Konačno je poznato i ime trenera koji će u novoj sezoni sa klupe predvoditi ekipu Niškog Radničkog. Biće to austrijski trener Peter Pakult, a njegov prvi pomoćnik biće Boban Dmitrović.

Uprava fudbalskog kluba Radnički iz Niša rešila je ’’goruće’’ pitanje upražnjenog mesta na klupi prvog tima. Novi šef stručnog štaba Radničkog iz Niša od danas je austrijski trener Peter Pakult koji će već danas sa ekipom započeti pripreme za novu superligašku sezonu.

Cilj čelnika niškog kluba bio je da se angažuje trener sa bogatim internacionalnim iskustvom, a sve u skladu sa evropskim ambicijama na Čairu. Novom strategu Nišlija u radu će pomagati i novi član stručnog štaba, pomoćni trener Boban Dmitrović, dobro poznato ime u srpskom i austrijskom fudbalu.

Promociji novog šefa stručnog štaba prisustvovao i gradonačelnik Darko Bulatović, zatim gradski funkcioner Branislav Kačar, kao i potpredsednik kluba Dejan Propadalo koji je u kratkom uvodnom izlaganju predstavio novog prvog  trenera niškog kluba:

’’Veliko mi je zadovoljstvo i čast da predstavim istaknutog austrijskog stručnjaka, novog trenera Radničkog, Petera Pakulta. Sa Pakultom smo napravili dogovor da će nas kao trener zastupati narednih godinu dana.’’

Prisutnima se potom obratio i Peter Palkut koji je istakao da je rado prihvatio novi izazov i da misli da može da ispuni sve ono što se od njega očekuje:

’’Cilj ove sezone je da Radnički dovedemo ispred svih klubova koji se takmiče u Super ligi, a koji su u dosadašnjem periodu dugo bili iznad njega. Želimo da klub bude u samom vrhu tabele i da ove godine ima neku zapaženu ulogu u domaćem šampionatu. Gledao sam utakmicu između Vojvodine i Radničkog u Novom Sadu, gde mi je par igrača iz Radničkog zapalo za oko, ali konačan izgled ekipe znaćemo tek u narednih nedelju do dve. U moje vreme Radnički je bio veoma poznat u Evropi, klub sa velikom tradicijom i jedan od dobrih reprezenata tadašnje Jugoslavije. Bila mi je želja da ga i iznutra upoznam. Nije to samo neki sportski motiv, već su tu i mnoge druge stvari za koje ipak ima prostora da se promene na bolje. Pitanje je samo koliko će brzo ekipa da prihvati te promene, kao i moje zamisli. Mislim da mogu dosta da doprinesem zahvaljujući svom iskustvu, kako igračkom tako i trenerskom na teritoriji Austrije i Nemačke. Znam da to ne može od danas do sutra, ali verujem da će u veoma kratkom periodu sve biti kako treba.’’

On se osvrnuo i na planove za novu sezonu, pre svega kada je u pitanju igrački kadar i pripremni period:

’’Od sledeće nedelje počinjemo da pravimo ekipu koja nam je potrebna, zajedno sa sportskim direktorom Markom Jovanovićem. Najpre ćemo sagledati čime raspoložemo, porazgovarati sa postojećim igračkim kadrom o tome da li žele da ostanu ovde i da li žele da igraju. Svako ko ne bude želeo da ostane, može da ide. Nov trener svakako predstavlja i novu šansu za svakog od igrača. Sigurno je da će nam dolaziti i igrači na probu i da nećemo nijednog igrača uzeti ukoliko ne provede određeno vreme sa nama.’’

Peter Pakult (57) je rođen u Beču, a igračku karijeru gradio je u većem broju austrijskih i nemačkih klubova. Trenersku karijeru započeo je u nemačkoj ekipi Minhen 1860 gde je prvo bio asistent, a kasnije i prvi trener. Nakon toga predvodio je austrijske klubove Kerten, Rapid i FAC, nemačke Lajpcig i Dinamo Drezden, slovenački Zavrč i hrvatsku Cibaliju. Sa bečkim Rapidom je stigao do titule šampiona Austrije u sezoni 2007/08. 

Pogledajte prilog Sportnetwork-a sa ovog događaja:

FOTO: fkradnickinis.rs