Danas se u okviru 33.kola Super lige Srbije u Subotici sastaju domaća ekipa Spartak Ždrepčeva krv i gosti iz Novog Pazara. Subotičani se nalaze u mnogo boljoj poziciji od današnjeg protivnika koji će na teškom gostovanju morati da potraži priliku da ostvari povoljan rezultat i ostane u igri za opstanak u eliti.

Ekipa Novog Pazara je u jedanaest prolećnih kola ostvarila samo tri pobede, uz dva remija i šest poraza. Ipak, u prethodnom kolu pružili su odličnu igru i na svom stadionu slavili ubedljivo u duelu sa ekipom Rada rezultatom 3:0. Trenutno zauzimaju pretposlednje 15.mesto na superligaškoj tabeli sa 13 bodova na svom kontu, jednim više od poslednjeplasiranog Borca. Subotičani su tokom proleća imali isti učinak ostvarivši tri pobede, uz dva remija i šest poraza. Oni su u prethodnom kolu pretrpeli ubedljiv poraz na gostovanju u Surdulici gde je ekipa Radnika slavila rezultatom 3:0. Trenutno zauzimaju 10.mesto na superligaškoj tabeli sa 22 boda na svom kontu, čak devet više od današnjeg rivala.

Ova dva tima su se već dva puta sastajala tokom aktuelne sezone, i oba su ostvarila po jednu pobedu. Prvi meč Novi Pazar je u gostima rešio u svoju korist rezultatom 2:5(1:3). Strelci za ekipu Spartaka tom prilikom su bili Branimir Jočić i Milivoj Kramar, dok su pogotke za Novi Pazar postigli Anid Travančić (dva pogotka), Nikola Dimitrijević i Enver Alivodić (dva pogotka). Drugi meč odigran je u Novom Pazaru, a slavili su nakon preokreta gosti iz Subotice rezultatom 2:4(2:1). Strelac oba pogotka za domaći tim bio je Anes Rušević, dok su strelci za Subotičane bili Ognjen Mudrinski (tri pogotka) i Đorđe Ivanović. Ako posmatramo rezultate prethodnih 14 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2010-2016) ekipa Spartaka je bila dosta uspešnija sa osam pobeda, uz dva remija i četiri poraza. Ipak, treba reći da su od poslednja tri gostovanja fudbaleri Novog Pazara dva rešili u svoju korist.

U taboru domaćina svi su svesni da je ovaj meč za protivnički tim ’’biti ili ne biti’’, pa su maksimalno oprezni u pripremi ekipe. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’golubova’’ Andrej Černišov koji je istakao da očekuje interesantnu utakmicu i izuzetno motivisanog rivala:

’’Pred nama je opasan protivnik koji će svaki naredni meč gledati kao poslednji. Očekujemo vrlo motivisanog rivala, spremnog na maksimalnu borbu. Mi smo u prošloj sezoni bili u takvoj situaciji, znamo šta da očekujemo od našeg protivnika. Na našim igračima je da budu pripremljeni za to, jer mi imamo samo jedan zadatak, da pobedim sve rivale do kraja sezone kako bismo ostvarili bolji plasman na tabeli nego prošle godine. Svi igrači osim Anđića su spremni za utakmicu, za razliku od prošlog susreta koiji smo odigrali u Surdulici gde smo imali dosta problema zbog povreda, kartona i umora. Sada su svi zdravi i spremni za utakmicu, a za sastav ću se, kao i obično, opredeliti nakon treninga.’’

Prisutnima se potom obratio i mladi Aleksandar Radovanović koji je istakao da je protivnik i u prethodnom duelu bio nezgodan i da očekuje da ovoga puta bude još teže:

’’Pred nama će biti teška utakmica, ekipa Novog Pazara nas je dosta namučila ove sezone. Bez obzira na prethodne utakmice, biće teško. Naš rival se nalazi u nezgodnoj poziciji i koristiće svaki minut da se spasi iz opasne zone.’’

Njegov saigrač Marko Pantić istakao je da je ekipa dobro radila i da očekuje povoljan rezultat u duelu sa ekipom Novog Pazara:

’’Ove nedelje smo dobro trenirali i sigran sam da možemo da odigramo jednu dobru i kvalitetnu utakmicu i da rezultat na kraju bude povoljan za nas. Zna se da rivalu gori pod nogama, ali mi ne odustajemo od pobede.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa obavezom da izbore pozitivan rezultat, jer bi eventualni poraz ekipu Novog Pazara u velikoj meri udaljio od ostvarenja cilja, a to je opstanak u elitnom rangu takmičenja. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Neško Milovanović koji je istakao da vrlo dobro poznaje ekipu Spartaka i da veruje da će njegovi igrači ostati neporaženi u Subotici:

’’Spartak ima fudbalere sa visokim individualnim kvalitetom koji će dati sve od sebe da nas ugroze. Moji momci poznaju njihove vrline, ali ne nosimo belu zastavu, već idemo da se nadigravamo. Nadam se da ćemo se vratiti neporaženi. Kada se pobedi onda je sasvim drugačija i atmosfera u svlačionici. Momci shvataju situaciju, niko drugi nije kriv što smo pretposlednji. Ima tu igrača koji su nastupali u Ligi šampiona i u inostranim klubovima, koji prihvataju odgovornost.’’

Gosti će u Subotici biti poprilično oslabljeni neigranjem povređenih Miloša Krstića, Stefana Milojevića i Luke Sinđića, dok će Irfan Vusljanin, Milan Savić i Aleksandar Tasić pauzirati zbog kartona. Čini se da to ne brine previše šefa struke Pazaraca koji ističe da ta činjenica ne menja puno stvari kada su ciljevi i očekivanja u pitanju:

’’Radi se o šestorici standardnih prvotimaca, ali to ne menja stvari. Spartak, kao i sve ekipe iz Vojvodine, igra dopadljiv fudbal, pa se nadam kvalitetnoj fudbalskoj predstavi.’’

Meč 33.kola Super lige Srbije između Spartaka i Novog Pazara igra se danas, u subotu 29.aprila 2017.godine, sa početkom u 16:00 časova.