Derbi meč 29.kola Super lige Srbije igra se u nedelju u Ivanjici gde domaći Javor Matis dočekuje ekipu Voždovca. Važnost ovog meča je velika za oba tima, poraz bi mogao da ugrozi plasman u plej-of, pa treba očekivati veliku borbu do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Ivanjičani su tokom prolećne polusezone igrali sa dosta oscilacija, a nakon sedam odigranih mečeva uspeli su da ostvare samo dve pobede, uz jedan remi i čak četiri poraza. U prethodnom kolu poraženi su na gostovanju u Lučanima rezultatom 1:0. Trenutno zauzimaju 8.mesto na superligaškoj tabeli sa 39 osvojenih bodova, dva više od devetoplasiranog Spartaka i tri više od desetoplasiranog Čukaričkog. Ekipa Voždovca je prolećnu polusezonu započela porazom i remijem, da bi potom vezali tri uzastopne pobede. Usledio je zatim ubedljiv poraz na gostovanju u Humskoj, da bi u prethodnom kolu ’’zmajevi’’ ubedljivo slavili protiv novosadske Vojvodine rezultatom 4:1. Trenutno zauzimaju 7.mesto na superligaškoj tabeli sa 40 osvojenih bodova, jednim više od narednog rivala Javor Matisa.

Dva tima su se tokom aktuelne sezone već sastajala, a meč u Beogradu završen je pobedom Ivanjičana rezultatom 1:2(1:0). Strelac za ’’zmajeve’’ bio je tom prilikom Jovan Stojanović sa ’’bele tačke’’, dok je pobedu ekipi Javora doneo Darko Bjedov sa dva pogotka. Ako posmatramo rezultate prethodnih 9 međusobnih susreta (u periodu 2004-2016) ekipa Voždovca je bila uspešnija sa pet pobeda, uz dva remija i dva poraza. Ipak, od prethodna tri susreta Ivanjičani su dva rešili u svoju korist, dok je jedan završen podelom bodova.

Domaćini u ovaj susret ulaze sa puno opreza, ali i umerenim optimizmom. Svesni su važnosti ovog meča i zbog toga priželjkuju pomoć publike, a veruju u svoj kvalitet. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ivanjičkog superligaša Srđan Blagojević koji je istakao da je pobeda jedini izbor:

’’Evo došli smo i do tog perioda kada će se praktično odlučivati u ovih šest-sedam dana sudbina ove bitke oko toga ko će ući u plej-of, a ko u plej-aut. Kao što znate, mi imamo za konkurente ekipe Voždovca, Čukaričkog i Spartaka. Od toga Voždovac i Čukarički, uz Zvezdu i Partizan, imaju najbolji rezultatski bilans u ovom drugom delu prvenstva. To sve govori koliko nas težak posao očekuje u nedeljnoj utakmici protiv Voždovca. Voždovac je jako kvalitetna ekipa, izuzetno dobro organizovana i vođena. Dobar klub koji ima svoju moć, ekipa koja možda za srpske uslove igra na atipičan način i mogu slobodno da kažem ekipa po mom ukusu. Mi svakako nećemo pretiti, to ne želimo, ali mi jednostavno nemamo drugog izbora i moramo da idemo na pobedu. Očekujem da tako i izgledamo na terenu, da se na taj način ponašamo, i da prezentujemo igru koja može da nam donese bodove. Teško je, ali i treba da je teško, ja često kažem igračima – da je to lako onda bi svako mogao to mogao da uradi. Upravo u toj težini se i ogleda vrednost toga što treba da uradimo. Iskoristiću ovu priliku da pozovem sve Ivanjičane da dođu i da donesu pozitivnu energiju, da pomognu ekipi, jer je stvarno veliki značaj ove utakmice. Naravno, igrao se i pre ove utakmice fudbal, igraće se i posle nje u plej-ofu i plej-autu, ali daleko je rasterećenije i lepše igrati u plj-ofu. Ja ne sumnjam da će svi koji mogu da doprinesu, pogotovo stručni štab i igrači, dati sve od sebe da ostvarimo pozitivan rezultat, a to je u ovoj utakmici isključivo pobeda. Prvi put se dešava da su svi igrači aktivno u trenažnom procesu, biće slatkih muka ne samo za startnih jedanaest i klupu. Očekujem da svi, na terenu, na klupi i tribinama, daju svoj doprinos.’’

U taboru gostiju svi su svesni važnosti ovog susreta, ali i potrebe da se ekipa na psihološkom planu što više rastereti pritiska. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i pomoćni trener u stručnom štabu ’’zmajeva’’ Aleksandar Linta koji je istakao da se nada pobedi svog tima:

’’Nećemo se opterećivati važnošću meča, iako je to duel dva direktna konkurenta za plasman u plej-of. Trudićemo se da igramo našu prepoznatljivu igru i nadamo se fer i sportskoj utakmici. Neka bolja ekipa pobedi, a mislim da ćemo na kraju ipak to biti mi.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac ’’zmajeva’’ Marko Putinčanin koji je istakao da očekuje neizvesnu utakmicu i pobedu svog tima:

’’Teška utakmica nas očekuje u Ivanjici iz razloga što se obe ekipe bore za ulazak u plej-of, a bodovna razlika izmeđi nas i Javora je jako mala. Očekujemo neizvesnu utakmicu, ali ako ponovimo igre iz prethodnih mečeva, možemo da se nadamo dobrom rezultatu. A to je isključivo pobeda koja nam garantuje ostvarenje cilja, odnosno plasmana u plej-of.’’

Derbi meč 29.kola Super lige Srbije između Javor Matisa i Voždovca igra se sutra, u nedelju 09.aprila 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova.

FOTO: fkjavor.com