Lider šampionata, ekipa Crvene zvezde, u okviru 30.kola Super lige Srbije na stadionu ’’Rajko Mitić’’ dočekuje ekipu čačanskog Borca. Biće to duel najuspešnije i najneuspešnije ekipe u toku preliminarne faze, ali zbog velike važnosti ovog susreta za oba rivala treba očekivati veliku borbu za bodove.

Ekipa Crvene zvezde je u prvih osam prolećnih kola ostvarila sedam pobeda, uz jedan remi. U prethodnom kolu crveno-beli su na gostovanju na Banjici ubedljivo savladali ekipu Rada rezultatom 0:4. Trenutno se nalaze na 1.mestu superligaške tabele sa 76 osvojenih bodova, šest više od drugoplasiranog Partizana. Ekipa Borca je nakon prvog prolećnog kola i pobede nad ekipom OFK Bačka vezala čak sedam uzastopnih poraza i tako dovela u pitanje svoj superligaški status. Čačani trenutno zauzimaju poslednje 16.mesto na tabeli sa samo 18 osvojenih bodova, dva manje od pretposlednjeg Novog Pazara i šest manje od prvog tima ’’iznad crte’’, ekipe Radnika.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč u Čačku završen je pobedom crveno-belih rezultatom 0:1(0:0). Strelac jedinog pogotka za goste bio je Predrag Sikimić sredinom drugog dela igre. Ako posmatramo rezultate prethodnih 35 odigranih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2016) Beograđani su bili daleko uspešniji sa 25 pobeda, uz pet poraza i pet remija. Ipak, poslednje gostovanje Čačana na stadionu ’’Rajko Mitić’’ u okviru Kupa Srbije crveno-beli će dugo pamtiti, zbog teškog poraza rezultatom 1:5(0:3).

Domaćini ovaj meč shvataju izuzetno ozbiljno, bez obzira na plasman protivnika na tabeli, o čemu najbolje govori činjenica da se ekipa nalazi u karantinu. Svoja očekivanja izneo je na redovnoj konferenciji za medije šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović koji je istakao da su najteže unapred dobijene utakmice:

’’Pred nama je jedna od onih unapred dobijenih utakmica koje su uvek najteže. Borac se bori za opstanak i sigurno im trebaju bodovi. Promenili su trenera i sigurno će doći ovde da pokušaju da nas iznenade. Za nas bi sigurno bila katastrofa sve osim pobede. Idemo na tri boda, iako imamo nekih kadrovskih problema. Nadamo se da ćemo početi plej-of u dobrom raspoloženju.’’

Trener Božović je potom govorio i o kadrovskoj situaciji pred ovaj susret istakavši da nema dilema oko sastava tima za duel sa Čačanima:

’’Nemam dilema oko sastava tima, nemamo mnogo izbora. Svi igrači koji su mi na raspolaganju dobro rade, treniraju i zato ne sumnjam da će zamene za izostale fudbalere odigrati dobro. Milić je povređen, za njega nisam siguran hoće li se oporaviti do derbija. Isti je slučaj i sa Anđelkovićem. Ruiz je odigrao jedno poluvreme protiv Čukaričkog u ligi „B“ timova tako da mislim da će on biti spreman. Vujaklija će igrati, u Borcu šest meseci nije mogao da trenira i igra tako da će sigurno biti na terenu, jer mislim da će imati posebnog razloga da zapne protiv njih. Raduje me što smo u sve boljoj formi pred plej-of. Pred nama su odlučujuće utakmice koje sa sobom nose veliki pritisak. U plej-ofu veći pritisak je na onom ko je prvi, jer onaj ko je drugi nema šta da izgubi, a mi kao prvoplasirani možemo mnogo toga, i to je taj psihološki pritisak koji treba da izdržimo i da pokažemo da smo pravi. Moram da budem zadovoljan trenutnom situacijom na tabeli, jer je Partizan napravio impozantnu seriju, dobili su nas u derbiju na JNA, ovde smo odigrali nerešeno. Imali smo mnogo turbulentnih utakmica ove sezone i mislim da treba da budemo zadovoljni. Nije alibi, ali da se prvenstvo igra po normalnom sistemu takmičenja već bismo slavili titulu, drugu za redom. Ipak, mi smo predlagali takav sistem, tako da nemamo prava da se žalimo.’’

U taboru gostiju svi su svesni teške situacije i da je teško očekivati pobedu u duelu sa liderom šampionata, ali i ističu da bi dobar rezultat u ovom susretu u velikoj meri podigao samopouzdanje igrača pred odlučujuće borbe za opstanak u eliti. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i trener ’’zebri’’ Vladimir Stanisavljević koji je istakao da ekipa ne dolazi sa ’’belom zastavom’’:

’’Iluzorno je govoriti o tome ko je favorit u duelu prvoplasirane i poslednjeplasirane ekipe na tabeli. Znamo da su svi aduti na strani Crvene zvezde, ali ne bi bilo sportski kada bi sa belom zastavom otputovali na naš najveći stadion. Nakon sedam vezanih poraza smo dospeli u dosta nezavidnu situaciju i zato predstojeći duel doživljavamo kao priliku da dobrom igrom povratimo poljuljano samopouzdanje i da napravimo iskorak na psihološkom planu. Naravno da se nećemo unapred predati i verujem da imamo snage da ostavimo pozitivan utisak u Beogradu. Crvena zvezda je lider i sigurno je da će sve učiniti da zabeleži novu pobedu, a na nama je da u što boljoj atmosferi dočekamo plej-aut i odlučujuće borbe za opstanak koga se nikako ne odričemo.’’

Trener čačanskog tima je govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji istakavši da jedino iskusni štoper Sreten Sretenović ima problema sa povredom, dok su ostali na raspolaganju stručnom štabu pred gostovanje u Beogradu.

Prisutnima se potom obratio i prvotimac Borca, levi bek Nikola Ignjatijević, koji je istakao da je teško ’’vaditi se’’ protiv najkvalitetnijeg tima u Srbiji, ali da će njegov tim dati sve od sebe da se pokaže u najboljem svetlu:

’’Teško je vaditi se protiv lidera i po svemu do sada viđenom najkvalitetnije ekipe u Srbiji. Imamo dovoljno motiva da pružimo jak otpor i povratimo psihološku stabilnost koja je svakako poljuljana posle ove serije poraza. Ima još dovoljno utakmica pred nama kako bi ostvarili opstanak i već uveliko razmišljamo o plej-autu i duelima sa direktnim konkurentima u borbi za očuvanje superligaškog statusa. Zvezdi predajemo palicu apsolutnog favorita, a na nama je da damo sve od sebe i na velikoj sceni pokažemo da imamo kvalitet za elitno takmičenje.’’

Meč 30.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Borca igra se danas, u četvrtak 13.aprila 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na trećem programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com