Srpski predstavnici u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu Evrope, fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda, trijumfalno su večeras završili borbu za plasman u grupnu fazu ovog evropskog takmičenja.

Dugo su trajale kvalifikacije za evropska klupska takmičenja, naročito za srpske predstavnike koji su borbe morali da započnu nakon samo nekoliko nedelja pauze, a u večerašnjim utakmicama ulog je bio ogroman. I Partizan i Crvena zvezda su nakon prvih mečeva plej-ofa imali ’’aktivan’’ rezultat, pa je fudbalska groznica tresla glavni grad i čitavu Srbiju tokom proteklih sedam dana. Sve se završilo kako se samo poželeti može, sa dva trijumfa i mnogo emocija na tribinama. Trijumfi koji vraćaju veru u srpski fudbal, pune prazne kase i vraćaju publiku na stadion. Po šest mečeva odigraće ’’večiti’’ tokom predstojeće jeseni u borbi za novi cilj, evropsko proleće. Ko će im biti protivnici saznaćemo već sutra.

VIDEOTON – PARTIZAN 0:4 (0:3) / prvi meč 0:0
Strelci: Leandre Tavamba 6’, Sejduba Suma 24’, Uroš Đurđević 35’, 87’

Crno-beli su ubitačnim kontrama prosto samleli mađarskog vicešampiona i već polovinom prvog dela igre ućutkali domaću publiku. Precizan je prvo bio Tavamba, a potom je briljirao Đurđević koji je prvo nesebično asistirao Sumi kod drugog pogotka, a zatim i sam postigao dva pogotka za debakl domaćina na ’’Pančo Areni’’ u Felčutu. Nekoliko stotina navijača Partizana po lepom će pamtiti gostovanje u Mađarskoj. Beogradski tim je nakon bledog izdanja u prvom susretu pokazao da je za klasu bolji od izabranika Marka Nikolića i potpuno zasluženo još jednom stigao u grupnu fazu Lige Evrope.






FOTO: partizan.rs

CRVENA ZVEZDA – KRASNODAR 2:1 (1:0) / prvi meč 2:3
Strelci: Nemanja Radonjić 6’, Gelor Kanga 46’ – Andreas Grankvist (pen.) 82’

Crveno-beli su pred oko 50.000 navijača nakon čak deset godina ostvarili plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Bila je to noć za pamćenje, a započela je ranim pogotkom Radonjića koji je tako stepen samopouzdanja i vere u pozitivan ishod podigao do maksimuma. Početak drugog dela doneo je još veću radost nakon malo je reći prelepog pogotka Kange. Finiš susreta bio je prilično dramatičan, nakon diskutabilnog penala koji je uspešno realizovao iskusni Grankvist i snažne ofanzive gostiju, ali su fudbaleri Crvene zvezde izdržali sav pritisak i ostvarili veliki trijumf nad višestruko bogatijim timom.






FOTO: crvenazvezdafk.com

Žrebanje za grupnu fazu ovog takmičenja održaće se sutra, u petak 25.avgusta, u Monaku. U ’’bubnju’’ će biti 48 evropskih timova koji će biti podeljeni u 12 grupa sa po četiri tima.