U subotu se u okviru 8.kola Super lige Srbije u Ivanjici sastaju domaći Javor Matis i gosti iz Beograda, ekipa Crvene zvezde. Mečevi ova dva tima uvek su izuzetno borbeni i dobro posećeni, a biće zanimljivo videti da li će Ivanjičani uspeti da prekinu seriju poraza u duelima sa trenutnim liderom šampionata.

Ekipa Javor Matisa je iznenađujuće loše započela sezonu, ostvarivši samo jedan trijumf na sedam odigranih susreta. Bolji od svojih rivala bili su samo u premijernom duelu sezone sa ekipom Borca u Ivanjici (1:0). Četvrti bod osvojili su nakon remija sa ekipom Spartaka (1:1), takođe na svom stadionu. Poraženi su u duelima sa Partizanom u Humskoj (2:1), Mačvom u Ivanjici (0:4), Voždovcem u Beogradu (1:0), Vojvodinom u Ivanjici (0:1) i u prethodnom kolu u duelom sa ekipom Napretka u Kruševcu (2:1). Ekipa Crvene zvezde je do sada odigrala šest susreta i zabeležila pet pobeda i jedan remi. Prvo su na svom terenu savladali niški Radnički (3:0), zatim i ekipe Rada na Banjici (0:2), Čukaričkog na svom stadionu (3:0), Ranika u Surdulici (0:5) i OFK Bačka na svom stadionu (3:1). U prethodnom kolu su na svom stadionu u ’’večitom derbiju’’ remizirali sa ekipom Partizana (0:0).

Dva tima su se tokom prethodne sezone sastajala tri puta, a Beograđani su imali maksimalan učinak. Prvi susret odigran je u Ivanjici, a crveno-belis u slavili rezultatom 2:4(1:2). Strelci za domaći tim bilisi su Miloš Karišik i Eliomar Silva, dok su pobedu gostima doneli Mičel Donald, Predrag Sikimić, Demjan Le Talek i Mihailo Ristić. Drugi susret odigran je u Beogradu, a crveno-beli su slavili rezultatom 3:0(1:0). Strelci su na ovom susretu bili Gelor Kanga, Srđan Plavšić i Džon Ruiz. Treći susret odigran je u okviru plej-of faze takmičenja u Ivanjici, a Beograđani su ponovo slavili rezultatom 0:3(0:1). Strelci su ovoga puta bili Gelor Kanga i Ričmond Boaći sa bele tačke, kao i Mihailo Ristić iz igre. Ako posmatramo rezultate prethodna 23 međusobna susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2002-2017) Beograđani su bili daleko uspešniji sa 17 pobeda, uz pet poraza i samo jedan remi. Ivanjičani su poslednji put slavili u sezoni 2013/14 kao domaćini, a rezultat je tada bio 4:2(2:2). Nakon toga pretrpeli su šest uzastopnih poraza, od čega tri na svom stadionu.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina pauza je iskorišćena za oporavak ekipe i pripremu za nastavak šampionata, a svi igrači, uključujući novajlije, nalaze se u trenažnom procesu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ivanjičkog tima Srđan Vasiljević koji je istakao da to treba da raduje sve u klubu:

’’Ja bih prvo naglasio da smo imali jedan dobar period u ovoj pauzi kada je u pitanju trenažni proces i oporavak veće grupe igrača koja je iznela ovih prvih sedam utakmica. Igrači koji su imali problema sa povredama, tu pre svega mislim na Marićića, Milanovića i Sevića, uključili su se u trenažni proces, što treba da raduje sve nas u klubu. To su mladi momci, koji obećavaju, i jako je bitno da koriste svaki dan za trening i napredak u karijeri.’’

On se potom osvrnuo i na predstojećeg protivnika istakavši da je jasno ko je favorit, kao i da bi sve osim poraza bilo veliki uspeh za njegov tim:

’’Kada je reč o Crvenoj zvezdi, tu su stvari veoma jasno postavljene i svi znamo da je reč o kvalitetnom timu, velikom klubu, timu koji se plasirao u Ligu Evrope savldavši dva snažna protivnika. Znamo da nas očekuje jedna veoma teška utakmica, utakmica koja će kada je Javor u pitanju biti pod određenim pritiskom. Tu mislim na pritisak kada je igra u pitanju, da pokušamo da se borimo za svaki deo terena i istaknemo svoje vrednosti, kao i da pokušamo da napravimo iznenađenje. Kada se pruži maksimum protiv kvalitetnog protivnika, pa i da se izgubi utakmica, postoje razlozi za zadovoljstvo određenim stvarima. Crvena zvezda je apsolutni favorit i sve sem poraza za nas će biti veliki uspeh.’’

Trener Ivanjičana je istakao da na raspolaganju ima sve igrače, uključujući i novajlije. Za tim će konkurisati svi osim trojice gore pomenutih igrača koji su bili teže povređeni i koji su nedavno ušli u trenažni proces.

Gosti u ovaj meč ulaze sa puno samopouzdanja, ali i opreza, a svi ističu da ekipu čeka paklen ritam i da se mora razmišljati samo o prvom narednom protivniku. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je istakao da ekipa mora biti koncentrisana na prvenstvo isto kao i na Evropu:

’’Igraćemo non-stop, ali ne kukamo. Moramo da budemo koncentrisani na prvenstvo isto kao i na Evropu. Drugačije bi bilo samoubistvo, jer je prva naredna najbitnija. Nemamo alibi zbog neke utakmice. Svi očekuju tu utakmicu u četvrtak, što je sasvim normalno, ali je za nas to zabranjena tema. Razmišljamo samo o Javoru i tom teškom, veoma neprijatnom gostovanju. Pauza nam je maksimalno prijala. Iskoristili smo je najbolje moguće da se odmorimo i napunimo baterije. Spremni smo za sve izazove.’’

On je zatim govorio o igračkom kadru istakavši da je prezadovoljan ekipom koja je formirana i da su sve pozicije dobro popunjene:

’’Ako nema rotacija, dolazi do premora igrača, a mi imamo dovoljan fond. Tako smo formirali tim da smo adekvatno popunjeni na svim pozicijama. Imamo dva tima na koja mogu da računam bez ikakvih problema. Biće mnogo napora. Mnogi koji su došli, povratnici iz inostranstva, uneli su drugi mentalitet u trening, veliku disciplinu i rad, što mnogo znači mlađima.’’

Trener Milojević je istakao da je zadovoljan formom napadača i da ga ne brine ako neko ima golgeterski post, kao i da će Ričmondu Boaćiju i Aleksandru Pešiću u napadu biti priključen i omladinac Dejan Joveljić. On je naglasio da brazilski fudbaler Rikardinjo jeste izgubio mesto u timu, ali da ima strpljenja za njega:

’’To su sve moji igrači. Kao trener i pedagog morate da mu date podršku, to je kao kada imate dete, a ja ih gledam kao svoju decu. Rikardinjovo znanje nije sporno, raduje me da trenira. On je dobro, vaspitano dete, pravi timski igrač. Biću strpljiv sa svima njima. Dužan sam da to uradim. Svakom treba dati vremena da pokaže šta je. Neko se snađe, neko ne, videćemo, ali sam optimista.’’

Stručni štab crveno-belih će u duelu sa Ivanjičanima na raspolaganju imati sve igrače, osim Branka Jovičića koji se još uvek oporavlja od teže povrede.

Ulaznice za ovaj susret danas i sutra će se prodavati u Ivanjici, ispred kafea ’’Smiley’’, u periodu od 10:00 do 16:00 časova. Na dan odigravanja utakmice ulaznice će moći da se kupe i na blagajni stadiona, nakon 17:00 časova.

Meč 8.kola Super lige Srbije između Javor Matisa i Crvene zvezde igra se sutra, u subotu 09.septembra 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com