Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin razgovarao je danas sa predstavnicima evropskih nacionalnih fudbalskih asocijacija i liga o daljem nastavku fudbalskih takmičenja.

Nakon sastanka putem video-konferencije sa predsednicima i generalnim sekretarima svih nacionalnih asocijacija u Evropi, UEFA je odlučila da se završni turnir Evropskog prvenstva održi od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Baraž dueli, dakle i meč Norveška – Srbija, igraće se u junskom terminu 2020. godine (ukoliko situacija sa korona virusom to dozvoli).

Odluku UEFA podržale su sve nacionalne asocijacije. Ideja je da se sva nacionalna takmičenja, kao i UEFA Liga šampiona i Liga Evrope, završe do 30. juna 2020. godine.

Termini odigravanja UEFA takmičenja, koja su zakazana za jun i jul 2021. godine (F4 Lige nacija, Evropsko prvenstvo za mlade i Evropsko prvenstvo za žene), biće naknadno određeni.

Dan u Nionu počeo je sastankom u 10 sati. Predsednik Aleksander Čeferin razgovarao je najpre sa predstavnicima nacionalnih liga i čelnicima evropskih klubova. Svi su podržali predlog da se nacionalni šampionati, kao i završnica Lige šampiona i Lige Evrope, održe najkasnije do 30. juna 2020. godine. Ta prva konferencija završena je oko 12 sati, a sat vremena kasnije počela je video-konferencija sa čelnim ljudima nacionalnih asocijacija. Ispred Fudbalskog saveza Srbije, u diskusiji je učestvovao generalni sekretar naše organizacije Jovan Šurbatović.

Zajednički stav svih učesnika video-konferencije bio je da se Evropsko prvenstvo pomeri za 2021. godinu, a da se junski termini ove godine iskoriste za završnicu klupskih takmičenja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Naravno, sve i dalje zavisi od razvoja situacije sa korona virusom i Fudbalski savez Srbije će se ponašati u skladu sa preporukama Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i u skladu sa novim instrukcijama iz sedišta evropske kuće fudbala.

IZVOR: FSS