Derbi meč 31.kola Super lige Srbije biće ujedno i 157.večiti derbi Crvene zvezde i Partizana, ovoga puta na stadionu ’’Rajko Mitić’’. Rezultat ovog duela u velikoj meri može odrediti na koju stranu Topčiderskog brda će otići šampionski pehar, pa treba očekivati pravi fudbalski spektakl i veliku borbu za bodove.

Sudar dva srpska velikana uvek ima veliku ’’težinu’’, kolika god bila bodovna razlika, jer je pobeda u ’’večitom derbiju’’ uvek stvar prestiža. Ovoga puta važnost je ’’na vrhuncu’’, jer u velikoj meri može odrediti epilog borbe za šampionski trofej. Pobedom bi domaći tim gotovo sigurno obezbedio osvajanje titule, dok gosti imaju priliku da osvajanjem sva tri boda ostanu u trci za odbranu trofeja koji se nalazi u njihovoj vitrini. Dakle, pritisak će biti veliki, pa pre svega treba očekivati veliku borbu i ne previše lep fudbal.

Ekipa Crvene zvezde trenutno zauzima 1.mesto na tabeli, a nakon podele bodova na svom kontu ima 39 bodova. U prethodnom kolu crveno-beli su na svom terenu savladali ekipu gradskog rivala Zemuna, a rezultat je bio 3:1. Ekipa Partizana trenutno zauzima 2.mesto na tabeli, a nakon podele bodova na svom kontu ima 33 boda. U prethodnom kolu crno-beli su kao domaćini ubedljivo savladali ekipu čačanskog Borca, a rezultat je bio 5:0.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Dva tima su tokom aktuelne sezone već odigrala dva međusobna susreta, a oba su završena nerešenim rezultatom. Prvi meč odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a rezultat je bio 0:0. Drugi meč odigran u Humskoj završen je rezultatom 1:1(0:0). Domaći tim poveo je pogotkom Sejdube Sume sa ’’bele tačke’’, da bi gosti do izjednačenja stigli u finišu susreta pogotkom Ričmonda Boaćija.

Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 62 pobede, uz 48 remija i 46 poraza (gol razlika 221-190). Statistika duela u kojima su crveno-beli bili domaći tim je još više u njihovu korist, sa 38 pobeda, 24 remija i 16 poraza (gol razlika 124:86). Ipak, treba reći da Crvena zvezda poslednjih sedam međusobnih mečeva, od čega četiri na svom terenu, nije uspela da reši u svoju korist, uz 4 remija i 3 poraza.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina vlada veliko zadovoljstvo zbog odlične kadrovske situacije, pa ne izostaje ni optimizam kada je reč o epilogu duela sa najvećim rivalom. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je istakao da je izuzetno zadovoljan radom i trenutnom formom svojih igrača, kao i da još uvek nije odredio startnih jedanaest:.

’’Mislim da su sve ekipe koje su se plasirale u plej-of zasluženo tu gde jesu. Tokom prethodnih 30 kola svi smo se borili za početne pozicije onoga što sada sledi. Mi startujemo sa pozicije broj jedan, ali ponašamo se pred ovu utakmicu kao i pred svaku koju smo odigrali do sada. Moji igrači dobro znaju da sada imamo mini-tabelu, prvi deo prvenstva je završen i borimo se za 21 bod. Zanemarili smo tu prednost koju imamo. Obrisano nam je šest bodova, mi smo u glavama obrisali i drugih šest i počinjemo od nule. Svi znamo šta večiti derbi znači klubu, navijačima, samom srpskom fudbalu. Mislim da smo se dobro spremili, i kao što uvek od mene čujete, daćemo sve od sebe da se prikažemo u najboljem svetlu. Razmišljam samo o svojoj ekipi, ne razmišljam mnogo o Partizanu. Raduje me da su svi igrači trenirali, imao sam ih sve na raspolaganju i posebno sam srećan zbog toga. Volim kad su mi zdravi igrači, kada su orni i veseli i presrećan sam zbog toga. Imam nekih dilema oko tima, odlučiću do sutra ko će igrati. U dilemi sam jer imam puno igrača koji zaslužuju da igraju, a neću moći neke ni u protokol da stavim. I pored toga, ponosan sam jer smo kolektiv i tim u kojem svako najbolje od sebe daje u taj kolektiv. Što se tiče same forme, zadovoljan sam pre svega kako radimo, i svi zaslužuju da igraju. Mene raduje kada su mi igrači u dobroj formi. Fudbal je kolektivan sport, igra 11 igrača, nekada i levi bek reši utakmicu, kao Rodić u Subotici. Drago mi je da napadači u poslednje vreme daju golove, oni i žive od golova. Na svakoj utakmici neki igrač dođe do izražaja, ja bih voleo da sutra to budu odbrambeni igrači koji će obaviti svoj deo posla i rešiti utakmicu. Derbi je velika utakmica i specifična, nosi puno naboja. To je tako od osnivanja Zvezde i Partizana. Nekada bude taktičkog nadmudrivanja, nekad bude puno borbenosti. Nikada ne znate šta možete da očekujete i kakva će utakmica biti. Često važnost utiče na to da utakmica bude više borbena nego kvalitetna. Ne mogu da predvidim, odlučivaće mnogo parametara, možda i samo jedna greška.’’

Jedan od najboljih i najstandardnijih igrača crveno-belih, Filip Stojković, istakao je u svojoj izjavi za medije da smatra da bi njegov tim pobedom rešio pitanje prvaka, kao i da očekuje pun stadion:

’’Ulazimo u plej-of sa šest bodova prednosti u odnosu na Partizan. Ako sutra pobedimo, mislim da smo rešili pitanje prvaka Srbije. Utakmica je za njih ključna, a za nas nije, jer čak i da izgubimo imaćemo prednost, ali mi smo Zvezda i naravno da ćemo da idemo na pobedu. Znam da su u dobroj formi, imaju dobar niz pobeda, ali imamo ga i mi. Ako bih morao da izdvojim nekoga, to bi bili Mare Janković i Danilo Pantić, oni su njihovi najbolji igrači, ali oni su ekipa i ne zavise od pojedinaca. Ipak, mi se spremamo kao tim, gledamo sebe, ne gledamo njih. Očekujem pun stadion. Pozivam sve navijače da navijaju fer i sportski za svoj klub, pa neka pobedi bolji i neka to bude Zvezda.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Gosti u ovaj meč ulaze sa željom da nastave pobednički niz i smanje prednost rivala u borbi za titulu. Šef stručnog štaba crno-belih Miroslav Đukić istakao je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret da će njegova ekipa hrabro i pobednički ući u predstojeći derbi i da će dati sve od sebe da prvenstvo učini zanimljivijim:

’’Pred nama je derbi koji je praznik fudbala u Srbiji, očekujemo svi da u prelepom fudbalskom ambijentu, prelepoj fudbalskoj utakmici, prikažemo svetskoj javnosti srpski derbi u pravom svetlu. Mi moramo da budemo hrabri, nama ne preostaje ništa drugo nego da budemo hrabri, moramo da idemo po pobedu. Naš večiti rival ima šest bodova prednosti i mi samo pobedom ostajemo u igri. Nema kalkulisanja. Imamo mirnoću, verujemo u sebe. Znamo da neće biti lako, ali mi ćemo pokušati da se ubacimo u trku za prvaka. Partizan se nikad ne predaje, mi igramo uvek do kraja. Zvezda bi u slučaju pobede imala veliku prednost. Ali, mi ne razmišljamo tako, sve ćemo učiniti da pobedimo i da učimo ligu zanimljivijom.’’

Trener Đukić se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju, a onda i prokomentarisao kakvu postavku igre protivničkog tima očekuje u subotnjem derbiju i da li će nekoga od napadača domaćeg tima posebno pokušati da zaustave:

’’Što se tiče zdravstvenog stanja igrača na raspolaganju nam neće biti Ostojić, dok su svi ostali spremni i u konkurenciji za tim. Mi nikoga posebno nećemo čuvati. Zvezda ima dobre napadače, svaki od njih zaslužuje pažnju. Mi ćemo se fokusirati na ekipu Zvezde, ne na individualce. Očekujem ofanzivnu Zvezdu, jer mislim da oni nisu ekipa koja zna da kalkuliše i mislim da će krenuti ofanzivno kao i mi.’’

Jedan od iskusnijih prvotimaca crno-belih, Miroslav Vulićević, istakao je da derbi neće prelomiti prvenstvo, ali da može imati veliki uticaj na epilog:

’’Svi znamo šta derbi znači u srpskim okvirima, ali i evropskim. Ono što je sigurno, derbi neće prelomiti prvenstvo, ali može puno toga da odluči. Mi idemo hladne glave tamo. Možda se neko neće složiti sa mnom, ali oni su blagi favoriti, prvi su na tabeli i igraju pred svojom publikom. Ali, i mi smo u jednom dobrom nizu i nema razloga da to ne prikažemo i na njihovom stadionu.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Prodaja ulaznica za 157.večiti derbi počela je u sredu, a na dan odigravanja utakmiceblagajne će biti otvorene od 10:00 časova pa do njenog početka. Cene ulaznica su sledeće: Sever – 600,00 dinara, Jug – 600,00 dinara, Istok – 1.000,00 dinara i Zapad – 1.200,00 dinara.

Derbi susret 31.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se sutra, u subotu 14.aprila 2018.godine. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport sa početkom u 18:30 časova, a specijalna emisija posvećena ovom događaju počeće već u 17:00 časova.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović