Tokom prvog dela sezone 2022/23 u okviru Mozzart Bet Super lige Srbije odigrano je 19 takmičarskih kola i 152 utakmice, a strelci su postigli čak 395 pogodaka. Zanimljivo je ove osnovne podatke analizirati kroz više statističkih segmenata i videti koliko su ekipe bile efikasne u realizaciji stvorenih prilika.

Činjenica je da je Crvena zvezda postigla najviše pogotka u jesenjem delu ove sezone (50), ali ekipa sa stadiona Rajko Mitić je takođe stvorila i najviše šansi od svih ekipa u Mozzart Bet Super ligi Srbije. Tokom 19 odigranih utakmica crveno-beli su stvorili šanse u vrednosti od 49,7 očekivanih golova i dali ukupno 50 golova, što znači da je Zvezda dala 0,3 golova više nego što je bilo očekivano. No, kakve su brojeve u tom statističkom segmentu imale druge ekipe?

U jesenjem delu aktuelne Mozzart Bet Super lige Srbije ekipa Partizana je dala 6,7 golova više nego što se na osnovu njihovih šansi moglo očekivati. Preciznije, crno-beli su stvorili šanse u vrednosti od 39,3 očekivanih golova, a dali su čak 46 golova. U prvom delu šampionata nijedna ekipa nije uspela da nadmaši svoj koeficijent očekivanih golova toliko kao crno-beli (+6,7), što znači da je Partizan izvukao najviše iz svojih šansi i u tom segmentu su crno-beli bili najefikasnija ekipa.

Sa druge strane, Radnik iz Surdulice je izvukao najmanje koristi iz svojih šansi postigavši 5,1 pogodaka manje nego sto se na osnovu njihovih šansi moglo očekivati. Surduličani su u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije stvorili prilike u vrednosti od 19,1 golova i te prilike pretvorili u samo 14 pogodaka.

Očekivano su Crvena zvezda i Partizan tokom jeseni imali najviše upućenih šuteva ka protivničkim golovima – crveno-beli sa čak 400 šuteva i crno-beli sa 338, odnosno 62 manje nego njihov najveći rival. Ipak, kao najefikasnija ekipa u tom aspektu istakla se treća ekipa, Mladost iz Lučana. Lučanci su u proseku svaki sedmi šut pretvorili u pogodak. Nijednoj ekipi u Mozzart Bet Super ligi Srbije u jesenjem delu ove sezone u proseku nije bio potreban toliko mali broj udaraca kako bi došla do pogotka. Dakle, Lučanci su imali 182 šuta i 26 golova (7,0 šuteva za gol), iza njih Partizan sa 338 šuteva i 46 golova (7,3 šuteva za gol), dok je treći Čukarički koji je imao 263 šuta i 35 golova (7,5 šuteva za gol).

Izvor: Opta – Stats Perform