Jedan od najzanimljivijih mečeva 2.kola Super lige Srbije igra se u subotu u Humskoj gde domaći Partizan dočekuje ekipu Javor Matisa. Tradicija je apsolutno na strani domaćina, ali treba videti kako će se poraz na evropskoj sceni i umor igrača odraziti na igru aktuelnog šampiona.

Ekipa Partizana je u Humskoj, u prvom ovosezonskom duelu u kome je protivnik bila ekipa Mačve, prikazala lepršavu i efikasnu igru, a rezultat je na kraju bio čak 6:1 u korist izabranika Miroslava Đukića. Ekipa Javor Matisa je takođe sezonu započela pobedom, a rezultat duela u Ivanjici sa ekipom čačanskog Borca bio je 1:0(1:0).

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala tri međusobna susreta, a daleko uspešniji bili su Beograđani. Prvi meč odigran je u Ivanjici, a crno-beli su slavili rezultatom 0:2(0:1). Strelci su na tom susretu bili Miroslav Radović i Nemanja Mihajlović (penal). Drugi susret odigran je u Beogradu, a ekipa Partizana je ponovo slavila rezultatom 2:0(1:0). Strelci su ovoga puta bili Uroš Đurđević i Leonardo da Silva. Treći susret odigran je u okviru plej-ofa, a crno-beli su ovoga puta slavili rezultatom 1:2(0:0). Jedini pogodak za domaći tim postigao je Eliomar Silva, dok je dvostruki strelac za ekipu Partizana bio Uroš Đurđević (jedan penal). Ako posmatramo rezultate prethodna 24 međusobna susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2002-2017) beogradski tim je bio apsolutno dominantan sa čak 19 pobeda i 5 remija, a bez pretrpljenog poraza. Ivanjičani su poslednji put ’’izvukli bod’’ u sezoni 2013/14 kada je rezultat bio 0:0, takođe u Humskoj. Treba reći da su gosti od pomenutih pet remija tri izborili na gostovanjima u Beogradu.

Domaćini u ovaj meč ulaze nakon teškog poraza na svom terenu od ekipe Olimpijakosa u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, ali su svi u klubu zadovoljni igrom ekipe u tom susretu i sa optimizmom gledaju na predstojeći duel sa Ivanjičanima. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Miroslav Đukić koji je istakao da veruje u novu pobedu ukoliko se ponovi isti pristup kao protiv grčkog šampiona:

’’Pred nama je utakmica protiv Javora, veoma bitna, teška. Pogotovo su teške te utakmice koje igrate posle Lige šampiona. Treba ući maksimalno angažovano i koncentrisano, jer najteže je dobiti već dobijene utakmice. Rival je ozbiljan i sigurno će tražiti svoju šansu. Mi treba da izađemo sa istim stavom kao što smo izašli protiv Olimpijakosa, i onda teško da će biti problema.’’

Šef stručnog štaba crno-belih je zatim analizirao i igru protivničkog tima istakavši da je reč o ekipi koja se dobro brani i koja će tražiti šansu kroz brze kontranapade:

’’Javor će tražiti šansu u brzim kontranapadima. Siguran sam da ćemo dominirati u posedu, ali to ništa ne garantuje, jer je protivnik agresivan, dobro brani, možda i sa petoricom pozadi. Neće biti mnogo prostora, moramo da igramo vrlo brzo i da ne dozvolimo protivniku da nas iskontrira. Radi se o zaista dobro organizovanoj ekipi i imaćemo dosta muka da probijemo taj bedem.’’

On je najavio i određene promene u timu, ali ne velike, a najavio je i veću minutažu Sejdube Sume na ovom susretu:

’’Suma je svaki dan sve bolje i bolje što se tiče fizičkog aspekta. Radio je ovih dana dok je ekipa odmarala. Zadovoljni smo kako napreduje fizički i smatramo da će već protiv Javora imati mnogo veću minutažu.’’

U taboru gostiju zadovoljni su ostvarenom pobedom na startu šampionata, ali i svesni da igra još uvek nije na željenom nivou. Ipak, samopouzdanje koje je stečeno može biti ključno u borbi sa šampionom. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ivanjičkog superligaša Srđan Vasiljević koji je istakao da je najvažnije predstaviti se u najboljem mogućem svetlu:

’’Sigurno da je nakon teške utakmice u subotu protiv Borca i pobede koju smo ostvarili tim dobio određenu dozu samopouzdanja. Kao što svi znamo Partizan je izuzetan tim, spoj kvalitetnih pojedinaca, mladih i iskusnih igrača. Nama je imperativ da sebe predstavimo u najboljem mogućem svetlu, da pokažemo sve svoje kvalitete i beogradskoj publici se predstavimo na najbolji mogući način.’’

Umereni optimista je i jedan od prvotimaca Ivanjičana, iskusni Vuk Mitošević, koji je u svojoj izjavi istakao da bi bio zadovoljan i remijem u Humskoj:

’’Idemo u goste šampionu države, u jeku njihove borbe za Evropu. Dobro smo počeli ovo prvenstvo, onako kako smo i planirali. Možda igra nije bila na najboljem nivou, ali najbitnije je da smo pobedili i napravili prvi korak. Očekuje nas lepa utakmica u odličnom ambijentu kakav se ne dešava svake nedelje u našem prvenstvu. Ja se nadam da ćemo to iskoristiti na najbolji način, da nas to neće prikočiti, već da će nam dati dodatnu snagu da napravimo najbolji mogući rezultat. Po meni je to da se vratimo neporaženi.’’

Ulaznice za ovaj susret mogu se kupiti na blagajnama stadiona u Humskoj na dan njegovog odigravanja. Blagajne će biti otvorene od 10:00 časova, a cene ulaznica su sledeće: Jug – 250,00 dinara, Istok/Zapad – 450,00 dinara i Lože – 3.000,00 dinara. Sezonske ulaznice važe za ovaj meč.

Meč 2.kola Super lige Srbije između Partizana i Javor Matisa igra se sutra, u subotu 29.jula, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović