Postoje određeni periodi u toku utakmice kada neki timovi postižu više golova nego drugi, dok sa druge strane neke ekipe u tim periodima primaju znatno više golova od ostalih.

Pojedine ekipe fokusirane su od starta i često postižu gol u uvodnih 15 minuta utakmice, dok drugi timovi najčešće dođu do pogotka u poslednjih 15 minuta susreta. U nastavku ćete videti kako je to izgledalo u jesenjem delu aktuelne sezone Mozzart Bet Super lige Srbije i u kojim periodima su timovi postizali najviše golova.

Od ukupno 395 datih golova u jesenjem delu sezone Mozzart Bet Super lige Srbije najviše je postignuto u zadnjih 15 minuta susreta, čak 23 odsto (91 od 395). Najmanji broj golova postignut je u uvodnih 15 minuta susreta, svega 12 odsto od ukupnog broja (48 od 395).

Najviše golova u prvih 15 minuta utakmice postigla je Crvena zvezda (9), koja je takođe lider u postignutim golovima od 31. do 45. minuta (9), 61. do 75. minuta (9) kao i završnih 15 minuta utakmice (14).

Crveno-beli su uz to postigli i najviše golova u prvom (24) kao i u drugom (26) poluvremenu, dok su sa druge strane Voždovac i Mladost GAT postigli najmanje pogodaka u prvih 45 minuta neke utakmice (po 5). Najmanje golova u drugom poluvremenu tokom jesenjeg dela postigla je ekipa Kolubare (3).

Ekipa Voždovca jedina u prvom delu sezone nije uspela da postigne nijedan gol u prvih 30 minuta utakmice.

Ekipa Kolubare postigla je 81% svojih golova u prvom poluvremenu (13 od ukupno 16), a najmanji procenat datih golova u prvih 45 minuta utakmice ima Vojvodina (21 odsto - 6 od ukupno 28 pogodaka).

Najviše golova u prvih 15 minuta utakmice primila je ekipa Radničkog iz Niša (9), dok su TSC i Napredak Kruševac jedini klubovi u ligi koji su uspeli da sačuvaju mrežu u tom periodu u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije.

U poslednjih 15 minuta utakmice Javor Matis je ove sezone primio 11 golova – više nego bilo koji drugi tim u Mozzart Bet Super ligi Srbije. Ekipa sa najmanje primljenih golova u tom periodu bila je Crvena zvezda (1).

Najviše golova u prvih 45 minuta primila je ekipa Kolubare (19), dok je Crvena zvezda u prvom poluvremenu primila najmanji broj protivničkih pogodaka (3). Što se drugih 45 minuta tiče, tu je Radnik iz Surdulice lider u primljenim golovima (24), dok je najmanje protivničkih golova primila ekipa Crvene zvezde (4).

Sada, kada smo uspeli da utvrdimo u kojim periodima ekipe najčešće dolaze do gola, vreme je da se bavimo načinom na koji timovi postižu golove. Koje ekipe pretežno pogotke postižu iz igre, a koje iz prekida? Koji klubovi daju najviše golova glavom, a koji timovi primaju najviše protivničkih pogotka glavom?

Ubedljivo najviše golova iz igre postigla je ekipa Crvene zvezde (38), iz takvih situacija postigla je barem 10 pogodaka više nego bilo koji drugi tim u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije. Na drugom mestu te liste nalazi se Partizan sa 28 postignutih pogotka iz igre. Najmanji broj golova iz igre postigla je ekipa Napretka iz Kruševca (7). Najviše golova glavom dala je ekipa Čukaričkog (10), a sa druge strane je ekipa Mladosti iz Lučana koja je primila najveći broj golova glavom (8).

U jesenjem delu sezone Mozzart Bet Super lige Srbije čak 32 odsto od ukupno 395 golova palo je nakon prekida (125). Videli smo 46 pogotka posle kornera, 11 iz direktnih slobodnih udaraca, 22 iz indirektnih slobodnih udaraca i 46 golova iz penala.

Koji timovi su postigli najveći broj golova iz prekida a kojima su prekidi bili slaba tačka u prvom delu sezone?

Ubedljivo najviše golova iz prekida postigao je Partizan, ispred večitog rivala Crvene zvezde koja deli drugo mesto sa ekipom Novog Pazara sa po 12 na taj način postignutih golova. Crno-beli su 39 odsto svojih golova u prvom delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 postigli iz prekida (18 od ukupno 46). Izabranici Gordana Petrića su postigli najviše golova od svih timova u ovom izdanju Mozzart Bet Super lige Srbije iz kornera (8), kao i sa bele tačke (7). Uz to, crno-beli su dali tri gola iz slobodnih udaraca, od kojih su dva indirektno pretvorena u pogodak, a jedan direktno. Najmanje golova posle prekida postigle su ekipe Spartaka ŽK i Mladosti GAT (po 2), dok su Novosađani takođe tim sa najviše primljenih golova nakon prekida (13).

Izvor: Opta – Stats Perform