Pripreme za prolećni nastavak sezone u okviru Mozzart Bet Super lige Srbije juče je započela i ekipa Čukaričkog.

Čukarički je počeo pripreme za nastavak sezone. Belo-crni su se okupili na stadionu na Banovom brdu, gde su odradili i prvi trening, a danas i sutra sprovešće i zdravstvene preglede u Zavodu za sport i medicinu rada. Ekipa će raditi u Beogradu, do polaska u staru bazu u Antaliji, gde će boraviti od 12. do 27. januara.

Na prvom okupljanu ’’brđana’’ na početku zimskih priprema šefu struke javili su se golmani Nemanja Belić, Novak Mićović, Mateja Mirković i Vuk Dragović, odbrambeni igrači Miladin Stevanović, Viktor Rogan, Nemanja Tošić, Aleksandar Kadijević, Nikola Vujadinović, Uroš Drezgić, Bojan Kovačević, Marko Gajić, igrači sredine terena Sambu Sisoko, Marko Docić, Stefan Kovač, Đorđe Ivanović, Stefan Tomović, Igor Miladinović, Samuel Ovusu, Luka Adžić, Vladimir Lučić, Aleksa Janković i napadač Mihajlo Spasojević. Ekipi će se naknadno priključiti Muhamed Badamosi i Ibrahima Endijae, koji su dobili duži odmor, kao i omladinci Vojin Serafimović i Uroš Miladinović.

Prvu prozivku izvršio je šef struke Dušan Kerkez, sa pomoćnicima Milovanom Sikimićem i Aleksandrom Petrovićem, trenerom golmana Oliverom Kovačevićem, kondicionim trenerom Igorom Delibašićem, fizioterapeutima Branislavom Đukićem i Markom Popovićem, kao i analitičarom Nenadom Stankovićem.

Brojnim predstavnicima medija koji su prisustvovali prvoj prozivci obratio se sportski direktor Vladimir Matijašević, koji je istakao da nije zadovoljan prikazanim u prvom delu sezone:

’’Igru tokom jeseni bih pohvalio u možda dve-tri utakmice, ostale su za zaborav. Iza nas je šest meseci sa kojima sam najnezadovoljniji od kako sam u klubu. Došao je novi trener, bio je potreban period adaptacije, ali je činjenica da smo svi morali bolje. Smatram da je glavni uzrok bila nespremnost. Igrači su bili nespremni, period priprema bio je kratak, igrali smo i evropske duele. Igrači su opušteno ušli u sezonu, povređivali se. Najbitnije je da se tokom ovih priprema dobro spremimo, da ne bude povreda i neće biti problema. Aktuelni su pregovori oko Kovačevićevog odlaska. Pregovaramo ozbiljno sa dva kluba. Moguće je da ode tokom zime, ali je izvesnije da transfer bude na leto. Nama je svakako svejedno.’’

Činjenica da Čukarički značajan deo budžeta obezbeđuje kroz transfere nameće traženje balansa između afirmacije mladih igrača i borbe za mesta koja vode na međunarodnu scenu, a Matijašević je istakao da tim za njegov ukus ima čak i previše iskusnih fudbalera:

’’Teško je, nemamo pet miliona od sponzora. Moramo da istrpimo mlade igrače. Zato trpimo i Kerkeza, nekome bi dali otkaz. Nije lako istovremeno afirmisati mlade i postizati rezultate, ali to je naš sistem već deset godina i nastavićemo u tom pravcu. Dosta je interesovanja za mlade igrače. Kovačević je možda grešio tokom proleća i svesni smo da smo to u nekim situacijama platili. Ova ekipa ima i previše iskustva za moj ukus. Što se tiče dolazaka, tražimo golmana i levog beka, eventualno štopera ukoliko Kovačević ode. Teško je naći centralnog defanzivca o čemu svedoči da je našeg Vujadinovića zvalo deset superligaša. Ističe mu ugovor u junu, pa neka ga tada kontaktiraju.’’

Konkurenciju u timu sa Banovog brda zaoštrio je Marko Gajić, štoper koji je stigao iz banjalučkog Borca, međutim glavna pojačanja očekuje se da budu igrači koji su dres zadužili još letos:

’’Adžić je talentovan, ali to mora da pokaže na terenu. Imao je pehove usled povreda, ali doveli smo ga jer potezom može da napravi razliku. Ipak, lično najviše očekujem od Tomovića. Što se tiče napadača, kod angažmana Badamosija je uticalo malo sreće i poverenje u čoveka sa kojim sarađujemo. Ne radimo sa svima, a po istom principu već tražimo igrača za leto. Već smo imali ponude za Badamosija, ali nismo pristali. Ponude su bile iz inostranstva, a prelazak u neki domaći tim nije opcija. Konkurenciju u špicu zaoštriće Aganspahić koji se vraća sa pozajmice, a tu je i mladi Spasojević.’’

Šef stručnog štaba ’’brđana’’ Dušan Kerkez nametnuo je žestok ritam od prvog treninga, posle jednomesečne pauze. Istakao je da je termin početka priprema neobičan, ali da su igrači došli sveži i odmorni:

’’Neobičan termin za početak, u vreme kad su ekipe ranijih godina tek završavale jesenje izazove, ali celokupna sezona je takva kakva je i moramo da se privikavamo. Igrači su imali dovoljno vremena da odmore, s obzirom na to da letos to nije bio slučaj. Stoga, ova pauza je prijala, fudbaleri su došli sveži na početak zimskih pripreme. Ne očekujem veće promene u igračkom kadru i iz tog ugla verujem da ćemo pripreme iskoristiti na najbolji način kako bismo se u prolećnom delu sezone pokazali u najboljem svetlu. Verujem u bolji Čukarički nego tokom jeseni, dominantniji na terenu. Žao mi je što nismo osvojili nekoliko bodova više u prvom delu sezone, ali iz objektivnih razloga nismo bili na najvišem nivou. Očekujem da posle ovih priprema budemo znatno bolji.’’

Treneru Kerkezu je posao u Čukaričkom bio prvi na mestu šefa struke u srpskom fudbalu, prethodno je sa velikim uspehom radio u kiparskom AEL-u iz Limasola. On ističe da mu je trebalo vreme za privikavanje:

’’Bilo mi je potrebno vreme da se naviknem na domaći fudbal. Hteo, ne hteo, morao sam da prođem period adaptacije i smatram da ću, kao što će biti slučaj i sa čitavim timom, biti bolji u nastavku. Znao sam da dolazim u klub koji daje šansu mladim igračima, ali rezultat je ove sezone prioritet. Zavisimo od mladih igrača, svestan sam da postoji mogućnost da pogreše i da je pritisak sada veći nego ranijih sezona. Igraće onaj ko zasluži. Ima igrača od kojih smo očekivali više, kao i onih koji su pružili igre iznad očekivanih. Ova grupa igrača ima karakter i kvalitet da ostvari zacrtano, zato sam uveren da ćemo ostaviti dobar utisak tokom proleća.’’

Istakao je da očekuje pojačanje na poziciji levog beka, a da ostale promene zavise od eventualnih odlazaka:

’’Treće mesto je bilo cilj na početku sezone i da smo na odmor otišli sa te pozicije bili bismo zadovoljni. Ipak, tu smo gde smo, iz objektivnih razloga, a TSC je potpuno zasluženo na trećoj poziciji trenutno. Ipak, imamo dovoljno vremena da kompletna slika i rezultat budu bolji na proleće. Takođe, tu je i Kup Srbije, specifično takmičenje i još jedna šansa za nas da napravimo nešto.’’

Početak prolećnog dela šampionata zakazan je za prvi februarski vikend kada će biti odigrani mečevi 20. kola Mozzart Bet Super lige Srbije.

FOTO: FK Čukarički