U Londonu su se u organizaciji udruženja ’’European Leagues’’ i engleske Premijer lige  nedavno okupili predstavniici evropskih liga i klubova, a tema je bila dalji razvoj evropskih klupskih takmičenja.

Udruženje ’’European Leagues’’ je u oktobru ove godine u Londonu održalo svoju generalnu skupštinu čiji je domaćin bila engleska Premijer liga. Skupštini je prethodio veliki sastanak u okviru klupske savetodavne platforme CAP, kome je prisustvovalo preko 200 predstavnika klubova iz svih Evropskih zemlja. Na navedenom sastanku, pored predstavnika Zajednice, učestvovali su i predstavnici nekolicine srpskih klubova – Voždovca, Napretka i Rada.

Tema koja je aktuelna na nivou evropskog profesionalnog fudbala jeste razvoj i planiranje UEFA klupskih takmičenja za ciklus 2024-27, kao i način raspodele prihoda od UEFA takmičenja za ciklus 2021-24 i ciklus 2024-27.

Ideja udruženja ’’European Leagues'' da okupe sve činioce fudbalskih takmičenja na jednom mestu je postala praksa, pa su pored predstavnika klubova i liga aktivno učešće uzeli i predstavnici FIFA, UEFA, FIFPro, udruženja navijača, itd.

Jedan od osnovnih principa udruženja ’’European Leagues’’ je očuvanje balansa između ’’velikih’’ i ’’malih’’ klubova, sa uverenjem da samo uz očuvanje balansa i vrednosti domaćih takmičenja profesionalni fudbal ima svoju budućnost i perspektivu.

Novim razvojem situacije u planiranju razvoja UEFA klupskih takmičenja povele su se velike polemike i nesuglasice. Planiranje zatvorenog takmičenja najvećih Evropskih klubova je dovelo do velikog nezadovoljstva među predstavnicima svih liga Evrope, kao i do osećaja ugroženosti domaćih takmičenja i velikog broja učesnika.

Obimnom diskusijom, kroz otvoreni dijalog iniciran od strane udruženja ’’European Leagues’’ i uz podršku Premijer lige, pokrenuto je mnogo tema, nakon čega je zaključeno da samo aktivno uključivanje u proces planiranja može doneti kvalitetnu budućnost i velikih i malih klubova, uz posebnu pažnju usmerenu na domaća takmičenja koja predstavljaju.