Uzbudljivo će sigurno biti u Čačku gde domaći Borac u okviru pretposlednjeg 36.kola Super lige Srbije dočekuje goste iz Subotice, ekipu Spartaka. Domaćem timu je neophodna pobeda kako bi uspeli da izbore opstanak u eliti, a za to će im biti neophodna dobra igra i velika podrška publike.

Čačani su nakon prvog prolećnog kola i pobede nad ekipom OFK Bačka vezali čak osam uzastopnih poraza i tako ozbiljno doveli u pitanje svoj superligaški status. Došlo je potom ipak do ’’buđenja’’ pa su od pet narednih susreta tri uspeli da reše u svoju korist. U prethodnom kolu su poraženi u Novom Pazaru od istoimenog superligaša rezultatom 2:0. Trenutno ekipa Borca zauzima pretposlednje 15.mesto na tabeli sa 18 bodova na svom kontu, koliko ima i četnaestoplasirani Metalac, dok od ’’fenjeraša’’ Novog Pazara imaju jedan bod više. Subotičani su tokom proleća imali solidan učinak, a uspeli su da izbore pet pobeda, uz tri remija i šest poraza. U prethodnom kolu su kao gosti uspeli da savladaju ekipu Čukaričkog rezultatom 1:2, pa su tako obezbedili opstanak u elitnom rangu. Trenutno zauzimaju 10.mesto na superligaškoj tabeli sa 29 bodova na svom kontu, čak jedanaest više od današnjeg rivala.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a uspešniji su bili Subotičani. Prvi meč odigran je na Gradskom stadionu u Čačku, a završen je nakon velike borbe nerešenim rezultatom 3:3(2:2). Strelci za čačanske ’’zebre’’ bili su Marko Zoćević, Lazar Jovanović i Tiago Galvao, dok su strelci za goste bili Nemanja Milić (dva pogotka) i Aranđel Stojković. Drugi meč odigran je tokom proleća u Subotici, a ekipa Spartaka slavila je rezultatom 1:0(0:0). Strelac jedinog pogotka za domaći tim bio je tom prilikom Ognjen Mudrinski. Ako posmatramo rezultate prethodnih 13 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2017) Subotičani su bili uspešniji sa pet pobeda i dva poraza, uz šest mečeva završenih remijem. Zanimljivo je da je od prethodnih šest susreta ova dva tima čak četiri završeno nerešenim rezultatom. Subotičani su poslednji put slavili u Čačku u sezoni 2011/12, a rezultat je bio 0:1.

Domaćini u ovaj meč ulaze sa mnogo optimizma, bez obzira na poraz u prethodnom kolu i trenutnu poziciju na tabeli. Raduje ih činjenica da još uvek postoje realne šanse da izbore opstanak u eliti o čemu je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’zebri’’, iskusni Milorad Kosanović:

’’Došli smo u situaciju da se mi pitamo i to je ono što smo priželjkivali od samog početka plej-auta. Ostalo je još 180 minuta velike i bespoštedne borbe za opstanak. Nikakve kalkulacije nas ne zanimaju i mislimo samo o onome što možemo sami sebi obezbediti. U goste nam dolazi ekipa koja je odavno rešila svoj status i sigurno je mnogo veći rezultatski pritisak na nama. Uveren sam da možemo da se izborimo sa tim i zabeležimo rezultat koji će nam pred poslednje kolo dati realnu šansu da izborimo opstanak. Poraz u Novom Pazaru nas nije poremetio i mogu reći da smo se svi skupa još više mobilisali. Moramo ponoviti pristup kakav smo imali na prethodnim utakmicama i uz pomoć publike stići do tako željene pobede. Spremni smo da poslednji atom snage ostavimo na terenu u poslednja dva meča i dokažemo da je Borcu mesto u eliti.’’

Stručni štab Čačana na ovom susretu neće moći da računa na Punoševca koji je bolestan. Povrede su zalečili i Obradović i Ignjatijević, tako da su svi ostali igrači u konkurenciji za tim.

U taboru gostiju nema nikakvog pritiska, jer su ’’golubovi’’ već osigurali svoje mesto u eliti. Ipak, u Čačak ne putuju bez ambicija, pošto svi u klubu priželjkuju osvajanje 9.mesta i maksimalan pristup do kraja aktuelne sezone. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba subotičkog tima Andrej Černišov koji je najavio da će ekipa kao i u svakom susretu ići na pobedu, bez obzira što će izostati neki od standardnih prvotimaca:

’’Za ekipu Borca ovo je možda i najvažnija utakmica u ovom momentu. Spremni smo za to i moramo odgovoriti istim pristupom i istim trudom. Ne odustajemo od želje da zauzmemo deveto mesto, pa se spremamo za pobedu u Čačku. Imamo mogućnost da malo menjamo sastav, imamo dosta igrača kod kojih se oseća umor, dok ima i onih koji su dobro radili, a malo igrali, i koji zaslužuju da dobiju šansu. Nemam problema sa žutim kartonima, a zbog povrede zarađene u meču protiv Čučaričkog, ne možemo da računamo na Mudrinskog. Izostaće Torbica i Ivanović, takođe zbog umora i malih povreda.’’

Prisutnima se obratio i golman ’’golubova’’ koji je istakao da očekuje dobru igru i dobar rezultat:

’’Odigrao sam veliki broj mečeva ovog tipa. Gostujemo u Čačku ekipi koja mora da pobedi, momci će dati sve od sebe, ali i mi želimo dobar rezultat. Ima nas koji smo do sada malo igrali, ali nas to neće sprečiti u nameri da se pokažemo u dobrom svetlu i ostvarimo dobar rezultat.’’

Njegov kolega, iskusni Milan Purović, najverovatnije će predvoditi napad ’’golubova’’, a u svojoj izjavi je istakao da u ekipi vlada odlična atmosfera koja će doneti i pozitivan rezultat:

’’Željno iščekujemo  utakmicu protiv Borca i u Čačak idemo sa puno elana. Dobro smo odigrali skoro celu sezonu, međutim u nekim urtakmicama nismo imali dovoljno sreće koja bi sada mogla da nas posluži. Odlična je atmosfera i uz naš dobar kvalitet očekujem pozitivan rezultat.’’

Uprava čačanskog superligaša je zbog neophodnosti podrške sa tribina donela odluku da u poslednjoj utakmici sezone na Gradskom stadionu u Čačku kapije budu širom otvorene za sve ljubitelje fudbala.

Meč 36.kola Super lige Srbije između Borca i Spartaka igra se danas, u sredu 17.maja 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova.