Nakon današnje video-konferencije sa generalnim sekretarima svih 55 nacionalnih saveza učlanjenih u UEFA, kao i preporuka koje su navele radne grupe formirane 17.marta, Izvršni odbor UEFA je doneo niz odluka, suočen naravno sa pandemijom virusa COVID – 19 zbog kojih je stao i fudbal i svet.

Odluke vezane za takmičenja:

- Utakmice svih reprezentacija (žene i muškarci) koje su zakazane za jun 2020 godine se odlažu do daljnjeg. Ovo se odnosi i na utakmice baraža za UEFA EURO 2020, dakle i meča Norveška – Srbija, kao i kvalifikacije za UEFA EURO 2021 za žene.

- Sve ostale takmičarske utakmice UEFA, uključujući i centralizovane međunarodne prijateljske utakmice su i dalje odlažu do daljnjeg.

- Takmičenja omladinskih reprezentacija:

Finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA do 17 godina, zakazan za maj 2020. godine je otkazan;  Finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA za žene do 19 godina, zakazan za juli 2020. godine je otkazan;
Finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA za žene do 17 godina, zakazan za maj 2020. godine se odlaže do daljnjeg (pošto je to kvalifikaciono takmičenje za SP FIFA za žene do 17 godina);
Finalni turnir Evropskog prvenstva UEFA do 19 godina, zakazan za juli 2020. godine se odlaže do daljnjeg (pošto je to kvalifikaciono takmičenje za SP FIFA do 20 godina).

- Finala Lige šampiona UEFA u futsalu zakazana za april 2020. se odlažu do daljnjeg.

- Rokovi u vezi sa svim klupskim takmičenjima UEFA za sezonu 2020/21 se odlažu do daljnjeg, posebno po pitanju postupka prijema i registracije igrača. UEFA će blagovremeno odrediti nove rokove.

Odluke vezane za licenciranja klubova i finansijski fer-plej:

Izvršni odbor je još jednom naglasio apsolutnu posvećenost licenciranju klubova i finansijskom fer-pleju, i složio se da trenutne vanredne okolnosti zahtevaju poseban tretman, da bi se olakšao rad učlanjenih saveza i klubova.

Podržava predlog da se učlanjenim savezima da više vremena da završe postupak licenciranja klubova, dok se ne redefiniše postupak prijema za sledeću sezonu klupskih takmičenja UEFA. Zbog rastuće nesigurnosti koja je nastala kao posledica ovih vanrednih događaja, Izvršni odbor je odlučio i da suspenduje odredbe licenciranja klubova koje se odnose na pripremu i procenu budućih finansijskih informacija klubova. Ova odluka važi isključivo za učešće u klupskim takmičenjima UEFA u sezoni 2020/21.

Izvor: FSS