Derbi meč poslednjeg 37.kola Super lige Srbije igra se u nedelju na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde ekipa Crvene zvezde dočekuje goste iz Niša, ekipu Radničkog. Crveno-belima samo pobeda nad Nišlijama ostavlja nadu da uz poraz najvećeg rivala mogu odbraniti titulu, dok će gosti pokušati da ostanu neporaženi i tako sačuvaju peto mesto.

Ekipa Crvene zvezde nakon petnaest prolećnih kola ima učinak od dvanaest pobeda, uz jedan remi i dva poraza. U prethodnom kolu crveno-beli su na gostovanju u Ivanjici savladali ekipu Javor Matisa, a rezultat ovog susreta je bio 0:3. Trenutno su drugoplasirani tim šampionata sa 52 boda na svom kontu, tri manje od prvoplasiranog Partizana. Fudbaleri Radničkog su od starta prolećnog dela šampionata igrali sa dosta oscilacija, pa su na petnaest odigranih mečeva ostvarili sedam pobeda, uz pet poraza i tri remija. U prethodnom kolu poraženi su na svom stadionu u duelu sa ekipom Partizana, a rezultat ovog meča bio je 1:3. Trenutno zauzimaju 5.mesto na superligaškoj tabeli i na svom kontu imaju 32 boda, četiri manje od četvrtoplasirane Mladosti i tri više od šestoplasiranog Napretka.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a crveno-beli su oba susreta rešili u svoju korist. Prvi meč odigran je u Nišu, a ekipa Crvene zvezde je slavila rezultatom 0:3(0:2). Strelci su na tom susretu bili Ugo Vijeira i Aleksandar Katai (dva pogotka). Drugi meč odigran je u Beogradu, a crveno-beli su slavili rezultatom 2:1(2:1). Strelci pogodaka za domaći tim bili su Džon Ruiz i Mičel Donald, dok je jedini pogodak za Nišlije postigao sadašnji fudbaler beogradskog tima Milan Pavkov. Ako posmatramo rezultate prethodnog 21 međusobnog susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1998-2016) crveno-beli su bili daleko uspešniji sa 16 pobeda, uz ćetiri remija i samo jedan poraz. Nišlije su u tom periodu na stadionu ’’Rajko Mitić’’ uspele sa osvoje samo jedan bod, i to u prethodnoj sezoni 2015/16 kada je rezultat bio 1:1.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina svi se nadaju da će uspeti da odbrane titulu, a pored poraza crno-belih u komšiluku  neophodno će biti da se izbori i pobeda u duelu sa Nišlijama. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Boško Đurovski koji je istakao da je pobeda važna, ne samo zbog šampionata, već i zbog dobre atmosfere pred finale Kupa Srbije:

’’U sutrašnjoj utakmici idemo na pobedu, računamo da će nam trijumf, sve u zavisnosti od dešavanja na stadionu Partizana, doneti ili šampionsku titulu ili stabilnost pred finale Kupa koje igramo sledeće nedelje. Što se nas tiče svi igrači su spremni, osim Sikimića koji je osetio bol u leđima. U zavisnosti od toga kako se bude kretao rezultat na meču Partizana možda ćemo moći da pravimo rokade i eventualno malo odmorimo igrače koji su bili dosta opterećeni tokom prvenstva, a sve u prilog tome da se što bolje pripremimo za finale koje nama mnogo znači. Ovo je situacija u kojoj igrači moraju da pokažu karakter, da pokažu kvalitet bez obzira na sve. Ne predajemo se  do kraja. Takav pristup sutrašnjem meču sa Radničkim će nam mnogo pomoći za finale Kupa. Radnički je dobra ekipa i očekujem otvorenu utakmicu. Mnogo mi je bitno što naši igrači shvataju koliko je važno da pobede, posebno zbog naših vernih navijača koji pružaju izvanrednu podršku, čak i posle poraza od Voždovca. Ta podrška navijača, fanatizam Delija je za svaku pohvalu i mi smo kao ekipa dužni da im podarimo pobedu sutra.’’

Trener crveno-belih je potom najavio da će šansu u ovom susretu najverovatnije dobiti i neki mlađi igrači koji tokom sezone nisu imali značajniju minutažu:

’’I sam sam Zvezdino dete i zato su mi uvek klub i njegova budućnost u prvom planu. Sigurno će u kombinaciji za tim sutra biti i nekoliko mlađih igrača kao što su Adžić, Račić i Vučićević. To da li će igrati zavisiće i od rezultata na ostalim utakmicama, ali imam još jedan dan da spremim ekipu, ne vidim razlog da ne damo šansu i mladim igračima s obzirom na to da su oni budućnost Crvene zvezde i siguran sam da će to publika prepoznati i pozdraviti. Za vikend se igra derbi u omladinskoj ligi, ali pošto je pitanje šampiona rešeno on nema rezultatski značaj tako prioritet ima prvi tim i zato imam sve mlade igrače koji treniraju sa nama na raspolaganju.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Gosti u ovaj meč ulaze sa željom da na najbolji način okončaju aktuelnu sezonu i sačuvaju sadašnju poziciju na tabeli. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog tima Milan Rastavac koji je istakao da očekuje lep ambijent i povoljan rezultat:

’’Eto, kalendar je hteo da nam za kraj ostane najteže ili najslađe, kako se uzme. Teško jeste, jer treba ostvariti povoljan rezultat na našem najvećem stadionu, ali je istovremeno i lepo, jer ćemo, verujem, igrati u lepom ambijentu i protiv velikog rivala. Fudbal ima svojih čari, ima i svoje tenzije, ali ono što nas čeka u zadnjem kolu može, pre svega, da se označi lepim izazovom. Idemo u Beograd da se pokažemo u što boljem svetlu i da ostvarimo što bolji rezultat. O Crvenoj zvezdi ne treba puno pričati, znamo njihove kvalitete, svesni smo i veličine tog kluba. Promenom trenera izmenili su i dosta stvari, ali s obzirom na to da je malo vremena prošlo od dolaska Boška Đurovskog, nije to nešto čime bi mogli baš da nas iznenade. Kažem, mi nastojimo da gledamo samo sebe, povoljna okolnost je što ćemo najverovatnije biti kompletni, a pred nama je duel koji svakako predstavlja i iskušenje i izazov za nas.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac Radničkog, iskusni Saša Stojanović, koji je nedavno nosio i dres Crvene zvezde. On je istakao da se raduje duelu sa bivšim saigračima i da očekuje osvajanje bodova:

’’Zvezda je težak, ali za mene i najlepši mogući rival. Mislim da nemamo šta da izgubimo, a možemo puno da dobijemo. Verujem da ćemo dobro odigrati i vratiti se kući sa bodovnim kapitalom.’’

Odlukom uprave fudbalskog kluba Crvena zvezda ulaz na poslednji ovosezonski susret na stadionu ’’Rajko Mitić’’ biće besplatan za sve posetioce.

Derbi meč poslednjeg 37.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Radničkog igra se sutra, u nedelju 21.maja 2017.godine, sa početkom u 18:30 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na četvrtom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com