Najveću pažnju privući će zasigurno meč poslednjeg 37.kola Super lige Srbije između lidera šampionata, ekipe Partizana, i gostujuće Mladosti iz Lučana. Crno-belima je i bod dovoljan za osvajanje šampionske titule, ali to neće biti ni najmanje lak posao protiv ekipe koja je već postigla istorijski uspeh i u meč ulazi potpuno rasterećeno.

Ekipa Partizana se nalazi u odličnoj formi, a od starta prolećne polusezone ostvarili su čak četrnaest pobeda, uz samo jedan remi. U prethodnom kolu slavili su na teškom gostovanju u Nišu, a rezultat u duelu sa ekipom Radničkog bio je 1:3. Trenutno zauzimaju prvo mesto na superligaškoj tabeli sa 55 bodova na svom kontu, tri više od drugoplasirane Crvene zvezde. Lučanci se nalaze u dobroj formi, a tokom prolećnog dela šampionata uspeli su da ostvare osam pobeda, uz pet poraza i dva remija. Zanimljivo je da su od poslednjih deset duela čak sedam rešili u svoju korist, uz jedan remi.  U prethodnom kolu savladali su na svom stadionu, nakon velike borbe, ekipu kruševačkog Napretka rezultatom 3:2. Obezbedili su 4.mesto na tabeli sa 36 bodova na svom kontu, četiri manje od trećeplasirane Vojvodine i četiri više od petoplasiranog Radničkog.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a oba susreta crno-beli su rešili u svoju korist. Prvi susret odigran je u Humskoj, a ekipa Partizana je slavila rezultatom 3:1(1:0). Strelci za domaći tim na tom susretu su bili Leonardo da Silva, Uroš Đurđević i Valeri Božinov, dok je jedini pogodak za goste postigao Milan Bojović sa ’’bele tačke’’. Drugi susret odigran je u Lučanima, a crno-beli su slavili rezultatom 0:2(0:1). Strelci su na ovom susretu su i ovoga puta bili Leonardo da Silva i Uroš Đurđević. Ako posmatramo rezultate prethodnih 17 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2017) crno-beli su bili daleko uspešniji sa čak 15 pobeda, uz po jedan remi i poraz. Zanimljivo je da Lučanci u Humskoj nikada nisu osvojili nijedan bod.


FOTO: partizan.rs/Miloš Cvetković

U taboru domaćina vlada veliki optimizam, ali i oprez uoči duela sa Lučancima. Razlog za to nije samo kvalitet protivničkog tima, već i potreba da se ne stvara euforija pre vremena, ni u ekipi, ni na tribinama. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić koji je istakao da su svi zajedno prešli dug i težak put da bi došli do ove situacije:

’’Došli smo na korak do ostvarenja svog cilja. Koji je bio put da dodjemo dovde? Svi to dobro znamo. Jedna velika žrtva i odricanje, dobar sportski fokus i koncentracija igrača i sručnog štaba na one stvari kojima se bavimo, a to je kvalitet igre. Ova serija ne bi mogla da traje da nismo imali kvalitet i stabilnost igre tokom njenog trajanja. Još jednom želim da istaknem da najveće zasluge za tu seriju pripadaju igračima i još jednom želim da istaknem da još ništa nismo osvojili. U goste nam dolazi Mladost iz Lučana, tim koji je najprijatnije iznenadjenje ovog prvenstva, tim koji ima trenera koji je ovu ligu ima u malom prstu. Uvek je u stanju da u svom klubu oformi jednu dobru takmičarsku ekipu.’’

Trener Nikolić je potom apelovao na navijače da na ovaj meč gledaju kao takmičarski i istakao da još uvek nije vreme za slavlje, dok se ne ostvari trijumf:

’’Apelujem na našu publiku da shvati da ova utakmice nije svečarska, ona je takmičarska. Do nekog eventualnog svečarskog momenta može doći samo po njenom okončanju, onog trenutka kada naš najbolji sudija odsvira kraj. Očekujem da će napraviti ambijent koji će nositi igrače do još jednog dobrog rezultata, nikako svečarski pre početka. Očekujem i apelujem na našu publiku da svu svoju pažnju tokom utakmice usmere ka fudbalerima Partizana, jer mislim da su oni to zaslužuli. Da isakažu jednu veliku količinu pameti i ljubavi prema klubu. Jedna jako bitna utakmica za nas, na našem stadionu, poslednji i najvažniji korak i ubedjen da smo za njega spremni.’’

Šef stručnog štaba Partizana je istakao da je Everton odradio trening sa ekipom i da se vraća u konkurenciju za tim pred utakmicu poslednjeg kola šampionata.


FOTO: partizan.rs/Miloš Cvetković

Gosti u ovaj meč ulaze sa željom da se oslobođeni rezultatskog pritiska nadigravaju sa liderom šampionata, pokažu svoj kvalitet, a možda i pokvare pripremljeno slavlje crno-belih. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i prvotimac lučanskog superligaša Aleksandar Pejović koji je istakao da će za protivnika imati najbolju ekipu u državi, ali da i njegov tim ima svoje adute:

''Crno-beli imaju najbolju ekipu u državi i s pravom već jednom rukom drže pehar namenjen šampionu Srbije. Đurđević, Leonardo i Everton, dobili su Radnički u Nišu i pred svojim prepunim stadionom žele završno slavlje. I mi slavimo, ostvarili smo najveći uspeh u istoriji kluba, zasluženo smo zaposeli četvrtu poziciju na tabeli, obezbedili izlazak na evropsku scenu, ništa nam to nije palo s neba. Poštenim radom stigli smo u vrh srpskog fudbala, pa s pravom i u meč sa Partizanom ulazimo bez bele zastave. Crno-bele poštujemo, normalno, prepuštamo im ulogu favorita. Imaće ogromnu podršku sa tribina, ali pun stadion prijaće i nama. U meč ulazimo rasterećeni, sa željom da se nadigravamo i da ljubiteljima fudbala još jednom pokažemo vrednosti. Ako to bude dovoljno za pozitivan rezultat, super, ako ne čestitaćemo domaćinu šampionsku titulu.''

Nakon smanjenja kazne stadion u Humskoj će ipak biti otvoren za publiku, a ulaz će biti besplatan uz obavezno preuzimanje ulaznica. Ulaznice će moći da se preuzmu na blagajnama stadiona na dan odigravanja utakmice koje će biti otvorene od 14:00 časova. Kapije stadiona biće otvorene od 16:30 časova. Za preuzimanje ulaznica neophodan je lični dokument, a jedna osoba može uzeti najviše sedam ulaznica. Sezonske ulaznice važe i za ovaj susret.

Meč poslednjeg 37.kola Super lige Srbije između Partizana i Mladosti igra se danas, u nedelju 21.maja 2017.godine, sa početkom u 18:30 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miloš Cvetković