Derbi meč 11.kola Linglong Tire Super lige Srbije biće ujedno i 163. večiti derbi srpskog fudbala. Ekipa Partizana će na svom stadionu dočekati aktuelnog šampiona i lidera šampionata, ekipu Crvene zvezde.

Kao i u svim prethodnim mečevima ovih rivala favorita nema, a ni trenutna forma nije faktor koji odlučuje pobednika. Odlučuje veća hrabrost i odlučnost, često i veće htenje, a ne tako retko i sreća. Često sve pripremane i uvežbavanje taktike padnu u vodu pred raspoloženim pojedincem, pred majstorskim potezom, pred greškama koje navijači dugo pamte. Dešavalo se i da ne vidimo ništa od nabrojanog, da ne bude ni golova da razbiju monotonu igru, ali večiti derbi nikada nije i neće izgubiti draž. Ono što će svakako biti drugačije jesu potpuno prazne tribine, po drugi put u istoriji i nadamo se poslednji. Za one koji su zaboravili, pred praznim tribinama je igran i 132.derbi, tada zbog kazne izrečene domaćinu, fudbalskom klubu Crvena zvezda.

Crno-beli su tokom aktuelne sezone zabeležili sedam pobeda, uz jedan remi i dva poraza, pa su sa 22 boda na svom kontu uoči ovog kola zauzimali 2.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti podelili bodove sa ekipom Metalca, a rezultat je bio 1:1. Crveno-beli su tokom aktuelne sezone zabeležili maksimalan učinak, sa deset ostvarenih pobeda, pa sa 30 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 1.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini savladali ekipu Napretka, a rezultat je bio 3:0.

Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 64 pobede, uz 51 remi i 47 poraza (gol razlika 227-196). Ipak, kada se gleda statistika duela u kojima je ekipa Partizana bila domaći tim crno-beli su bili uspešniji sa 31 pobedom, 25 remija i 24 poraza (gol razlika 105:97). Ako posmatramo samo poslednjih pet superligaških sezona (2015-2020) dva tima su odigrala čak 14 prvenstvenih duela, uz 4 pobede Crvene zvezde, 3 pobede Partizana i čak 7 remija. U tom periodu oba tima su samo jednom uspevala da slave u gostima.

Šef stručnog štaba crno-belih Aleksandar Stanojević istakao je da će o sastavu tima odlučiti kada vidi stanje igrača koji su nastupali za nacionalne selekcije, ali da je pobeda svakako imperativ zbog velikog bodovnog zaostatka za večitim rivalom:

’’Generalno, dobar je osećaj pred derbi, ekipa je maksimalno fokusirana. Žao mi je što neće biti publike u našem hramu, da budu uz nas, mnogo bi nam značilo. Još nismo odlučili u kom sastavu ćemo igrati, zavisi od stanja reprezentativaca, ali u svakom slučaju sam prezadovoljan kako ekipa izgleda. Igračima sam rekao, u derbiju ne postoje problemi, kad igrate derbi nema ni opravdanja ni problema. Natho je svakako najveća nepoznanica, njemu bi to bila četvrta utakmica za deseta dana, videćemo još. Što se tiče novajlija, za derbi je nebitno da li je neko uigran, za kasnije utakmice će naravno biti drugačije. Bajbek je sve bolje i bolje, igrao je protiv Zemuna, na treningu je bio dobar. Razmišljam da li da sa Svetom koji će sigurno igrati uparim Ostojića, koji je sa njim već igrao ranije. Imamo nekoliko nedoumica, kao što sam rekao, ali odlučićemo pred utakmicu koji će biti štoperski tandem i ko će biti u napadu. U svakom slučaju, igramo na našem stadionu, na minus osam smo, mi jednostavno moramo da pobedimo tu utakmicu. Mi moramo tako da razmišljamo, šta će biti ne znamo, ali ne možemo da kalkulišemo, nismo u situaciji. Nije tu samo odnos između Zvezde i Partizana. Ako ne pobedite ili odigrate nerešeno, ostajete daleko. Fokusirani smo na to šta mi možemo da uradimo u napadu. Naravno, oni su sa tih deset pobeda svakako rival za poštovanje, moramo da se spremamo za sve njihove ofanzivne stvari koje rade, naročito po levoj strani. Spremićemo se za sve njihove moguće varijante, ko god od njihovih igrača da počne utakmicu. Imaju jasnu filozofiju igru, što je pohvalno, tako da nema tu mnogo nepoznanica.’’

Šef stručnog štaba crveno-belih Dejan Stanković ističe da je činjenica da je neko akter večitog derbija već samo po sebi dovoljna motivacija, kao i da će njegov tim ići na pobedu, bez obzira što bi im i remi na neki način odgovarao:

’’Žao mi je što se derbi neće igrati sa publikom, mnogo mi nedostaju naši navijači. Jedva čekam da se vrate na severnu tribinu, jer mi fale na utakmicama, ali znam da će srcem i dušom biti uz naš klub, mene i igrače. Što se utakmice tiče, dosta sam fokusiran na sam rad sa fudbalerima i na spremanje meča. Večiti derbi je nešto što ljubomorno treba da se čuva u Srbiji, to je svetinja. Mi moramo da budemo ponosni što imamo nešto što je specijalno na svetu, sve okolno poput peckanja i sličnih stvari treba prihvatiti sportski, sve dok se ne prelaze granice normale i prijatnosti. Znam šta želim, znam kako smo radili i ne treba mi dodatna motivacija sem te da je večiti derbi. Moraš da daš celog sebe, jer to su utakmice koje se ne ponavljaju. Budu taj dan i nema ih više, a tada moraš da budeš pravi. Remi ne bi bio neuspeh, ali ćemo ići na pobedu. Svako to može da posmatra iz svog ugla, recimo ako budemo gubili 0:2 pa bude 2:2, naravno da ću biti zadovoljan remijem, ali ako budem vodio i ne pobedim, to ne može da bude dobro. Idemo na trijumf, obavezuju nas grb Crvene zvezde, naša forma, mesto na tabeli i to što smo aktuelni šampioni. Idemo da odigramo još jednu dobru utakmicu. Rano je za kalkulacije, ali u slučaju odlaska na jedanaest bodova prednosti, to bi zaista bila velika zaliha, dosta toga bi završili time. Ipak, fudbal se igra i posle nedelje, ne treba derbi da nam bude mač nad glavom, ali moraš da budeš spreman i hrabar, te da imaš veliku odgovornost prema dresu koji nosiš i protivniku s kojim igraš. Ne treba se opterećivati time koliko nismo postigli gol i pobedili u derbiju, jer to možemo da promenimo sutra i na to smo fokusirani. Reprezentativna pauza nam je dobro došla, igraćemo dva puta nedeljno, treba nam svežina, ali spremno dočekujemo derbi. Za mene statistika nije opterećenje nego motivacija. Želimo da pišemo istoriju. Bitan je pristup, mi smo u  derbiju u martu fenomenalno ušli u meč. Imali smo dve-tri šanse, da smo otvorili utakmicu kako treba bolje bi prošli. Što se rivala tiče, oni su se pojačali pred kraj prelaznog roka, doveli su pet igrača, ali mislim da ne može da bude ogromno iznenađenje u smislu toga kako će izaći na teren. Doduše, verujem da imaju dileme oko startne postave.’’

Derbi susret 11.kola Linglong Tire Super lige Srbije između Partizana i Crvene zvezde igra se u nedelju 18.oktobra 2020.godine, sa početkom u 17:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: FK Crvena zvezda