Jedan od najzanimljivijih mečeva 34.kola Super lige Srbije igra se u nedelju u Kruševcu gde domaći Napredak dočekuje ekipu niškog Radničkog. Duele ova dva kluba krasi veliko rivalstvo, bodovi su jednako važni i za jedne i za duge, pa treba očekivati veliko interesovanje publike i odličnu utakmicu.

Kruševljani su nakon slabog prolećnog starta u kome su zabeležili dva remija i dva poraza uspeli da značajno poprave formu i vežu čak pet uzastopnih pobeda. Ipak, usledila je serija teških mečeva sa tri najbolje plasirana tima pa su u prethodna tri kola pretrpeli poraze, poslednji prethodnog vikenda na gostovanju ekipi Partizana rezultatom 3:1. Trenutno zauzimaju 6.mesto na superligaškoj tabeli sa 26 bodova na svom kontu, dva manje od narednog rivala, ekipe Radničkog. Fudbaleri Radničkog su od starta prolećnog dela šampionata igrali sa dosta oscilacija, pa su na dvanaest odigranih mečeva ostvarili šest pobeda, uz četiri poraza i dva remija. Ipak, u prethodna dva kola ostvarili su dve pobede, poslednju prethodnog vikenda na svom stadionu u duelu sa ekipom Javor Matisa rezultatom 2:0. Trenutno zauzimaju 5.mesto na superligaškoj tabeli sa 28 bodova, pet manje od četvrtoplasirane Mladosti koja je odigrala jedan meč više.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, u dva navrata, a uspešnije su bile Nišlije. Prvi meč odigran je na Čairu, a završen je nerešenim rezultatom 1:1(1:0). Nišlije su povele u prvom delu igre preko Lazara Arsića, a u finišu utakmice ’’čarapanima’’ je izjednačenje doneo Bratislav Punoševac.  Drugi meč odigran je tokom prolećnog dela u Kruševcu, a Nišlije su nakon preokreta slavile rezultatom 1:2(1:0). Strelac jedinog gola za ’’čarapane’’ bio je tom prilikom Ibrahima Ndiaje, dok je oba pogotka za Radnički postigao Saša Stojanović. Ako posmatramo rezultate prethodnih 14 međusobnih duela u domaćim takmičenjima (u periodu 2000-2017) Nišlije su bile uspešnije sa sedam pobeda, uz četiri remija i  tri poraza. Zanimljivo je da su sve tri pobede Kruševljani postigli na domaćem terenu, uz isto toliko poraza i dva remija.

U taboru domaćina sve je spremno za ovaj susret, a svi su svesni da ih čeka izuzetno težak meč protiv kvalitetnog protivnika koji je direktan konkurent u borbi za visok plasman. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’čarapana’’ Vuk Rašović koji je pozvao navijače da dođu na stadion i budu njihov dvanaesti igrač:

’’Jeste važna utakmica, ali ne i presudna. Ambicije oba kluba su iste tako da će sigurno ova utakmica odrediti ko će zauzeti mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Želim da pozovem navijače da dođu da nas bodre, potrebna nam je pomoć u ovoj utakmici. Siguran sam da će igrači dati svoj maksimum, da ćemo od prvog do devedesetog minuta igrati na način kako bi navijači želeli, pokušaćemo da igramo za gol više. S druge strane ćemo se truditi da budemo oprezni, koliko utakmica bude nalagala, obzirom da protiv sebe imamo protivnika koji je trenutno bolje rangiran na tabeli od nas. Radničkom ovaj sistem takmičenja više odgovara. Oni su bili iza nas osam bodova, sticajem okolnosti i sistema takmičenja sada su ispred nas dva boda, tako da još jednom koristim priliku da pozovem navijače da budu naš dvanaesti igrač.’’

Stručni štab kruševačkog superligaša suočava se sa kadrovskim problemima, pre svega zbog povreda, a pored Miladinovića neizvesno je i učešće Gobeljića i Vukanovića. Ipak, trener Rašović to ne vidi kao nepremostiv problem i ističe da sve zavisi od pristupa njegovih igrača i veze koja se stvori sa publikom:

’’U ovom trenutku se isključivo bavim svojom ekipom. Gotovo sam uveren da je apsolutno nevažno ko će u nedelju biti sa protivničke strane, ako mi odradimo sve što smo se dogovorili i što smo radili u većem delu ove polusezone. Radnički ima dosta kvalitetnih igrača, Stojanovića, Arsića, Nikolića, Bulatovića, da ne nabrajam sve. Dobra su ekipa koja nije slučajno na mestu na kome jeste, koja nema slučajno ambiciju za izlazak u Evropu, imaju izuzetno ambiciozno rukovodstvo i to se sve vidi. Ali, ono što je najvažnije jesmo mi sami, naša energija, fluid koji se pred utakmicu stvori između navijača i igrača. A kada se ta energija slije na teren, onda je sve lako.’’

Nakon trenera prisutnima se obratio i prvotimac ’’čarapana’’ Nenad Šljivić koji je tom prilikom istakao da su svi igrači svesni važnosti ove utakmice i da očekuje pozitivan rezultat:

’’Igrači su spremni, čekamo da nam šef struke podeli zadatke, i uz sve ljude iz kluba i navijače očekujemo da dođemo do važne pobede koja nas vodi u dalju borbu. Igrači su svesni značaja utakmice. Znam da ćemo svi disati kao jedan, i na terenu biti kao jedan, a sve sa istim ciljem da bismo došli do pozitivnog rezultata.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa istim ambicijama, a atmosfera u klubu je odlična, pre svega zbog dve uzastopne pobede. Ipak, neophodno je sačuvati prednost u odnosu na Kruševljane i ostati u trci za plasman u evropske kvalifikacije. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i prvi pomoćnik šefa stručnog štaba Milana Rastavca, trener Dragan Ilić, koji je istakao da je meč izuzetno značajan i da sve u klubu raduje što će ekipa nastupiti u najjačem sastavu:

’’Sa treninga dolazim i mogu ’’iz prve ruke’’ da vam prenesem neku atmosferu koja je i danas, ali i čitave nedelje pokazivala visoku svest o tome šta nam znači ova utakmica. Jasno, ona se u skladu sa ciljem, a to je Evropa, može nazvati i ključnom. Dakle, čitave sedmice radni tonus je bio na najvišem nivou, a dobra vest je i da smo trenirali u kompletnom sastavu. Stanković je, doduše, bio odsutan sa par treninga zbog povrde skočnog zgloba, ali oporavio se i sigurno će konkurisati za nedeljni duel. Dakle, u Kruševac idemo punim kapacitetom što se igračkog kadra tiče, ali i kada je važnost meča u pitanju.’’

On se potom osvrnuo i na kvalitete sutrašnjeg rivala istakavši da je ekipa Napretka kompaktna i dobro organizovana, kao i da su opasni u oba pravca:

’’Napredak je, definitivno , kompaktna i dobro organizovana ekipa koja u ovom delu sezone pokazuje zavidan nivo forme. U fazi odbrane su vrlo agresivni, sa visokim i konstantnim pritiskom, a u napadu ih odlikuje brzina i ofanzivnih veznih igrača i napadača. I njima je, naravno, ova utakmica od presudne važnosti, a svojim dosadašnjim rezultatima i zavređuju takvu situaciju. Naravno, na sve to ćemo morati da damo odgovor.’’

Odlukom Upravnog odbora fudbalskog kluba Napredak, a zbog velike važnosti duela sa Nišlijama za ostvarenje ovosezonskih ambicija, ulaz na ovu utakmicu biće besplatan za sve gledaoce.

Meč 34.kola Super lige Srbije između Napretka i Radničkog igra se sutra, u nedelju 07.maja 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: fknapredak.rs