U petak počinje nova sezona 2021/22 Linglong Tire Super lige Srbije, po mnogo čemu drugačija od svih prethodnih. Takmičenje otvara duel dva beogradska kluba, Čukaričkog i Voždovca.

Sezona koja počinje u petak biće upamćena po zaista značajnim novinama, a nadamo se da će ostati upamćena i kao prekretnica u razvoju srpskog fudbala. Najveća promena će biti primena VAR tehnologije na mečevima našeg elitnog ranga takmičenja, što će u velikoj meri uticati na poboljšanje suđenja i svođenje sudijskih grešaka na minimum. Tokom prethodnih nedelja završeni su pripremni radovi i testiranje na svim stadionima na kojima će se odigravati superligaški mečevi, kao i obuka sudija, pa verujemo se da će premijera proteći bez bilo kakvih problema.

Druga velika promena je direktan televizijski prenos većeg broja mečeva Linglong Tire Super lige Srbije u sezoni 2021/22, zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa TV Arena sport. Sve to je u direktnoj vezi sa primenom VAR tehnologije, a zahvaljujući velikom trudu naših partnera stvoreni su uslovi da se ovaj važan cilj ostvari. Prenos uslovno rečeno ’’malih’’ utakmica doprineće popularizaciji srpskog fudbala i afirmaciji klubova i njihovih prvotimaca koji su uložili veliki trud da budu deo elitnog ranga, prilika da pred većim brojem gledalaca pokažu svoj talenat i kvalitet.

Takođe, na kraju nedavno završene sezone ligu je napustilo šest klubova, pa će se u Linglong Tire Super ligi Srbije u sezoni 2021/22 ponovo takmičiti 16 klubova. Ponovo će se na našim terenima igrati i mečevi doigravanja, bez podele bodova na kraju preliminarne faze. U elitni rang ušli su kragujevački Radnički 1923 i lazarevačka Kolubara, dva najbolje plasirana kluba u minuloj sezoni Prve lige Srbije. Dok su Kragujevčani tokom duge istorije u više navrata bili u društvu najboljih, fudbaleri Kolubare su se za ovaj status izborili po prvi put, pa će publika u Lazarevcu imati tu privilegiju da ugosti najveće srpske klubove.

Promena je i povećanje broja stranaca koji mogu biti u protokolu na superligaškim mečevima. Broj igrača koji istovremeno mogu biti na terenu ostao je isti, četiri, ali je značajna novina njihov neograničen broj na klupi za rezervne igrače. Takođe, došlo je i do promene u vezi sa brojem bonus igrača. Klubovi su dužni da meč započnu sa barem jednim domaćim igračem uzrasta do 21 godine, a njega tokom meča mogu zameniti isključivo domaćim igračem istog uzrasta. Ove promene će svakako u velikoj meri olakšati posao stručnim štabovima koji su tokom prethodne sezone često posezali za prinudnim, a ne za najboljim rešenjima.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, nova sezona nam donosi i povratak publike na stadione širom Srbije. Fudbal se prvenstveno igra zbog publike i ta promena će, možda i najviše od svih navedenih, uticati da sezona pred nama bude kvalitetnija i uzbudljivija od mnogih prethodnih. Već se oseća nestrpljenje ljubitelja fudbala da uživo prate mečeve omiljenog kluba, pa ih treba očekivati u značajnom broju. Naravno, u broju koji bude u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama. U ovom trenutku prisustvo gledalaca je ograničeno na 50 procenata kapaciteta svake tribine.