Najbolji igrač 31.kola Super lige Srbije u sezoni 2016/17 prema izboru naše redakcije je Leonardo da Silva Souza, strelac dva pogotka u pobedi Partizana nad Crvenom zvezdom u 154.večitom derbiju.

Počelo je i doigravanje kroz plej-of i plej-aut fazu Superlige Srbije u sezoni 2016/17, a prvo kolo donelo nam je veliki broj zanimljivih susreta. Mnogo uzbuđenja bilo je na gotovo svim terenima, što i nije čudno kada znamo da je došlo do podele bodova i smanjenja razlike između direktnih konkurenata u borbi za titulu, Evropu i opstanak u eliti. Ovo kolo donelo nam je i 154.večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana, najvažniji meč srpskog fudbala. Posle šest godina bez pobede na stadionu ’’Rajko Mitić’’ crno-beli su konačno stigli do trijumfa u duelu sa najvećim rivalom i tako maksimalno zakomplikovali borbu za titulu. Rezultat je bio 1:3(0:1) u korist ekipe Partizana, a junak utakmice bez sumnje je bio brazilski internacionalac Leonardo da Silva Souza koji je postigao dva sjajna pogotka za crno-bele. On je tokom čitavog susreta bio nerešiva enigma za odbranu Crvene zvezde, pretio je sa svih pozicija, sjajno izvodio prekide, asistirao saigračima, a golovi koje je postigao samo su potvrdili njegovo majstorstvo. Zbog svega toga nismo imali ni najmanju dilemu u izboru za najboljeg igrača 31. prvenstvenog kola. Treba reći da je Leonardu to četvrti put tokom aktuelne sezone da ponese epitet igrača kola, što najbolje govori o kakvom se fudbaleru radi.

Od prvog minuta susreta viđena je borbena i otvorena igra, a pokušaji su se smenjivali na obe strane. Do vođstva su prvi stigli gosti u 21.minutu susreta nakon slobodnog udarca dosuđenog zbog faula Abrahama Frimponga nad Leonardom da Silvom nadomak šesnaesterca. Upravo je Brazilac izveo ovaj prekid i fantastičnim udarcem matirao golmana crveno-belih Filipa Manojlovića. To je ujedno bio i jedini pogodak u ovom delu igre, a mnogo više uzbuđenja donelo je drugo poluvreme. Domaći tim je do izjednačenja stigao već u 48.minutu susreta i tako uneo dodatnu neizvesnost u ovaj susret. Džon Ruiz je odlično prošao po desnoj strani i još bolje proigrao Ričmonda Boaćija koji sa nekih sedam metara bez problema matira golmana Filipa Kljajića. Borba se rasplamsala, ali su se u nastavku utakmice ipak bolje snašli gosti koji su ponovo uspeli da stignu do vođstva u 68.minutu susreta. Marko Janković je izveo korner sa desne strane, a u duelu golmana Filipa Manojlovića i gorostasnog Leandra Tavambe napadač Partizana se bolje snašao i uz malu pomoć sreće nekako poslao loptu u mrežu domaćina. Crveno-beli su pokušali da povežu svoje redove i ponovo stignu do izjednačenja, ali u tome nisu imali uspeha. Ekipa Partizana je nakon još jednog u nizu kontranapada uspela da postigne i treći pogodak i tako reši pitanje pobednika. Igrao se 79.minut susreta kada je Leonardo da Silva započeo akciju, uposlio Petra Đuričkovića na desnoj strani napada koji mu je odmah uzvratio odličnim proigravanjem, a onda majstorski, iskosa sa desne strane, prebacio golmana Filipa Manojlovića i zatresao mrežu za konačnih 1:3.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Leonardo da Silva Souza (25) je rođen u Brazilu, igra na poziciji krilnog napadača, a u Partizan je stigao kao slobodan igrač za vreme prošlogodišnjeg letnjeg prelaznog roka. Tokom karijere je nastupao za mlađe kategorije belgijskog Beršota, kiparski Enosis Neon Paralimni, ukrajinski Metalurg, azerbejdžansku Gabalu i ruski Anži. Od starta aktuelne sezone u  Super ligi Srbije zabeležio je 28 nastupa i postigao čak 19 pogodaka. Upisao je i dva nastupa u okviru Kupa Srbije uz isto toliko postignutih pogodaka.

Pogledajte video izveštaj sa ovog susreta: