Derbi meč 7.kola Super lige Srbije ujedno je i 155.večiti derbi srpskog fudbala, duel Crvene zvezde i Partizana. Ipak, ovoga puta nije samo večiti, ovoga puta je to i evropski derbi.

Poslednji meč ovog kola igra se u nedelju na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde se u 155.večitom derbiju sastaju Crvena zvezda i Partizan. Nakon mnogo godina biće to pravi ’’evropski’’ okršaj, samo nekoliko dana nakon velikog uspeha ’’večitih’’ u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Sezona je tek počela, mnogo utakmica tek predstoji, predstoji i podela bodova, plej-of. Dovoljno je vremena da se stvari promene, videli smo to i prošle sezone. Ipak, ovo je ogromna šansa za oba kluba da fudbalsku euforiju koja je zavladala ovih dana pobedom pretvore u fudbalsku bajku i na toj energiji lakše stignu do trofeja i evropskog proleća. Ulog je, dakle, danas mnogo veći nego pre samo nekoliko dana, atmosfera je danas pozitivnija nego pre samo nekoliko dana, šansa da ovo bude spektakularan derbi je veća nego pre samo nekoliko dana. Neka onda tako i bude, neka u svet ode najlepša moguća slika sa jednog od najvećih derbija na svetu.


FOTO: partizan.rs/ Miroslav Todorović

Oba tima su do sada odigrala po pet susreta, jer su njihovi susreti 6.kola koji su trebali da se igraju prethodnog vikenda odloženi. Ekipa Crvene zvezde je u prvih pet prvenstvenih kola zabeležila maksimala učinak. Prvo su na svom terenu savladali niški Radnički (3:0), zatim i ekipe Rada na Banjici (0:2), Čukaričkog na svom stadionu (3:0), Ranika u Surdulici (0:5) i na kraju ekipu OFK Bačka na svom stadionu (3:1). Crno-beli su u prva tri ovosezonska duela ostvarili tri pobede, prvo na svom stadionu u duelima sa ekipom Mačve (6:1) i Javor Matisa rezultatom (2:1), a onda i nad ekipom Spartaka na gostovanju u Subotici (0:1). Usledio je potom i jedini poraz u duelu sa gradskim rivalom Voždovcem (1:3), a onda i trijumf u derbi susretu u Novom Sadu nad ekipom Vojvodine (0:1).


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Tokom prethodne sezone dva tima su odigrala čak četiri međusobna susreta, tri u šampionatu i jedan u finalu Kupa Srbije. Crno-beli su bili mnogo uspešniji sa tri pobede, uz jedan remi, što im je donelo oba domaća trofeja. Prvi meč odigran je u Humskoj, a ekipa Partizana je slavila rezultatom 1:0(0:0) golom Leonarda da Silve u samom finišu susreta. Drugi susret odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a završen je rezultatom 1:1(1:0). Poveli su tada crveno-beli pogotkom Gelora Kange u prvom delu igre, a rezultat je izjednačio Uroš Đurđević, ponovo u samom finišu susreta. Treći meč odigran je na istom stadionu, ovoga puta u okviru plej-of faze, a crno-beli su slavili rezultatom 1:3(0:1). Strelci za goste bili su Leonardo da Silva (dva pogotka) i Leandre Tavamba, dok je jedini pogodak za domaći tim postigao Ričmond Boaći. Četvrti meč odigran je na kraju sezone, u finalu Kupa Srbije odigranom u Humskoj, a ekipa Partizana je ostvarila pobedu rezultatom 1:0(1:0). Strelac pobedonosnog pogotka bio je Nikola Milenković u prvom delu igre.

Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 62 pobede, uz 46 remija i 46 poraza (gol razlika 220-189). Statistika duela u kojima su crveno-beli bili domaći tim je još više u njihovu korist, sa 38 pobeda, 23 remija i 16 poraza (gol razlika 124:86). Ipak, ako posmatramo samo prethodnih dvanaest međusobnih duela u domaćim takmičenjima crno-beli su bili mnogo uspešniji sa šest pobeda, tri remija i tri poraza.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina stišava se polako euforija nakon plasmana u grupnu fazu Lige Evrope posle deset godina čekanja, a stručn štab i igrači potpuno su se okrenuli pripremi utakmice sa komšijama iz Humske. Svoja očekivanja uoči sutrašnjeg ’’seniorskog’’ trenerskog debija na klupi Crvene zvezde izneo je na redovnoj konferenciji za medije šef stručnog štaba Vladan Milojević koji je istakao da je u pitanju posebna utakmica:

’’Vraćamo se domaćem prvenstvu i, kako je to raspored hteo, baš večitim derbijem. Pripremamo se kao i za svaku utakmicu do sada. Znamo da čitava zvezdaška javnost pridaje poseban značaj ovom meču i sigurno je posebna utakmica u čitavom domaćem šampionatu. Partizan je naš konkurent, večiti rival i to i daje posebnu draž ovoj utakmici. Atmosfera je odlična u ekipi, napravili smo veliki uspeh plasmanom u Ligu Evrope, ali u fudbalu nemate mnogo vremena  da razmišljate o tome. Moji igrači su toga svesni i od kraja utakmice sa Krasnodarom smo krenuli da se pripremamo za meč sa Partizanom i svi smo fokusirani samo na to. Motivacije kod pravih sportista nikada ne nedostaje. Moji igrači moraju da budu svesni koliko veliki udeo ima motivacija, ona je ta zbog koje se fudbaleri razlikuju i po čemu se oni vrhunski izdvajaju. Psihologija igra veliku ulogu u sportu, morate vrlo brzo da se spremite za sledeća iskušenja i napore, kakve god rezultate da imate iza sebe. Nova utakmica, novo dokazivanje, novi ciljevi i zadaci, moramo da se nosimo sa tim. Znamo da igramo protiv Partizana, svi žive za te susrete i to su najlepše utakmice u prvenstvu. Verujem da će biti odličan meč.’’

Trener Milojević se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da će i najnovija pojačanja, Bainović i Krstičić, biti u konkurenciji za tim:

’’Videćemo kako se osećaju igrači danas na treningu. Rodić je protiv Krasnodara dobio udarac u nožni palac koji ga je mučio, ali nije pogoršano stanje. Svi igrači koji su registrovani mogu da se nađu u timu.  Tu su i nova pojačanja Bainović i Krstičić koji se stavljaju na raspolaganje. Nenad je iskusan igrač koji igra na poziciji na kojoj nam je pojačanje trebalo. Ima iza sebe internacionalne utakmice i to je vrlo važno. Fizički je spreman, možda ne sto odsto, ali u ovom trenutku nemamo mnogo vremena za prilagođavanje. Igrači koji dolaze pred kraj prelaznog roka moraju što pre da budu na raspolaganju.’’

Izjavu za klupski sajt je uoči svog trećeg derbija dao i štoper crveno-belih Abraham Frimpong koji je istakao da veruje da će njegov tim nastaviti niz pobeda:

’’Derbi je zaista posebna utakmica u srpskom fudbalu, imao sam prilike to da osetim. Igrao sam derbi dva puta i mislim da je došlo vreme da zabeležim svoju prvu pobedu nad večitim rivalom. Odlično smo počeli sezonu, imamo fantastičnu gol razliku, nemamo poraz i zaista mislim da možemo da se nadamo najboljem u predstojećem derbiju. Verujem da ćemo nastaviti u istom ritmu jer idemo utakmicu po utakmicu i maksimalno smo fokusirani na svakog svog protivnika.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Gosti u ovaj meč ulaze sa puno samopouzdanja i pozitivne energije, a najavljuju da će napasti domaćina. Na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret šef stručnog štaba crno-belih Miroslav Đukić istakao je da se raduje derbiju i da predstojeći duel dolazi u najboljem mogućem trenutku za srpski fudbal:

’’Mislim da 155.derbi dolazi u lepom momentu po srpski fudbal. Obe ekipe su se plasirale u Ligu Evrope i nadam se da ćemo videti lep meč. Prelep momenat, u najboljem mogućem trenutku. Evropski Partizan, evropska Zvezda, da vidimo ko je bolji. Siguran sam da ćemo videti evropski spektakl. Očekujemo evropski fudbal i evropsko ponašanje na tribinama, da fudbal bude glavni protagonista. Čestitam još jednom mojoj ekipi. Odigrala je odlično utakmicu protiv Videotona, ostvarili su veliku pobedu protiv velikog rivala. Izgledalo je lako, jer su odigralo dobro. Sigurno su se mnogo potrošili, utakmica dolazi posle teškog puta i posle tri dana, ali mi ne tražimo nikakve izgovore.’’

On se potom osvrnuo i na kvalitete sutrašnjeg protivnika istakavši da su crveno-beli u sjajnoj formi, ali i da u derbiju nema favorita:

’’Veliki rival, svakako. Odlično igra, u sjajnoj je formi, ali mi smo Partizan. Mi u svakoj utakmici idemo po protivnika, ići ćemo i u ovoj, da ga napadnemo, da pobedimo, bez obzira što igramo na njihovom stadionu. Nema prednosti u derbijima, sve pada u vodu kada dođe utakmica. Sve kreće ispočetka, počinje od nule i nema favorita.’’

Šef stručnog štaba Partizana je potom govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji istakavši da Marko Jevtović neće biti spreman za derbi, kao i da je Kosović počeo da trenira, ali da se još uvek ne zna da li će biti u konkurenciji za tim.

Prisutnima se zatim obratio i štoper crno-belih Nemanja R. Miletić koji je istakao da očekuje da derbi bude poseban i da umor sigurno neće uticati na igrače u susretu kao što je ovaj:

’’Očekujem da derbi bude poseban, jer smo prvi put u istoriji i mi i oni ušli u Ligu Evrope. Biće poseban derbi, velika borba na terenu. Nama nije bitno ko je protivnik, mi uvek idemo na pobedu i to je to. Neće nam biti toliko teško da se prebacimo na derbi posle Videotona, jer je ovo velika utakmica gde igrači neće mnogo razmišljati o umoru. Čim smo završili utakmicu sa Videotonom, slavili smo u povratku, ali odmah sutradan smo se okrenuli Zvezdi.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Ulaznice za 155.večiti derbi od petka se mogu kupiti na blagajnama stadiona ’’Rajko Mitić’’, a radno vreme blagajni je od 11:00 do 19:00 časova. Cene ulaznica su sledeće: Sever – 800,00 dinara, Jug – 800,00 dinara, Istok – 1.200,00 dinara i Zapad 1.500,00 dinara. Za navijače Partizana namenjeni su posebni sektori za koje će se na dan odigravanja utakmice ulaznice prodavati isključivo na blagajnama stadiona u Humskoj koje će raditi u periodu od 10:00 do 18:00 časova.

Derbi meč 7.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se sutra, u nedelju 27.avgusta 2017.godine, sa početkom u 19:00. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.