Danas se u okviru 5.kola Super lige Srbije u Nišu sastaju domaći Radnički i gosti iz Beograda, ekipa Rada. Biće to duel timova koji su u prethodnom prvenstvenom kolu ostvarili pobede, a ovo će biti prvi ovosezonski meč Nišlija na stadionu ’’Čair’’.

Nišlije su zbog odlaganja susreta sa ekipom Mladosti do sada odigrale samo tri susreta, sva tri na gostujućem terenu. Na prolećnoj premijeri na stadionu ’’Rajko Mitić’’ poraženi su od Crvene zvezde rezultatom 3:0(1:0), da bi u prethodna dva kola zabeležili dve pobede na gostoavnjima Zemunu rezultatom 1:2(1:2) i šabačkoj Mačvi rezultatom 1:2(0:1). Ekipa Rada je na startu sezone u Kruševcu remizirala sa ekipom Napretka rezultatom 2:2(1:0), da bi potom ’’građevinari pretrpeli poraze od Crvene zvezde na svom stadionu rezultatom 0:2(0:1) i Mladosti u Lučanima rezultatom 2:1(2:1). U prethodnom kolu ostvarli su prvu pobedu u duelu sa ekipom Zemuna, na svom terenu, a rezultat je bio 2:0(0:0) za ’’građevinare’’.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala dva međusobna susreta, a uspešnije su bile Nišlije. Prvi meč odigran je na stadionu ’’Čair’’, a domaći tim slavio je rezultatom 3:0(2:0). Strelci za pobednički tim bili su Marko Mrkić (dva pogotka) i Lazar Arsić. Drugi meč je odigran na beogradskoj Banjici, a završen je podelom bodova nakon rezultata 1:1(0:0). Gosti su poveli golom Milana Pavkova sa ’’bele tačke’’, a izjednačio je sredinom drugog poluvremena Milan Ćulum. Ako posmatramo rezultate prethodnih 19 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1998-2017) oba tima su bila jednako uspešna sa po sedam pobeda, uz pet remija.

U taboru domaćina svi priželjkuju da se ekipa u najboljem svetlu predstavi domaćoj publici, jer će ovo biti prvi ovosezonski meč na niškom stadionu ’’Čair’’. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Peter Pakult koji je istakao da je ovaj meč možda i najvažniji za ekipu u ovom delu sezone:

’’Prva naša utakmica pred domaćom publikom, nadam se da će uplika ove naše dve pobede na strani umeti da prepozna. Posle utakmice sa Mačvom rekao sam igračima da nam je ovo možda i najbitnija utakmica. Naravno da želimo da pobedimo u ovoj utakmici i to je normalno. Od danas ćemo se intenzivno pripremati i analizirati ekipu Rada. Već smo pogledali neke situacije sa utakmice između Rada i Zemuna.’’

Prisutnima se potom obratio i iskusni prvotimac Lazar Arsić koji je istakao da su pobede na teškim gostovanjima u prethodna dva kola veliki podstrek za ekipu:

’’Sigurno da su i oni promenili dosta igrača, a naše je da odigramo onako kako znamo. To nam je prva utakmica na domaćem terenu i siguran sam da će ’’Meraklije’’ da dođu u velikom broju da nas podrže. U tom slučaju, ako pristupimo tom meču maksimalno, pobeda neće izostati. Pobede na teškim gostovanjima su nam veliki podstrek da nastavimo još jače i bolje i ostvarimo još bolje rezultate u nastavku prvenstva.’’

Gosti u ovaj meč ulaze ohrabreni pobedom u prethodnom kolu nad ekipom Zemuna, prvom u ovoj sezoni.

’’Imamo tešku utakmicu, protivnik igra dobar fudbal. Treba da gledamo svoj posao i da se ovi mladi momci dokazuju iz utakmice u utakmicu. Rasterećeni smo i može da dođe do toga i da osvojimo neki bod. Utakmice dolaze vrlo brzo i moramo da razmišljamo o skupljanju bodova. Treba odati priznanje igračima, ne samo jer se fudbal igra po velikoj vrućini, već se i trenira u uslovima koji nisu fudbalski i ljudski. Ne samo moji igrači, već svi u ligi.’’

Trener ’’građevinara’’ je potom govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji istakavši da  još uvek ne zna da li će moći da računa na povređenog Vladimira Volkova. On je takođe naglasio i da neće forsirati da on igra pod bilo kakvim bolom.

Meč 5.kola Super lige Srbije između Radničkog i Rada igra se danas, u nedelju 13.avgusta 2017.godine, sa početkom u 20:00 časova.