Derbi meč 24.kola Linglong Tire Super lige Srbije ujedno je i 162. večiti derbi srpskog fudbala, meč između Crvene zvezde i Partizana, koji će biti odigran na stadionu ’’Rajko Mitić’’. Dueli ovih rivala uvek su bili mnogo više od fudbala, ulogu favorita niko nije mogao imati bez obzira na trenutnu formu, pa treba očekivati još jedan istinski fudbalski spektakl i veliku borbu za bodove.

Domaćini su tokom aktuelne sezone zabeležili dvadeset pobeda, uz dva remija i jedan poraz, pa sa 62 boda na svom kontu trenutno zauzimaju 1.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti odigrali nerešeno sa ekipom Inđije, a rezultat je bio 1:1. Gosti su tokom aktuelne sezone zabeležili šesnaest pobeda, uz tri remija i četiri poraza, pa sa 51 bodom na svom kontu trenutno zauzimaju 2.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini savladali ekipu Proletera, a rezultat je bio 3:1.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč u Humskoj završen je pobedom ekipe Partizana rezultatom 2:0(0:0). Strelci su tada bili Sejduba Suma koji je svoj tim doveo u vođstvo u 83.minutu susreta i Zoran Tošić koji je potvrdio pobedu u 90.minutu. Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 64 pobede, uz 50 remija i 47 poraza (gol razlika 227-196). Statistika duela u kojima su crveno-beli bili domaći tim je još više u njihovu korist, sa 40 pobeda, 25 remija i 16 poraza (gol razlika 129:89).

Crveno-beli u ovaj meč ulaze sa malo manje pritiska, zbog velike bodovne prednosti, ali navijači očekuju da njihov tim na terenu pokaže da je najbolji i da savlada večitog rivala. Šef stručnog štaba Dejan Stanković ističe da je derbi uvek neizvestan, jer jedan detalj može da preokrene tok utakmice:

’’Idemo uvek na pobedu. Remi me ne bi zadovoljio, jer se krši sa mojim karakterom koji imam kroz čitavu karijeru. Uvek sam za to da uradim kako želim, pa neka bude i negativan rezultat, ali pat partije ne priznajem. Što se treme tiče, već sam govorio o tome. Ima je, ali ništa veća od one pred meč sa Čukaričkim, Vojvodinom i Inđijom. Jedina razlika je što je ovo važnija utakmica i što se više ulazi u sitnije detalje, ali sve drugo je isto. Oran sam za utakmicu i jedva čekam da počne. Kada sam došao u klub, rekao sam da krećem od nule. Ja nisam uzeo te bodove. Klub jeste, fudbaleri jesu s Milojevićem i njima idu sve pohvale. Uspeo sam da dođem s mojim igračima na zajedničko razmišljanje da imamo nula bodova. Derbi ne pita za bodovnu prednost, u njega ulaziš kao da je poslednja utakmica. Derbi je kroz istoriju donosio mnogo iznenađenja. Očekujem lepu utakmicu, a derbi uglavnom odluče sitnice koje okrenu inerciju utakmice. Zvezda je u prošlom derbiju bila poražena, iako je imala pola sata fenomenalne igre gde su držali sve pod kontrolom. Međutim, onda se nešto promeni. Utakmica se okrenula u korist Partizana, a crveno-beli su primili gol iz individualne greške. Mora da se vodi računa o takvim stvarima. Lično sam perfekcionista i znam da u takvim utakmicama sitnice donose prevagu. Kada je reč o mlađim igračima, čim pričam o njima u derbiju odmah sam srećan i imam osmeh na licu. Oni treba da uživaju na sutrašnjoj utakmici, to će pamtiti za ceo život. Naravno da treba da prihvate zahteve, da misle na taktiku, ali i na sebe. Nema pritiska i siguran sam da će biti spremni. Znam 11 igrača koji će sutra istrčati na teren, doneo sam odluku. Srećom, svi fudbaleri su zdravi, tako da sam bio na slatkim mukama.’’

Crno-beli u ovom susretu moraju da pronađu način da ostvare trijumf, jer bi svaki drugi rezultat značajno smanjio mogućnost da stignu do šampionske titule. Šef stručnog štaba Savo Milošević ističe da na raspolaganju ima sve igrače, kao i da je njegov stručni štab proučio novine u igri rivala koje je doneo dolazak Dejana Stankovića:

’’Verujem da je ekipa spremna za derbi, svi su zdravi, što je najbitnije. Posle meča sa Proleterom je krenula priprema i mogu da budem zadovoljan situacijom u ekipi, jer smo svi fizički i psihološki spremni za ono što nas očekuje. Pričao sam već da je naša najveća dobit što smo sačuvali tim, uz dva nova igrača, Vitasa i Matića, i to treba da donese novi kvalitet u odnosu na jesenas. Još ne mogu da kažem šta očekivati od nove Zvezde. Određenih promena evidentno ima posle odlaska Marina koji je imao veliki uticaj na njihovu igru. Videli smo šta je to otprilike zamislio novi trener Zvezde i pokušaćemo da se adaptiramo na te novine u njenoj igri. Želimo da se vratimo na nivo iz Lige Evrope, i kada je u pitanju trka, disciplina, kvalitet igre generalno. Ima dosta igrača Crvene zvezde koji su nam u prethodnim duelima predstavljali problem, i Pavkov, i Ben, Ivanić nam je napravio dosta problema u jednom derbiju. Nešto sasvim drugo je šta može da donese sutrašnji derbi, možda meč reši neko od koga se najmanje očekuje, kao Ostojić za nas prošle godine u Kupu. Moraćemo da obratimo pažnju na veliki broj igrača ako hoćemo pobedu.’’

Derbi susret 24.kola Linglong Tire Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se u nedelju 01.marta 2020.godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: FK Partizan