Jedan od najzanimljivijih mečeva poslednjeg 37.kola Super lige Srbije igra se danas u Gornjem Milanovcu gde domaći Metalac dočekuje ekipu Novog Pazara. Biće to presudan susret za Milanovčane u borbi za opstanak u eliti, a uz pobedu nad već ’’otpisanim’’ Pazarcima neophodno je da im i rezultat čačanskog Borca ’’ide na ruku’’.

Ekipa Metalca se nalazi u izuzetno lošoj formi, a nakon petnaest prolećnih kola imaju učinak od samo dve pobede, uz tri remija i čak deset poraza. Zbog toga trenutno zauzimaju tek 15.mesto na superligaškoj tabeli sa samo 18 bodova na svom kontu, jednim više od narednog rivala Novog Pazara i tri manje od prvog tima ’’iznad crte’’, ekipe čačanskog Borca. Ekipa Novog Pazara je nakon petnaest prolećnih mečeva ostvarila samo četiri pobede, uz tri remija i osam poraza. U prethodnom kolu su na svom stadionu pretrpeli izuzetno ubedljiv poraz u duelu sa ekipom Čukaričkog, a rezultat ovog susreta je bio 0:5. Trenutno zauzimaju poslednje 16.mesto na superligaškoj tabeli sa 17 bodova na svom kontu, jednim manje od petnaestoplasiranog Metalca i četiri manje od četrnaestoplasiranog Borca.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a oba susreta završena su podelom bodova i to bez postignutog pogotka. Ako posmatramo rezultate dosadašnjih sedam međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2011-2017) ekipa Metalca je bila uspešnija sa dve pobede, obe tokom prethodne sezone, uz čak pet remija. Ekipa Novog Pazara nije uspela da ostvari nijedan trijumf u duelima sa Milanovčanima.

U taboru domaćina nisu zadovoljni zbog činjenice da ne zavisi sve od njih, ali se ipak nadaju opstanku u eliti, za šta im je neophodna pobeda. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i prvotimac milanovačkog superligaša Ersad Rovčanin koji je istakao da njegov tim ne zaslužuje da ispadne iz elitnog ranga:

''Nadam se pobedi, a da li će nam to biti dovoljno za opstanak u ligi videćemo na kraju. Metalac zaslužuje da ostane u Super ligi, odnosno da Gornji Milanovac prati elitno takmičenje. Nismo zaslužili da ispadnemo, jer smo tokom čitave sezone bili plasirani između devetog i trinaestog mesta. na našu žalost sada moramo da igramo utakmicu sa Novim Pazarom i slušamo vesti iz Surdulice. Nadam se da ćemo se po isteku utakmice radovati svi zajedno opstanku u Super ligi.''

Njegov kolega, golman milanovačkog tima Nemanja Belić, istakao je u svojoj izjavi da očekuje pobedu svog tima i povoljan rasplet u borbi za opstanak:

''Pobedićemo Novi Pazar, jer smo motivisani da dobijemo ekipu koja se već preselila u niži rang takmičenja. Nije isto igrati sa Zvezdom, Partizanom, Vojvodinom ili u Vranju, Odžacima. Ali nadam se da mi ipak nećemo u Prvu ligu. Očekujem da ćemo biti u žrebu za takmičarske brojeve u Super ligi koja počinje 15.jula. Pozivam navijače da napune stadion i da na kraju uz srećan epilog svi zajedno slavimo zasluženi opstanak u eliti.''

Gosti u ovaj meč ulaze bez bilo kakvog pritiska, jer su već ispali u niži rang takmičenja, ali i sa željom da poprave utisak u poslednjem ovosezonskom nastupu. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Neško Milovanović koji je istakao da će njegov tim pokušati da se nadigrava i da osvoji sva tri boda:

’’Idemo u Milanovac da se nadigravamo i osvojimo tri boda. Istina, ne znače nam ništa. Mislim da smo se cele godine borili sa neki stvarima i nismo uspeli. Znamo da domaćinu treba pobeda, ali gledamo samo u svoje dvorište. To nas odlikuje, bod nismo nikome poklonili i nijednog momenta nismo ustuknuli. Proveo sam lepih godinu dana u Metalcu, imam tamo dobre prijatelje u klubu i gradu, ali suprostavićemo im se u najjačem sastavu. Znam da imaju dosta problema u svlačionici, ali ne bavimo se njima. Ne smemo da se igramo sa ugledom našeg kluba.’’

Trener Milovanović je potom izneo očekivanja da ovaj meč neće biti njegov poslednji u klubu u koji je stigao pre mesec dana:

’’Sinoć smo razgovarali. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da radim ovde, čak i ako se pojavi neki drugi klub iz Srbije ili inostranstva, prednost će imati Pazar. Ovaj stadion je među pet ili šest u državi i ne sme da trune. Spreman sam da vodim ekipu i mislim da ćemo naći zajednički jezik. Vidim želju i htenje, drago mi je što je tako. Tokom karijere sam osvojio tri titule i dva kupa, znam šta je pritisak. Pričali smo o situaciji u klubu, a novac u ovom trenutku nije toliko bitan. Meni je najvažnije kada trener dobije ovacije i čestitike, u momentima kada je klub ispao iz lige.’’

Meč poslednjeg 37.kola Super lige Srbije između Metalca i Novog Pazara igra se danas, u nedelju 21.maja 2017.godine, sa početkom u 16:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.