Derbi meč 31. kola Linglong Tire Super lige Srbije ujedno je i 167. večiti derbi srpskog fudbala, meč između Crvene zvezde i Partizana, koji će biti odigran na stadionu ’’Rajko Mitić’’. Domaći tim u meč ulazi sa dva boda prednosti, a sezona ulazi u poslednju fazu, što ovom susretu daje veliki značaj u borbi za titulu.

Crveno-beli su tokom aktuelne sezone zabeležili dvadeset šest pobeda, uz tri remija i jedan poraz, pa sa 81 bodom na svom kontu trenutno zauzimaju 1. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini savladali ekipu Radničkog 1923, a rezultat je bio 4:1. Crno-beli su tokom aktuelne sezone zabeležili dvadeset pet pobeda, uz četiri remija i jedan poraz, pa sa 79 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 2. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti podelili bodove sa ekipom Čukaričkog, a rezultat je bio 0:0.

Prvi ovosezonski derbi, odigran 19. septembra 2021. godine u okviru 9. kola Linglong Tire Super lige Srbije u Humskoj, završen je rezultatom 1:1 i podelom bodova. Crno-beli su poveli u 36. minutu pogotkom Bibarsa Natha, a crveno-beli su izjednačili u 86. minutu pogotkom  Aleksandra Kataija. Drugi ovosezonski derbi, odigran 27. februara 2022. godine u okviru 24. kola Linglong Tire Super lige Srbije na stadionu ’’Rajko Mitić’’, završen je rezultatom 2:0. Crveno-beli su poveli u 30. minutu pogotkom Ohija Omoijuanfa, a konačan rezultat postavio je Aleksandar Katai u 43. minutu susreta, Kada se pogleda ukupan međusobni skor ovih rivala kroz istoriju, crveno-beli na svom kontu imaju 66 pobeda, crno-beli su slavili nakon 47 susreta, dok su 53 puta dueli završeni nerešenim rezultatom.

Šef stručnog štaba crveno-belih Dejan Stanković najavio je da će njegov tim u ovaj derbi ući kao i u prethodni, hrabro i uz želju da se ostvari trijumf:

’’Mi smo u prolećni deo sezone ušli sa pet bodova minusa i odradivši fenomenalne pripreme zacrtali cilj da moramo da pobedimo sve utakmice do kraja sezone, kada je reč o prvenstvu. Između toga smo imali i Kup i Evropu i uradili dobar posao. Ako smo bili hrabri na minus pet u prošlom derbiju, gde smo mogli da izgubimo mnogo toga, konkretno titulu, i da imamo još veći bodovni zaostatak koji bi praktično bio nedostižan, i na to pokazali i dokazali da igrajući na Marakani imamo snagu i moć da konce igre držimo u svojim rukama, zbog čega bi sutra bilo drugačije? Sada na plus dva verujemo da možemo da odigramo hrabru i pravu utakmicu. Marakana je naš 12. igrač, oslonićemo se na naše navijače i kvalitet. Takođe, čim konferenciju nisam počeo zdravstvenim biltenom, znači da je situacija dobra. Imaću 24 igrača na raspolaganju pred derbi i znam ko će početi sutra. To je utakmica gde nema kalkulacija, gde sama po sebi nameće zadatke, ritam i inerciju na koju će stranu da prevagne. Derbi odlučuju detalji, ko uđe jače u utakmicu, čvršće, ko osvaja duele.  Sve su to stvari koje se ne vide golim okom, ali prave prevagu na terenu. Mi ćemo na isti način ući u utakmicu, jer Zvezda igra ofanzivan fudbal sa ukalkulisanim rizikom. Nećemo ništa menjati za ovaj derbi u odnosu na prošli, pogotovo naše razmišljanje. Ne može derbi da se kalkuliše, jer je veliki ulog u pitanju i detalji prave razliku. Naravno, pripremamo se na poseban način, ne može utakmica da bude ista. Imaćemo trening danas, i sutra ujutru aktivaciju, gde ćemo probati da dovedemo stvari do perfekcije. Voleo bih da ponovimo prvo poluvreme iz 166. večitog derbija. Siguran sam da je to jedno od najkvalitetnijih poluvremena u derbijima od kad sam na klupi Crvene zvezde. Bili smo dominantni, ali teško je držati takav ritam 90 minuta. Voleo bih da imamo približan odnos i sutra.’’

Šef stručnog štaba crno-belih Aleksandar Stanojević veruje da neće biti velikih iznenađenja i ističe da će njegov tim pokušati da se nametne i da stigne do važne pobede:

’’Znamo svi šta nam znači predstojeća utakmica. Nažalost, ne igramo na našem stadionu, iako smo zaslužili dosadašnjim igrama da budemo domaćini. Izlazimo u najjačem sastavu. Nema opravdanja. Nemamo nikakve zamerke ni oko čega, želimo da izađemo mnogo jače nego u prošli derbi. Najviše me interesuje da vidim kako će igrači ući u meč, da vidim kako će pokazati karakter zbog svih dešavanja. Vidim da su nas svi otpisali, veruju da je teško da pobedimo tamo. Derbi je specifična stvar, ali se nadamo najboljem. Momcima je teško pao remi sa Čukaričkim, ali nije pao moral, jer smo odigrali jednu od najboljih utakmica. Nije im teško pao rezultat, već stvari koje utiču. Bolje je što smo igrali dobro, onda možemo da gledamo kroz pozitivne strane. I mi i oni krećemo ofanzivno. Nametnuli smo se na našem stadionu, bili bolji u većem delu susreta, isto važi i za njih na njihovom stadionu. Svi imamo strategiju, s obzirom da Zvezda sve utakmice pobeđuje, mi moramo da slavimo da bismo ostali u trci za titulom. Krenućemo napadački, ali možda nam Zvezda neće dati. Nema u današnjem fudbalu ’’igram defanzivno’’, nego ideš da pobediš. Znamo se. Može biti minimalnih iznenađenja, spremni smo na sve rotacije. Ne verujem da će menjati nešto posebno, mislim da će izvesti skoro isti tim. Naravno da će tražiti detalje, potencijalna iznenađenja, ali će im ekipa biti slična kao u februaru. Derbi jeste važan, ali nije sudbonosan, jer će to biti naredna utakmica. Možemo da kažemo da je najvažnija sad, kao što će biti sledeća. Igrači su super, mirnih glava, dobro raspoloženi. Samo da izađu i pruže maksimum. Možda na neke stvari ne možete da utičete. Razrešio sam sve dileme. Neće igrači ni na poslednjem treningu znati ni ko brani, ni ko igra, jer vidim da to pišete. Neće znati oni, a ni vi.’’



Derbi susret 31. kola Linglong Tire Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se u subotu 16. aprila 2022. godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na programu TV Arena sport 1 Premium.

FOTO: FK Crvena zvezda