Derbi meč 22.kola Super lige Srbije biće ujedno i 156.večiti derbi srpskog fudbala u kome će snage odmeriti domaći Partizan i gosti sa druge strane Topčiderskog brda, ekipa Crvene zvezde. Biće to pravi evropski derbi, jer su oba tima obezbedila proleće u Ligi Evrope, pa treba očkivati sjajnu utakmicu.

Pritisak ovoga puta pada na pleća fudbalera domaćeg tima koji u trci za odbranu šampionske titule zaostaju devet bodova za komšijama iz Ljutice Bogdana. Sa druge strane, crveno-beli bi pobedom u ovom duelu obezbedili solidnu bodovnu zalihu za prolećni nastavak šampionata, što je svakako činjenica koja će motivisati sve da pruže svoj maksimum u poslednjem ovogodišnjem susretu. Bilo kako bilo, pozicije na tabeli nikada nisu igrale značajnu ulogu u večitim derbijima, jer je ulog daleko veći od bilo kakvog plasmana. Ovo su mečevi zbog kojih su mnogi od ovih igrača počeli da treniraju fudbal, mečevi koji od njih preko noći mogu napraviti i heroje i tragičare.

Crno-beli su ove sezone uspešni na sva tri ’’fronta’’, mada su u domaćem šampionatu u nekoliko navrata pružali slabije partije, a nakon 21 odigranog susreta na svom kontu imaju 14 pobeda, uz 5 remija i 2 poraza. U prethodnom kolu poraženi su na gostovanju u Kruševcu gde je ekipa Napretka slavila rezultatom 2:1. Sa 47 osvojenih bodova trenutno zauzimaju 2.mesto na superligaškoj tabeli. Ekipa Crvene zvezde ove sezone takođe igra uspešno na sva tri fronta i nakon 21 odigranog susreta na svom kontu ima 18 pobeda, uz 2 remija i samo jedan poraz. U prethodnom kolu crveno-beli su na svom terenu savladali ekipu čačanskog Borca, a rezultat je bio 3:0. Sa 56 osvojenih bodova trenutno zauzimaju 1.mesto na superligaškoj tabeli.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč na stadionu ’’Rajko Mitić’’ završen je nerešenim rezultatom 0:0. Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 62 pobede, uz 47 remija i 46 poraza (gol razlika 220-189). Statistika duela u kojima su crno-beli bili domaći tim je povoljnija za njih, jer su ostvarili 30 pobeda, uz 23 remija i 24 poraza. Crveno-beli su poslednji put u Humskoj slavili pre gotovo dve godine (sezona 2015/16 – rezultat 1:2), nakon čega je odigrano šest duela u kojima su tri puta stigli do boda i tri puta pretrpeli poraz.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

U taboru domaćina sve je podređeno pripremama ekipe za veoma bitan duel sa crveno-belima, jer je ekipa u situaciji da mora da ’’juri’’ veliki zaostatak za komšijama. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Miroslav Đukić koji je istakao da očekuje veliku utakmicu:

’’Očekuje nas veliki derbi, jedna velika utakmica, dve velike ekipe koje su napravile veliki uspeh u Evropi. Dve ekipe koje se bore za titulu, fudbalski spektakl, praznik za ljubitelje fudbala. Nadam se da će proteći u fer i korektnoj borbi i nek pobedi bolji. Svi se nadamo da će ovaj derbi biti bolji i kvalitetniji od prethodnog, ali kao i svaki derbi nosi sa sobom mnogo tenzije. Niko ne želi da izgubi, svi traže pobedu. Tako će biti i sada, ali mislim da će ovaj derbi biti mnogo bolji. Plasirali smo se u Evropu i ulazimo mnogo rasterećeniji i mirniji. Mi moramo da idemo na pobedu zato što smo devet bodova u zaostatku. Zvezda neće kalkulisati, jer se radi o pobedničkoj ekipi koja će ići na pobedu.’’

On je za seriju loših rezultata svoje ekipe pokušao da nađe opravdanje u lošem terenu, jer je ekipa pokazala maksimalno zalaganje i borbenost:

’’Ne mogu da procenjujem formu mojih igrača kada igramo na dva terena koji nisu zaista fudbalski. Ni protiv Vojvodine, ni protiv Napretka u Kruševcu. Mogu da procenim borbenost i zalaganje, koji su bili na vrhuncu. Samo mogu da pohvalim ekipu zbog toga. Mnogo je teško po onakvom blatu i po snegu igrati. Ono što sam tražio od njih, to su dali.’’

Trener crno-belih je istakao da ima mnogo povređenih igrača, a neizvestan je i nastup jednog od najvažnijih prvotimaca, Zorana Tošića. Ipak, on očekuje da će oni koji istrče na teren dati sve od sebe:

’’Imamo mnogo povređenih, ali oni koji uđu će dati sve od sebe. Siguran sam da će dostojno i bez problema zameniti odsutne. Pokazali smo da možemo bez svakoga, da smo ekipa i tim. Tošić će sutra probati da vidi da li može da igra. Miletić je s nama već, a ostalo je standardno.’’

Kao klučnu stvar trener Đukić je istakao igru u odbrani i osvrnuo se na činjenicu da je ekipa u duelima sa Dinamom i Napretkom primala dosta golova:

’’Ne smemo da dozvolimo da primamo golove. Od Dinama smo u dve utakmice primili sedam golova, tu je nemoguće bilo šta ozbiljnije uraditi kad primite toliko golova. Sada u Kruševcu smo primili dva gola. To moramo da popravimo. To su određeni momenti, nedostatak koncentracije. Partizan mora da bude defanzivno čvrst. Kada smo bili čvrsti, pobeđivali smo.’’

Kratko se osvrnuo i na trenutnu formu sutrašnjeg protivnika istakavši da je u pitanju ozbiljna ekipa:

’’Sigurno da im treba čestitati na ostvarenom uspehu. Jedna odlična ekipa. Tu su gde jesu svojim zaslugama. Na nama je da se borimo da anuliramo njihovo prvo mesto.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Gosti u ovaj meč ulaze bez namere da kalkulišu i čuvaju postojeću bodovnu razliku. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je istakao da njegovi igrači nisu rasterećeni i da se spremaju da u ovom susretu idu na pobedu:

’’Igra se večiti derbi, to su utakmice za koje se živi, koje su više od igre, ali iskreno, mi se apsolutno spremamo kao i za svaku ostalu utakmicu, tako i za Partizan. Za kraj polusezone, tako se namestilo. To je jedan derbi, malo je više nego obična utakmica u prvenstvu. Ona donosi tri boda u prvenstvu, ništa više od toga. O tome šta smo uradili u sezoni, možemo da pričamo posle utakmice. Što se tiče Partizana, ne bavim se njima. Nemojte da ste ubeđeni da smo mi rasterećeni. Nismo uopšte rasterećeni, ne vidim iz kog razloga bismo bili rasterećeni. Igramo kao da je egal, kao da počinje prvenstvo. Sutra je jedna sasvim drugačija utakmica, nova utakmica. Ako budemo pravili kalkulacije, to nije dobro. Neću da razmišljam o tome i neću da i igrači razmišljaju o tome.’’

Trener Milojević je potom istakao da u duelu sa komšijama teško može biti nekih taktičkih iznenađenja, kao i da će pobedu odneti tim koji nametne svoju igru:

’’Voleo bih da mogu više da vam kažem, ali imamo još nekih detalja oko taktike. Što se tiče domaćeg i gostujućeg terena, ponekad domaći teren ne pomaže. U savremenom fudbalu nema toliko te prednosti kao što je nekad bilo. Ko nametne ritam, tako će da bude.’’

Na pitanje novinara kratko je prokomentarisao činjenicu da prethodni derbi nije bio previše lep za gledanje istakavši da je i u Evropi malo lepih derbija:

’’Jako je malo lepih derbija. Ako pogledate statistički po Evropi, jako je malo velikih derbija koji su lepi.’’

Ulaznice za sektore namenjene domaćim navijačima mogu se kupiti na blagajnama u Humskoj u periodu od 10:00 do 18:00 časova, dok se ulaznice za sektore namenjene gostujućim navijačima mogu kupiti na blagajnama stadiona ’’Rajko Mitić’’ u periodu od 11:00 do 17:00 časova. Cene ulaznica su sledeće: Jug – 700,00 dinara, Sever – 700,00 dinara, Istok/ Zapad - bočni delovi tribina – 1.000,00 dinara, Istok/ Zapad - centralni delovi tribina – 1.500,00 dinara i Lože – 6.000 dinara. Sezonske ulaznice FK Partizan važe za ovaj meč.

Derbi meč 22.kola Super lige Srbije između Partizana i Crvene zvezde igra se sutra, u sredu 13.decembra 2017.godine. Obezbeđen je direktan televizijski prenos na prvom programu TV Arena sport sa početkom u 18:00 časova, dok će specijalna emisija početi sat vremena ranije uz uključenja reportera i komentare gostiju u studiju.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović