Još jedan pravi derbi, onaj ’’vojvođanski’’, igra se danas u Subotici gde se u okviru 22.kola Super lige Srbije sastaju domaći Spartak i gosti iz Novog Sada, ekipa Vojvodine. Biće to prilika da se gosti revanširaju ’’golubovima’’ za težak poraz na stadionu ’’Karađorđe’’, ali je ovoga puta uloga favorita zasluženo pripala domaćinu koji se nalazi u sjajnoj formi.

Subotičani su najprijatnije iznenađenje jesenje polusezone, a nakon 21 odigranog susreta na svom kontu imaju 11 pobeda, uz 6 remija i 4 poraza. U prethodnom kolu savladali su u gostima ekipu Voždovca, a rezultat je bio 2:3. Sa 39 osvojenih bodova trenutno zauzimaju 3.mesto na superligaškoj tabeli. Novosađani su trenutno u seriji slabih rezultata, a nakon 21 odigranog susreta na svom kontu imaju 9 pobeda, uz 5 remija i 7 poraza. U prethodnom kolu ubedljivo su poraženi na svom stadionu od ekipe Javor Matisa, a rezultat je bio 0:3. Sa 32 osvojena boda trenutno zauzimaju 7.mesto na superligaškoj tabeli.

Dva tima su već odigala jedan međusobni susret tokom aktuelne sezone, a Subotičani su u Novom Sadu slavili rezultatom 0:5(0:1). Strelci su na tom susretu bili Đorđe Ivanović (dva pogotka), Nemanja Nikolić (dva pogotka) i Bojan Čečarić. Ako posmatramo rezultate prethodnih 20 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2017) Novosađani su bili daleko uspešniji sa 12 pobeda, uz 4 remija i 4 poraza. Subotičani su u tom periodu samo dva puta uspevali da ostvare pobedu na svom stadionu.

Domaćini odličnu polusezonu žele da završe još jednim trijumfom, pa u skladu s tim najavljuju napadačku igru. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’golubova’’ Aleksandar Veselinović koji je istakao da respektuje protivnika, ali i očekuje osvajanje sva tri boda:

’’Približio se kraj prvog dela prvenstva u kojem smo odigrali 22 prvenstvene utakmice i 2 Kup utakmice od 22 jula. Sutra nas očekuje utakmica protiv Vojvodine, tradicionalni ’’vojvođanski derbi’’. To je utakmica koja za nas predstavlja poseban motiv i po prvi put u ovaj duel Spartak ulazi sa jasno opredeljenim i opravdanim ambicijama da ide na pobedu. Imam ogromno poštovanje prema istoriji i tradiciji FK Vojvodina. Imao sam tu čast da jedan kratak period budem deo tog kluba i da osetim koliki je veliki u našoj državi i kakve su fudbalske gromade prošle kroz taj klub. Bez obzira na to, mi se okrećemo prema sebi, da nastavimo kako smo igrali u ovoj sezoni. Pripremamo se uobičajeno, kao i do sada, jer smo uvek išli na pobedu, a tako ćemo ići i sutra. Svi su momci motivisani maksimalno i željni da zabeleže nova tri boda.’’

On je potom istakao da još uvek nije siguran u kakvom će sastavu subotički tim istrčati na teren:

’’Kako se bliži kraj prvenstva ima puno fizičkog i psihološkog zamora. Meč sa Voždovcem je bio izuzetno ’’skup’’ za nas, jer je par igrača osetilo neke tegobe. Imamo nekoliko dilema, tako da ćemo tek posle ručka imati jasnu sliku na koga množemo da računamo. Imamo četiri igrača koji su pod velikim znakom pitanja, ali jedno je sigurno, na teren će istrčati oni momci koji budu maksimalno spremni. Namerno nisam rekao ko ima želju, jer njih 25 ima veliku želju da sutra istrči i suprostavi se Vojvodini. Ponosan sam što radim sa takvom grupom igrača. Opredelićemo se za one koji će biti maksimalno spremni da odgovore na sve zahteve.’’

U taboru gostiju ima puno problema, pa u skladu sa tom činjenicom ne daju velika obećanja. Vršilac dužnosti šefa stručnog štaba novosadskog tima,Zoran Vasiljević, istakao je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret da se nada da se njegova ekipa u vojvođanskom derbiju neće unapred predati:

’’Spartak je trenutno trećeplasiran u Super ligi i ove sezone igra zaista moderan fudbal. Ima dobru selekciju, nekoliko reprezentativaca i dvadesetak podjednakih igrača, a iz njegovih redova dolazi i najbolji igrač ove polusezone Đorđe Ivanović. Imaju i dobar stručni štab, pa su stvarno iznenađenje ove jeseni. Što se tiče Vojvodine, posle pauze zbog kartona, u tim se vraća Jovančić, koji nam je, po mom mišljenju, najviše nedostajao da napravimo dobar rezultat u prošlom kolu. Povređenih igrača nemamo, svi su spremni i nadamo se povoljnom rezultatu, odnosno utakmici u kojoj se nećemo unapred predati .’’

On je u svom obraćanju istakao da mu nije čudno to što sportska javnost pred ovaj meč ulogu favorita dodeljuje Spartaku:

’’Trenutno, to mi nije čudno. Oni su dobar, kompaktan tim, koga sam dva puta gledao uživo, plus smo ih analizirali na InStatu. Radi se o skupu dobrih pojedinaca, koji predstavlja jedan zdrav tim. Imaju brzinu, snagu, žustrinu, agresivnost.  Posle prethodne sezone nama se ekipa osula, dok su oni na jedan dobar temelj podigli još dva sprata.’’

Meč 22.kola Super lige Srbije između Spartaka i Vojvodine igra se danas, u sredu 13.decembra 2017.godine, sa početkom u 15:00 časova.