U modernom fudbalu postoji mnogo različitih načina igre u defanzivnim i ofanzivnim fazama. Pojedine ekipe pokušavaju da dugim loptama što brže dođu do gola, dok drugi timovi forsiraju pas igru i visok presing. U odbrani vidimo takođe sličnu sliku. Neki timovi puštaju protivnika da igra i kontroliše dešavanja na terenu, dok druge ekipe gledaju da što pre preseku napade protivnika.

Kako su pojedini timovi Mozzart Bet Super lige Srbije u jesenjem delu aktuelnog prvenstva igrali u fazi napada, a kako u odbrani? Ko je izvršio najveći presing, ko je bazirao igru na kratkim pasovima i ko je dozvolio protivniku da nesmetano kontroliše igru?

Parametar zvani ’’High Turnovers’’ broji osvojene lopte jednog tima u prostoru od 40 metra do protivničkog gola. U jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije Crvena zvezda je oduzela protivniku loptu u tom delu terena čak 190 puta, najviše od svih ekipa u ligi. Večiti rival crveno-belih, Partizan, je na tom delu terena osvojio loptu 11 puta manje (179 puta), ali su crno-beli efikasnije iskoristili takve situacije i uputili 40 šuteva nakon što su osvojili loptu u prostoru od 40 metra do protivničkog gola, najviše od svih ekipa u ligi. Partizan je takođe lider u datim golovima nakon takvih akcija (5).

U prvom delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 Crvena zvezda je imala 46 akcija sa 10 ili više pasova, koje su se završile šutom ili dodirom sa loptom u kaznenom prostoru protivnika (Build-Up). Nijedna druga ekipa u ligi nije uspela da izvede toliki broj takvih akcija. Pored toga, crveno-beli su uz subotički Spartak ŽK lideri u postignutim golovima nakon takvih akcija (po 2). Najmanje takvih napada izvela je ekipa Javora iz Ivanjice sa svega 4 takve akcije.

Ekipa Crvene zvezde je u prvom delu sezone dozvolila najmanje protivničkih pasova od svih timova u ligi. Zvezdini protivnici su ukupno odigrali 4412 pasova, na drugom mestu te liste nalazi se novosadska Vojvodina sa 4955 protivničkih dodavanja, što znači da su crveno-beli svojim protivnicima dozvolili barem 543 pasova manje nego bilo koji drugi tim u prvenstvu. Na trećem mestu je Partizan sa 4991, na četvrtom TSC sa 5014, dok je na petom Radnik sa 5131. Ekipa protiv koje su klubovi Mozzart Bet Super lige Srbije u prvom delu sezone igrali najviše pasova bio je kragujevački Radnički 1923, sa 6036 dozvoljenih protivničkih dodavanja.

U fazi odbrane takođe postoji parametar pod nazivom ’’PPDA’’ (Passes per defensive action). PPDA pokazuje koje ekipe igraju najintenzivniji presing kada je protivnik van sopstvene trećine terena i koliko protivničkih pasova u proseku dozvoljava jedna ekipa dok izvrši neku vrstu defanzivne akcije (faul, tekling, presečena lopta, blokiran pas, klizeći start). U prvom delu sezone ekipe Crvene zvezde i Partizana imale su najmanji PPDA od svih timova u Mozzart Bet Super ligi Srbije sa prosečno 9,5 dozvoljenih pasova u takvim situacijama, dok je ekipa TSC-a imala 9,8. Ekipa sa najvećim PPDA koeficijentom u jesenjem delu sezone bila je Kolubara sa 15,1.

Izvor: Opta – Stats Perform