Derbi meč 22.kola Super lige Srbije igra se u nedelju u Subotici gde domaći Spartak Ždrepčeva krv dočekuje velikog rivala, ekipu novosadske Vojvodine. Biće to još jedan ’’vojvođanski derbi’’ u nizu i prilika da se Subotičani revanširaju za težak poraz koji su doživeli tokom jesenje polusezone.

Ekipa Spartaka je jesenji deo šampionata završila na 8.mestu superligaške tabele sa 30 osvojenih bodova, dok je ekipa Vojvodine taj deo šampionata završila na 3.mestu na tabeli sa 45 osvojenih bodova. Današnji rivali su tokom jesenjeg dela već odigrali jedan međusobni susret, a ekipa iz Novog Sada je na svom stadionu slavila više nego ubedljivo rezultatom 5:0(2:0). Strelci za ekipu Vojvodine na tom susretu bili su Filip Malbašić, Nikola Ašćerić, Aleksandar Paločević i Lazar Zličić (dva pogotka). Ako posmatramo rezultate prethodnih 18 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2016) Novosađani su bili daleko uspešniji sa 12 pobeda, uz tri remija i tri poraza. Zanimljivo je da su od toga čak pet pobeda Novosađani ostvarili u Subotici, svih pet rezultatom 1:0. Ipak, prethodni susret odigran u Subotici u sezoni 2015/16 ’’golubovi’’ su rešili u svoju korist rezultatom 2:1.

U taboru domaćina vlada veliko zadovoljstvo zbog dobro odrađenih priprema i činjenice da pred prvi susret nema povređenih i suspendovanih igrača. Na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret svoja očekivanja je izneo šef stručnog štaba ’’golubova’’ Andrej Černišov koji se prvo osvrnuo na dobro odrađene pripreme na Ohridu, a potom i na narednog rivala:

’’U Ohridu smo dobro radili, zadovoljan sam pristupom igrača. Imali smo određenih promena u igračkom kadru što je normalan proces u fudbalu. Novi igrači su se brzo uklopili u kolektiv po onome što smo videli na pripremama. Nadam se da će oni da pokažu dobru igru u Spartaku u narednom periodu. Naš prvi protivnik je takođe imao dosta promena u igračkom kadru. Kako je to i običaj, pred prvu utakmicu nema toliko mnogo informacija o rivalu. Imamo neke informacije sa njihovih prijateljskih utakmica, ali to što se vidi na prijateljskim utakmicama, često bude drugačije u igri za bodove. Teško je u ovom momentu govoriti o taktici rivala, ali i o našoj. Imamo nekoliko varijanti, kako po pitanju taktike, tako i po pitanju sastava.’’

Prisutnima se potom obratio i kapiten ’’golubova’’ Vladimir Torbica koji je naglasio da ekipa ima veliku želju da se revanšira Novosađanma za ubedljiv tokom jesenjeg dela prvenstva:

’’Moramo da poboljšamo utisak na početku prolećnog dela. Poslednja dva kola nisu baš bila najbolja, nismo zabeležili očekivane rezultate i sada mora biti bolje. Vojvodina je pretrpela promene, ali su i dalje kvalitetni. Naš motiv je veliki, tim pre što je iza nas neugodan poraz, najveći ove sezone. Daćemo sve od sebe da im se revanširamo. Igramo i prvi meč pred našim navijačima, imamo sve uslove da se nadamo pozitivnom rezultatu, ubeđen sam da će tako i biti.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa željom da prolećni deo započnu sa tri veoma važna boda na svom kontu, ali i sa puno opreza zbog velikih kadrovskih promena tokom zimske pauze i kvaliteta današnjeg protivnika. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba novosadskog tima Dragan Ivanović koji je istakao da su Subotičani neugodan rival:

’’Spartak je poznat po brzoj tranziciji, po jakoj defanzivi i čvrstom bloku koji protivniku smanjuje prostor za organizaciju igre kojom bi mogao da zapreti. U najkraćem, Subotičani su neugodni jer znaju da igraju na rezultat. Pored toga, problem još može da predstavlja stanje terena na subotičkom stadionu na kojem nam neće biti jednostavno da primenimo svoj stil igre.’’

Trener Ivanović na prolećnoj premijeri neće moći da računa na povređene Dušana Jovančića i Marka Kordića. Izostanak Jovančića posebno stvara probleme šefu stručnog štaba Vojvodine:

’’Ozbiljan hendikep predstavlja izostanak Jovančića, pa ću tek neposredno pred meč odlučiti ko će ga zameniti i zaigrati na poziciji zadnjeg veznog u paru sa Markom Vukasovićem.’’

Derbi meč 22.kola Super lige Srbije između Spartaka i Vojvodine igra se danas, u nedelju 19.februara 2017.godine, sa početkom u 14:00 časova.

Foto: fkvojvodina.rs