Na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama fudbalskog kluba Crvena zvezda predstavljeni su Mitar Mrkela i Vladan Milojević, novi sportski direktor i novi šef stručnog štaba prvog tima crveno-belih.

Uprava vicešampiona Srbije i našeg najtrofejnijeg kluba, Crvene zvezde, danas je predstavila novog sportskog direktora i novog šefa stručnog štaba. To su Mitar Mrkela i Vladan Milojević, dva imena koja iza sebe imaju uspešne karijere u srpskom fudbalu, a pred njima je težak zadatak da u kratkom vremenskom periodu formiraju tim spreman da odgovori izazovima u Evropi i domaćim takmičenjima.

Predstavljeni su na prigodnoj konferenciji za medije od strane generalnog direktora crveno-belih, gospodina Zvezdana Terzića, koji je u svom obraćanju istakao da se radi o osvedočenim zvezdašima i  ljudima koji su ostavili dubok trag u poslu kojim se danas bave:

’’Javnost mnogo toga već zna o ljudima koje danas predstavljamo. Radi se o osvedočenim zvezdašima koji su ostavili dubok trag ovde na početku karijera kojim se danas bave. Mrkela je igračka legenda kluba. Odigrao je preko 300 utakmica za Crvenu zvezdu, postigao je 100 golova, a još važnije od toga, radi se o čoveku koji je radio u Crvenoj zvezdi kao direktor Omladinske škole. Nakon toga, radio je kao sportski direktor u OFK Beogradu. Kruna njegove karijere je svakako sedam godina rada u Fudbalskom savezu Srbije. Tamo je obavljao funkciju direktora svih mlađih selekcija, i postigao je neverovatne rezultate koji su ga i preporučili da dođe na ovu funkciju. Mrkela je bio deo ekipe koja je 2013. osvojila evropsko zlato u Litvaniji i svetsko zlato na Novom Zelandu 2015.godine. Vladan Milojević je prohodao u Crvenoj zvezdi, igrao je za mlađe selekcije i prvi tim. Počeo je kao trener u mlađim selekcijama i sa juniorima je osvojio ligu. Stvorio je čitav niz mladih igrača koji imaju veliku ulogu u evropskim klubovima. Trenirao je tri godine Čukarički i osvojio je Kup Srbije pobedom nad Partizanom u finalu. Posle je radio u Grčkoj i svojim radom se preporučio da bude najozbiljniji kandidat za klupu Crvene zvezde. Juče je Upravni odbor i doneo takvu odluku. Orijentacija Crvene zvezde u narednom periodu biće forsiranje naše dece i u velikoj meri je to doprinelo da Mrkela bude postavljen na poziciju sportskog direktora, a Milojević na poziciju šefa stručnog štaba.’’

Prisutnima se potom obratio i novi sportski direktor, gospodin Mitar Mrkela, koji je istakao da je svestan očekivanja i ciljeva koji se podrazumevaju kada radiš u Crvenoj zvezdi, ali i da nije vreme za velike priče i obećanja:

’’Hvala vam što ste došli u ovolikom broju, očekujem da ćemo imati dobru saradnju. Ovo je moj treći dolazak u Crvenu zvezdu. Sedam godina sam u njoj proveo kao fudbaler, a tri i po godine kao direktor Omladinske škole, tako da sam svestan mentaliteta Crvene zvezde, kao i obaveza i ciljeva. Odlično mi je poznato šta su i ograničavajući faktori. Ovo nije vreme za velike priče i obećanja, ovo je vreme za veliki rad. Nisam nikada voleo da obećavam velike stvari. Dolazim u Crvenu zvezdu iz FSS gde sam proveo punih sedam godina i ostvario velike rezultate. Iz saveza odlazim uzdignutog čela. Ni sa kim nisam u lošim odnosima, naprotiv. Hteo bih da se zahvalim Tomislavu Karadžiću, Nebojši Lakoviću, Savi Miloševiću, Nebojši Ivkoviću, kao i Slaviši Kokezi i Goranu Bunjevčeviću sa kojima sam odlično sarađivao.’’

On je najavio da će zajedno sa novim trenerom prvo raditi na ostvarenju kratkoročnih ciljeva, a to je formiranje tima tokom prelaznog roka, a tek potom biće definisani i dugoročni ciljevi:

’’Sezona je bila takva kakva je bila, ni prva ni poslednja bez trofeja. Ovde smo sada da učinimo da neke stvari budu bolje. Što se mene i Vlade tiče, imamo neke kratkoročne zacrtane ciljeve. Izvršili smo analizu postojećeg igračkog kadra, razgovarali o pojačanjima, i to će biti naš prioritetni zadatak u prvih mesec-dva dok traje prelazni rok. Kasnije ćemo se opredeliti koji su to naši dugoročni ciljevi. U našim okolnostima forsiranje mladih igrača je neminovnost, i to će nam biti jedan od prioriteta. Crvena zvezda ima dosta talentovanih igrača koji predstavljaju budućnost. Dolazi nam vrlo talentovano 1999.godište, i verujem da će kroz rad koji forsira Milojević dodatno napredovati i moći da konkurišu za mesto u prvom timu. Veliki problem Crvene zvezde je taj što su mladi igrači brzo odlazili i završavali u stranim klubovima. Ti igrači godišta 1995. i 1996. bi sad trebalo da budu nosioci igre Crvene zvezde. Nažalost, nisu. Učinićemo sve da ove sadašnje mlade igrače izvedemo na pravi put, da ostanu što duže u Zvezdi i da ostave neki trag u klubu.’’

Predstavnicima medija obratio se potom i Vladan Milojević, novi šef stručnog štaba, koji je istakao da je za svakog trenera san da radi u Crvenoj zvezdi i da nije mogao da odbije poziv:

’’Prvi moji koraci su bili u Omladinskoj školi Crvene zvezde. Posle toga i kao trener prve korake sam napravio u Crvenoj zvezdi. Jako sam ponosan, bez obzira na to šta sam sve napravio, na tu titulu sa juniorima, jer dosta igrača iz te generacije danas predstavljaju nosioce naše reprezentacije i igraju u evropskim klubovima. Za svakog igrača je san da igra u Crvenoj zvezdi, a za trenera je san da radi u Crvenoj zvezdi. Sve se izdogađalo jako brzo, još u sredu sam imao utakmicu, i bez nekog odmora sam ušao u pregovore. Nisam mogao da odbijem poziv. Kad vas Zvezda pozove, želite da ostavite neki trag. Nećete od mene čuti velika obećanja, a Zvezda mora uvek da ima velike ciljeve. Sasvim sam svestan situacije, da nisam svestan ne bih ni došao. Verujem u rad, u disciplinu, a ostavljam drugima da pričaju o meni. Lepo je pričati kada se dođe, a ja bih voleo, onog trenutka kada ne budem više u Crvenoj zvezdi, da se tada priča o meni. Mnogo volim da treniram, da radim, fudbal je moj život, i daću sve od sebe da probamo da ispunimo ciljeve koji su zacrtani pred nas, iako sam svestan da je kao trener jedino što nemam — vreme.’’

I on se u svom obraćanju osvrnuo na rad sa mlađim igračima i davanje šanse da što pre izbore mesto u prvom timu crveno-belih:

’’Mislim da deci treba dati šansu. Zvezda je veliki sistem gde sve treba ukomponovati. Treba naći i dobar tajming, jer nije sve u tome da im damo minute. Puno mladih igrača rano ode u inostranstvo i posle se kao poluproizvodi vrate u srpski fudbal. Težimo fudbalskoj Evropi, ali iz iskustva koje ja imam, najvažniji je stručan rad sa decom. Forsiraćemo ih, ali sa druge strane, i oni treba da zasluže svoje minute, a ne da igraju samo zato što su talentovani. Od trenera sam koji nikada nije delio igrače na stare i mlade. Imao sam igrače koji su kod mene proživljavali drugu mladost sa 39 godina, a imao sam i igrače od 18 godina. Godište me samo po sebi ne interesuje, samo me zanima da svakom od njih obezbedim da na treningu pokaže i dokaže svoj talenat, a svakom igraču ću dati šansu da me ubedi da je on taj koji treba da nosi dres. Sa strancima će se razgovarati, dovođenje stranaca je teško, jer imamo puno prepreka, ali imamo vremena i analiziraćemo šta je to najbolje za Crvenu zvezdu.’’

Novi stručni štab Crvene zvezde okupiće ekipu u petak 09.juna u 11:00 časova kada će biti obavljena prozivka igrača i kada će započeti proces letnjih priprema za sezonu 2017/18.

Pogledajte prilog Sportnetwork-a sa ovog događaja:

FOTO: crvenazvezdafk.com