Derbi meč 11.kola Super lige Srbije igra se u nedelju na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde domaća Crvena zvezda dočekuje ekipu novosadske Vojvodine. Susreti ova dva tima uvek su bili izuzetno borbeni i kvalitetni, kao i pravi magnet za publiku, pa nema sumnje da će tako biti i ovoga puta.

Ekipa Crvene zvezde je do sada odigrala devet susreta i zabeležila osam pobeda i jedan remi. Prvo su na svom terenu savladali niški Radnički (3:0), zatim i ekipe Rada na Banjici (0:2), Čukaričkog na svom stadionu (3:0), Ranika u Surdulici (0:5) i OFK Bačka na svom stadionu (3:1). Seriju je prekinuo remi na stadionu ’’Rajko Mitić’’ u ’’večitom derbiju’’ sa ekipom Partizana (0:0), da bi potom crveno-beli u Ivanjici uspeli da savladaju domaći Javor Matis (0:2), na Dušanovcu ekipu Voždovca (0:2) i u zaostalom susretu 6.kola u Čačku ekipu Borca (0:2). Njihov susret sa ekipom Spartaka je odložen za kasniji termin. Novosađani su u prva četiri kola vezali četiri pobede, prvo na svom stadionu duelu sa ekipom Čukaričkog (1:0), a potom na gostovanju u Surdulici (0:4), u duelu sa ekipom OFK Bačka (1:0) u Novom Sadu i na gostovanju u Lučanima gde je Borac igrao kao domaćin (0:2). Usledio je prvi poraz u derbi susretu sa Partizanom u Novom Sadu (0:1), onda i novi trijumf u susretu sa ekipom Javor Matisa u Ivanjici (0:1), da bi ’’lale’’ u narednom  kolu pretrpele težak poraz na svom stadionu u duelu sa ekipom Spartaka (0:5). U prethodna tri kola prvo su podelili bodove sa ekipom Voždovca u Beogradu (1:1), a onda i savladali ekipe Mačve (1:0) i Napretka (3:1) na svom terenu.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala tri međusobna susreta, a mnogo uspešniji bili su beogradski crveno-beli. Prvi meč odigran je u Beogradu, a ekipa Crvene zvezde je slavila rezultatom 4:1(1:1). Strelci za domaći tim bili su Džon Ruiz, Mičel Donald, Srđan Plavšić i Slavoljub Srnić, dok je jedini pogodak za Novosađane postigao Filip Malbašić. Drugi meč odigran je u Novom Sadu, a Beograđani su slavili nakon velikog preokreta rezultatom 2:3(2:0). Domaći tim je tokom prvog dela igre stekao prednost preko Dejana Melega i Darka Puškarića, a trijumf su gostima doneli Demjan Le Talek, Ričmond Boaći i Darko Puškarić (autogol). Treći meč odigran je u okviru plej-of faze takmičenja, a ekipa Crvene zvezde je na svom stadionu slavila rezultatom 2:0(0:0). Strelci su tom prilikom bili Gelor Kanga (penal) i Srđan Plavšić. Ako posmatramo rezultate prethodna 53 međusobna susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2017) Beograđani su bili daleko uspešniji sa 35 pobeda, uz 8 remija i 10 poraza. Od poslednjih deset duela Crvena zvezda je u svoju korist rešila sedam, dva su završena remijem, dok su jednini trijumf Novosađani ostvarili u Beogradu u sezoni 2015/16, a rezultat je bio 1:3(1:1).


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina u toku opsežne pripreme za predstojeće važne duele, a čini se da nema mnogo euforije zbog dobrih rezultata. Šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret sa puno respekta govorio o protivniku istakavši da očekuje težak i kvalitetan susret, kao i dobru igru svog tima:

’’Igramo derbi meč sa ekipom koja pravi odlične rezultate, bez obzira na to što imaju nekih unutrašnjih problema u klubu. To se na terenu ne vidi i ne odražava se na njihovu igru. Vojvodina ima dosta kvalitetnih igrača i sama reč derbi znači mnogo i opisuje potpuno utakmicu koja je pred nama. U skladu sa tim smo se i pripremali za meč i očekujem da na terenu bude kvalitetna i dobra fudbalska predstava. Pozivam navijače da dođu u što većem broju da nas podrže, to nam mnogo znači, posebno u ovakvim utakmicama. Daćemo sve od sebe da pobedimo, kao što smo to radili i do sada. U ovom trenutku mi je najbitniji moj tim, gledamo samo svoja posla. Želimo da radimo, da ispravljamo greške, da napredujemo i razmišljamo samo o sebi. Prvenstvo je dugo, ne igra se na ispadanje i zato nema potrebe da razmišljamo o protivnicima. Nema preterane euforije, želim samo da se moji igrači trude, da zadržimo ovaj nivo igre i discipline. Crtu ćemo podvući na kraju prvenstva.’’

On se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju, istakavši da nema povređenih igrača, kao i da je umor prisutan, ali da je to sasvim normalna stvar u sportu:

’’Ne bih mnogo pričao o umoru, jer ako potenciramo i često ga spominjemo bićemo još umorniji. Nekada je psihološki umor koji ne bi trebalo da postoji mnogo veći problem u sportu. Fiziči umor je normalna pojava, bavimo se takvim poslom gde telo mora da odreaguje na napore. Nemamo povređenih igrača i to je najbitnije.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa optimizmom, pre svega zbog serije dobrih rezultata, ali ulogu favorita prepuštaju domaćinu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i novopostavljeni šef stručnog štaba ’’stare dame’’ Vladimir Buač koji je ipak istakao da njegov tim u ovaj meč ulazi sa ambicijom da ostvari pozitivan rezultat i da će na raspolaganju imati sve igrače:

’’Mislim da smo na prethodna četiri meča napravili odličnu uvertiru pred duel protiv Crvene zvezde, a ono što me raduje jeste dobra atmosfera u ekipi i odnos igrača prema obavezama, odnosno njihovo zalaganje na treninzima i utakmicama. S druge strane, mislim da ove sezone Crvena zvezda i Partizan dosta odskaču od ostatka lige. Crvena zvezda je zadržala svoje najbolje igrače, koji su prošle sezone pravili razliku, i pritom dovela dosta dobrih pojačanja, što se reflektuje kroz njihovu poziciju u prvenstvu i plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Kad na to dodamo i ono što se dešavalo i što se dešava u Vojvodini u poslednje dve nedelje, jasno je da je Crvena zvezda favorit na ovom meču. Bez obzira na situaciju, klub kao što je Vojvodina ne sme da se zadovoljava malim stvarima, niti da se preda pred bilo koju utakmicu i to definitivno nećemo uraditi. Od igrača se zahteva da daju sve od sebe i odigraju najbolje što mogu u ovom trenutku, a lično verujem da će to biti dovoljno za pozitivan rezultat. Ne volim to što sam u proteklom periodu mnogo puta čuo da ne treba da imamo pritisak pred ovu utakmicu i da nemamo šta da izgubimo. Ja mislim suprotno, jer možemo da izgubimo bodove, a svako ko je deo Vojvodine mora da ima pritisak i mislim da će nam to svima pomoći da shvatimo važnost utakmice. Istinski verujem u igrače i to da ćemo u nedelju napraviti pozitivan rezultat. Povređenih igrača nemamo i svi su spremni za meč.’’

Ulaznice za ovaj susret mogu se kupiti u subotu i nedelju, na blagajnama stadiona ’’Rajko Mitić’’, u periodu od 11:00 do 17:00 časova. Cene ulaznica su sledeće: Sever – 300,00 dinara, Istok – 500,00 dinara i Zapad – 600,00 dinara.

Derbi meč 11.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Vojvodine igra se sutra, u nedelju 24.septembra 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com