Derbi meč 31.kola Super lige Srbije ujedno je i 154.večiti derbi srpskog fudbala, duel Crvene zvezde i Partizana. Nakon sedamdeset godina iskustva svakome je već jasno da u ovom meču jednostavno nema favorita, a razlika od samo tri boda jasno govori da nas čeka istinski spektakl i velika borba do poslednjeg sudijskog zvižduka. Crveno-beli imaju veliku šansu da na svom stadionu steknu teško nadoknadivu prednost u odnosu na najvećeg rivala, dok bi se crno-beli pobedom u potpunosti vratili u trku za još jednu šampionsku titulu.

Ekipa Crvene zvezde je u devet prolećnih kola ostvarila osam pobeda, uz jedan remi. U prethodnom kolu crveno-beli su na svom stadionu savladali čačanski Borac rezultatom 2:0 i tako preliminarnu fazu završili na prvom mestu superligaške tabele sa 79 osvojenih bodova. Ekipa Partizana se takođe nalazi u odličnoj formi, a od starta prolećne polusezone i oni su ostvarili osam pobeda, uz jedan remi. U prethodnom kolu slavili su nakon preokreta na teškom gostovanju u Novom Pazaru rezultatom 1:3. Preliminarnu fazu završili su na drugom mestu superligaške tabele sa 73 osvojena boda. Nakon podele bodova, na startu plej-of faze, crno-beli za ekipom Crvene zvezde zaostaju tri boda.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, u okviru preliminarne faze, a nešto uspešniji bili su crno-beli. Prvi meč odigran je u Humskoj, a domaći tim slavio je rezultatom 1:0(0:0) nakon pogotka Leonarda da Silve u 89.minutu susreta. Drugi susret odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a završen je nerešenim rezultatom 1:1(1:0). Poveo je domaći tim u 34.minutu pogotkom Gelora Kange, dok je izjednačenje crno-belima doneo Uroš Đurđević u 88.minutu susreta. Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 62 pobede, uz 46 remija i 45 poraza (gol razlika 219-186). Statistika duela u kojima su crveno-beli bili domaći tim je još više u njihovu korist, sa 38 pobeda, 23 remija i 15 poraza. Ekipa Partizana je na stadionu ’’Rajko Mitić’’ poslednji put slavila u sezoni 2011/12, a rezultat je tada bio 0:2(0:0). Od prethodnih petnaest međusobnih duela u domaćim takmičenjima sedam je pripalo crveno-belima, pet crno-belima, dok su tri završena remijem.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina svi očekuju da pobedom na svom stadionu u velikoj meri reše šampionsku trku, ali su svesni da će to sigurno zavisiti i od toga koliko nadahnuta bude protivnička ekipa. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović koji je istakao da neće biti kalkulacija i da će njegov tim ići na pobedu:

’’Teško je nešto reći o derbiju, a da se čovek ne ponavlja. Pred nama je najvažnija utakmica u srpskom fudbalu, najvažnija je i za nas i za Partizan. Prisutan je veliki pritisak zato što ovaj okršaj može da odluči prvenstvo. Imamo prednost domaćeg terena i nadam se da ćemo uspeti da pobedimo jer smo u prošlom derbiju ostali dužni našim navijačima, nismo prikazali blistavu igru. Ovo nije utakmica u kojoj može da se kalkuliše, čak i da želimo da se branimo ova ekipa to ne ume, niti to vežbamo. Ne idemo da se branimo, niti na kontranapade, mi smo ekipa koja napada i probaćemo da igramo što ofanzivnije protiv Partizana. Naravno da to zavisi i od toga koliko protivnik dozvoli, ali mi nismo ekipa za kalkulacije, posebno ne na svom terenu i daćemo sve od sebe da pobedimo. Ne bi bilo normalno da ekipa Partizana dolazi sa mišlju da će da izgubi. Svi obećavaju da će da pobede kada dolaze kod nas u goste. Oni su u psihološkoj prednosti zato što su drugoploasirani, nemaju ništa da izgube. Mi smo prvi i imamo mnogo toga da izgubimo. To je njihova prednost. Derbi je uvek neizvestan i nema favorita, bez obzira na to koja se ekipa nalazi na kom mestu. Sigurno ćemo igrati ofanzivnije i agresivnije, a da li ćemo uspeti da pobedimo to je drugo pitanje. Partizan je često u derbijima davao golove u poslednjim minutima. Nadam se da ćemo ovog puta uspeti da sačuvamo svoju mrežu i da neće doći do pada koncentracije u finišu meča.’’

Trener Božović se potom osvrnuo i na atmosferu koja prati svaki derbi i ulogu navijača u toj utakmici istakavši da to motiviše igrače da pruže maksimum:

’’Derbi je uglavnom utakmica nadahnuća, meč u kome navijači prave atmosferu. To je posebno lepa utakmica, ne uvek zbog igre, koliko zbog ambijenta. Atmosfera koja se viđa na našem derbiju se ne može videti gotovo ni u jednoj ligi u Evropi. Zahvaljujući onome što će prirediti navijači i podršci koju će nam pružiti sa tribina sigurno će naši rivali osećati pritisak, ali i biti mnogo motivisaniji da odigraju dobro na derbiju, nego na nekoj drugoj utakmici u prvenstvu.’’

Osvrnuo se na kratko šef stručnog štaba crveno-belih i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da još uvek ima nekih nedoumica kada je sastav ekipe u pitanju:

’’Imam neke dileme, ali sačekaćemo da prođe današnji trening i onda ćemo se odlučiti za ekipu koja će sutra istčati na teren. Videćemo da li je Donald spreman, a Milić sigurno neće moći da igra zbog povrede.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Gosti u ovaj meč ulaze sa ciljem da ostvare pobedu i veruju da do nje mogu stići ukoliko igraju ’’svoju igru’’ koja im je donela dugu seriju bez poraza u oba domaća takmičenja. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić koji je istakao da u derbiju nema prostora za kalkulacije i da je neophodna pametna igra:

’’Treba nam pobeda i izaći ćemo na Zvezdin stadion da igramo svoju igru, nametnemo svoje kvalitete, neutrališemo kvalitete protivnika, kojih ima dosta, i kroz pametnu igru probamo da još jednom dođemo do kvalitetnog rezultata. Njima odgovara i nerešeno, ali je stvar njihovog opredeljenja da li će igrati zatvorenije, strpljivo, čekati greške. To je njihovo legitimno pravo i u to ne bih ulazio. Nama treba pobeda, a teško je kalkulisati u derbiju.’’

On se potom osvrnuo i na gore pomenutu uspešnu seriju, niz od 27 utakmica bez poraza, za koju su prema njegovim rečima najzaslužniji igrači:

’’Najzaslužniji za tu seriju su igrači koji su predano i teško radili ovih devet meseci, sa željom da dođu u situaciju u kojoj se nalaze, da obezbede sebi mogućnost da na oba fronta uđu u realne šanse za trofeje. Nije bilo lako igrati bez prava na grešku. Serija nam nije donela ništa više od pozicije da se borimo za trofeje.’’

Trener Nikolić se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da još uvek ima manjih dilema oko sastava tima. On ipak nije želeo da otkrije o kakvim dilemama se radi i na koje igrače računa uoči 154.večitog derbija:

’’Imamo na raspolaganju dobru grupu igrača, svako ko uđe u tim manje-više opravda poverenje. Imam puno poverenje u svoje momke.’’

Najbolji strelac i po mnogima najkvalitetniji fudbaler Partizana u ovoj sezoni, Uroš Đurđević, istakao je u svom obraćanju novinarima da će njegova ekipa ići na pobedu u predstojećem susretu:

’’Svi znamo šta znači derbi, čeka nas teška utakmica i daćemo sve od sebe. Spremni smo, atmosfera je odlična i niz nepobedivosti nam daje samopouzdanje. U svaku utakmicu ulazimo maksimalno motivisani, a sutra je posebna utakmica za svakog igrača. Igramo svoju igru i ne gledamo protivnika.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Prodaja ulaznica za 154.večiti derbi počela je još u sredu 12.aprila, a na dan odigravanja utakmice prodavaće se u periodu od 10:00 časova pa do njenog početka. Cene ulaznica su sledeće: Sever – 800,00 dinara, Jug – 800,00 dinara, Istok – 1.200,00 dinara, Zapad 1.500,00 dinara, VIP 2 – 2.000,00 dinara, VIP 1 – 3.000,00 dinara i VIP Galerija – 3.000,00 dinara.

Derbi meč 31.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se sutra, u utorak 18.aprila 2017.godine, sa početkom u 17:30 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ove utakmice na prvom programu TV Arena sport.