Derbi meč 33.kola Super lige Srbije igra se u nedelju na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde lider šampionata, ekipa Crvene zvezde, dočekuje novosadsku Vojvodinu. Domaći tim će imati težak zadatak da ostvari veoma važnu pobedu u borbi za titulu protiv ekipe koja je poslednjih godina često umela da im ’’pomrsi račune’’ na našem najvećem stadionu, pa treba očekivati odličnu utakmicu.

Ekipa Crvene zvezde je nakon jedanaest prolećnih kola zabeležila devet pobeda, uz jedan remi i jedan poraz. U prethodnom kolu crveno-beli su na teškom gostovanju u Kruševcu uspeli da savladaju ekipu Napretka, a rezultat je bio 1:2. Prvoplasirani su tim šampionata sa 43 boda na svom kontu, koliko ima i drugoplasirani Partizan. Novosađani su tokom prolećnog dela šampionata imali učinak od pet pobeda, četiri poraza i dva remija, što svakako nije bilans na nivou koji se očekivao. U prethodnom kolu poraženi su na gostovanju u Beogradu u derbiju kola od ekipe Partizana, a rezultat je na kraju bio 1:0. Trenutno zauzimaju 3.mesto na tabeli sa 33 boda na svom kontu, tri više od četvrtoplasirane lučanske Mladosti.

Dva tima su tokom aktuelne sezone već odigrala dva međusobna susreta, a Beograđani su bili mnogo uspešniji. Prvi meč odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde je ekipa Crvene zvezde ubedljivo slavila rezultatom 4:1(1:1). Golove za domaći tim postigli su Džon Ruiz, Mičel Donald, Srđan Plavšić i Slavoljub Srnić, dok je jedini pogodak za goste postigao Filip Malbašić. Drugi meč odigran je u Novom Sadu, a Beograđani su nakon velike borbe, uzbudljive završnice i potpunog preokreta slavili rezultatom 2:3(2:0). Domaći tim je poveo preko Dejana Melega i Darka Puškarića, a pobedu gostujućem timu doneli su Damjan Le Talek, Ričmond Boaći i Darko Puškarić (autogol). Ako posmatramo rezultate prethodnih 55 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2017) beogradski crveno-beli su bili daleko uspešniji sa čak 34 pobede, uz 8 remija i 10 poraza. Gledajući poslednjih deset međusobnih susreta Novosađani su ostvarili samo dve pobede, ali je zanimljivo da su obe ostvarili na gostovanjima na stadionu ’’Rajko Mitić’’.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina sve je spremno za možda i najteži ispit u preostalih nekoliko kola u kojima će fudbaleri Crvene zvezdepokušati da ostvare maksimalan učinak i tako odbrane šampionsku titulu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović koji je istakao da otežavajuću okolnost predstavlja loša atmosfera koja je stvorena prethodnih dana:

’’Pred nama je teška utakmica iz mnogo razloga, najpre zbog propagande koja se podigla oko ove utakmice i mnogo loše atmosfere koja je stvorena. Takođe, Vojvodina ima odličan tim, uvek smo teško izlazili na kraj sa njima. Prošla utakmica u Novom Sadu bila je prava filmska. Pre toga na Marakani smo ih lako dobili. Ovog puta to ne očekujem, jer su zaista napravili odličnu ekipu i mogu da pobede bilo koga u našoj ligi. Ne pričam o Vojvodini lepe stvari iz kurtoazije. Smatram da imaju dobar tim i da su Malbašić, Paločević, Trujić, Knežević, Meleg izvanredni igrači. U odbrani takođe imaju dobre fudbalere, sasvim solidan sastav za našu ligu i ne očekujem da će nam biti lako. Promenili su trenera ponovo, ali to nama ne predstavlja problem, jer uglavnom igraju isti igrači, znamo im dobre i loše osobine.’’

Trener Božović se osvrnuo i na činjenicu da na ovom susretu neće moći da računa na ’’požutelog’’ Mičela Donalda. Njega će u veznom redu zamenicti Marko Poletanović.

Gosti u ovaj meč ulaze ohrabreni dobrom partijom koju su pružili protiv Partizana u Kupu Srbije. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i novi šef stručnog štaba novosadskog tima Radoslav Batak koji je istakao da je optimista  i da ukoliko njegovi igrači ponove pristup iz duela sa crno-belima očekuje dobar rezultat:

’’Šta reći o ekipi Crvene zvezde, a da to već nije poznato javnosti. To je aktuelni šampion, ima vrhunskog trenera, odlične domaće i strane igrače i kvalitetni su na svim pozicijama. Što se nas tiče, ako budemo imali pristup kao na prošloj utakmici protiv Partizana, mislim da će doći i dobar rezultat. Želim da ponovimo disciplinu kao na prošlom meču.’’

Prema njegovim rečima stručni štab novosadskog tima uoči ovog susreta nema većih kadrovskih problema. Jovančić se oporavio i zaigrao protiv Partizana u Kupu Srbije, a svi ostali igrači su maksimalno spremni za ovaj duel. On je naglasio da formacija na terenu nije toliko bitna, koliko je bitna disciplina u igri:

’’Jovančić je protiv Partizana odigrao i više nego što je bilo predviđeno. Juče smo imali trening oporavka, a danas polako počinjemo da se pripremamo za utakmicu protiv Crvene zvezde. Svi igrači su maksimalno spremni. Formacija je samo osnovni raspored igrača na terenu. Meni je mnogo važnije da protiv Crvene zvezde, kao i protiv Partizana, pokažemo disciplinu u igri, kompaktnost i jaku sredinu terena. Ako tako bude uveren sam da nećemo imati problema.’’

Kao što je ranije saopšteno uprava fudbalskog kluba Crvena zvezda odlučila je da do kraja šampionata ulaz na mečeve koji se igraju na stadionu ’’Rajko Mitić’’ bude besplatan.

Derbi meč 33.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Vojvodine igra se sutra, u nedelju 30.aprila 2017.godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com