njegova ekipa u potpunosti spremna za duel sa liderom šampionata:

’’Ulazimo optimistički u ovu utakmicu. Bićemo pre svega dobro vođeni od naših navijača i zajedno sa njima ćemo napraviti euforičnu atmosferu, jednu radnu atmosferu u kojoj ćemo nadam se uspeti da rezultiramo. Ne idemo u ovu utakmicu da se dopadnemo, već da napravimo rezultat. Moji igrači i ja smo veliki optimisti, bez obzira što se radi o jednoj od najboljih ekipa u ligi. Ovu utakmicu smo spremili kao i sve ostale. Imamo iza sebe jedan pozitivan rezultat, jednu optimističnu atmosferu. Igrati protiv Zvezde za Rad ne znači samo učestvovati. Taktički smo se dobro pripremili za Zvezdu koja je lider na tabeli i dobro vođena od strane Miodraga Božovića. Imaju svoju definisanu igru, sa puno kreativnosti, sa puno ulazaka u međuprostore, gde je igračima dozvoljeno da iskažu svoj maksimalan kvalitet. Dobro napadaju po krilnim pozicijama, po centralnoj vertikali, sve to znamo. Iskoristili smo ovaj ciklus da se pripremimo, ali i dobro odmorimo.’’

Trener Petrović se osvrnuo i na činjenicu da će se Rad u nastavku takmičenja u plej-autu boriti za opstanak u elitnom rangu ističući da ne smatra da je ekipa ’’ugrožena’’:

’’Svesni smo toga da ćemo igrati u plej-autu. Spremni smo za veliku i požrtvovanu borbu. Optimista sam i nadam se svemu najboljem. Ne smatram da je Rad ugrožen. Poštujemo sve ostale, ali pre svega sebe. U tom pravcu razmišljaju i moji igrači.’’

U taboru gostiju vlada veliko zadovoljstvo zbog uspešno obavljenog posla u Kupu Srbije, ali su svi svesni da ono najvažnije tek sledi i da nema mesta opuštanju. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović koji je istakao da je veoma važno da se sa dve nove pobede u preliminarnoj fazi uđe u predstojeći plej-of:

’’Polako privodimo prvenstvo kraju i bilo bi vrlo važno da sutra ostvarimo dobar rezultat i da pobedimo jer bismo psihološki imali prednost pred plej-of. Rad ima ekipu koja je spoj mladosti i iskustva, igraće rasterećeno jer su ove godine ostvarili bolji rezultat nego prošle. Njihovu šansu vidim upravo u tome što će igrati rasterećeno, ali mi smo ekipa koja mora da ide na pobedu i na rezultat. Bitnije nam je da u glavama budemo odmorni, nego u nogama, jer ćemo tako uspeti da pobedimo ovu utakmicu. Ne možemo da idemo na Banjicu sa mišlju da ćemo lako da pobedimo, uvek mora da postoji doza opreza sa bilo kojim protivnikom. Predstoje nam teških mesec dana gde će se sve rešiti. Sada treba da pokažemo svoje pravo lice.’’

Trener Božović se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju ističući da će se ’’građevinarima’’ najverovatnije suprotstaviti isti tim koji je nastupao i u četvrtfinalu Kupa Srbije:

’’Sutra će na teren izaći ista ekipa koja je igrala u Kupu Srbije u sredu. Povređeni su Ruiz, Anđelković i Supić. Ruiz je polako počeo da trči i očekujem da će se oporaviti do derbija, a Anđelković je pod znakom pitanja. Ostali su zdravi.’’

Meč 29.kola Super lige Srbije između Rada i Crvene zvezde igra se sutra, u nedelju 09.aprila 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.