Derbi meč 8.kola Super lige Srbije igra se u nedelju u Beogradu gde domaći Voždovac dočekuje goste iz Novog Sada, ekipu Vojvodine. Biće to duel ekipa koje su uspešno započele aktuelnu sezonu i koje se nalaze u vrhu tabele, pa treba očkivati zanimljivu i kvalitetnu utakmicu.

Voždovčani su nakon startnog remija sa ekipom Radnika na svom stadionu (0:0) vezali četiri uzastopne pobede u duelima sa ekipom OFK Bačka u Bačkoj Palanci (0:3), Borcem na svom stadionu (2:1), Partizanom u Humskoj (1:3) i Javor Matisom na svom stadionu (1:0). Potom su odigrali nerešeno sa ekipom Spartaka na gostovanju u Subotici (0:0), da bi u prethodnom kolu neočekivano pretrpeli prvi ovosezonski poraz u duelu sa ekipom Mačve na svom stadionu (0:2). Novosađani su u prva četiri kola vezali četiri pobede, prvo na svom stadionu duelu sa ekipom Čukaričkog (1:0), a potom na gostovanju u Surdulici (0:4), u duelu sa ekipom OFK Bačka (1:0) u Novom Sadu i na gostovanju u Lučanima gde je Borac igrao kao domaćin (0:2). Usledio je prvi poraz u derbi susretu sa Partizanom u Novom Sadu (0:1), a onda i novi trijumf u susretu sa ekipom Javor Matisa u Ivanjici (0:1). Ipak, u prethodnom kolu Novosađani su pretrpeli težak poraz na svom stadionu u duelu sa ekipom Spartaka (0:5).

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala tri međusobna susreta, a uspešniji su bili Novosađani. Prvi meč odigran je u Novom Sadu, a domaći tim slavio je rezultatom 3:1(0:0). Strelci za pobednički tim bili su Filip Malbašić, Aleksandar Paločević i Nikola Trujić, dok je jedini pogodak za ’’zmajeve’’ postigao Jovan Stojanović. Drugi meč odigran je u Beogradu, a domaći tim slavio je rezultatom 4:1(2:0). Strelci za ekipu Voždovca bili su tom prilikom Nemanja Nikolić, Ognjen Krasić, Đuro Zec i Stefan Dražić, dok je jedini pogodak za novosadski tim postigao Nikola Trujić. Treći meč odigran je u Beogradu, u okviru plej-of faze takmičenja, a Novosađani su kao gosti slavili rezultatom 0:2(0:1). Strelci su tom prilikom bili Dušan Jovančić i Nikola Trujić. Ako posmatramo rezultate prethodnih 14 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2005-2017) ekipa Vojvodine je bila nešto uspešnija sa šest pobeda, uz četiri remija i četiri poraza. Voždovac je sva četiri dosadašnja trijumfa nad ’’starom damom’’ ostvario kao domaćin.


FOTO: fkvozdovac.rs

U taboru domaćina sve je spremno za nastavak šampionata, a u timu vlada odlična atmosfera nakon kraćeg odmora zbog reprezentativne pauze. Šef stručnog štaba ’’zmajeva’’, trener Ilija Stolica, istakao je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret da njegovi igrači, saradnici i on jedva čekaju da se vrate u takmičarski ritam:

’’Ispred sebe imamo jednog velikog protivnika. Ekipa Vojvodine je ostvarila niz dobrih rezultata, iako iza sebe ima vikend sa nepovoljnim skorom. Reprezentativnu pauzu smo iskoristili da izmenimo stvari koje nisu funkcionisale, odmorimo se pre svega, oporavimo i da spremni uđemo u duel sa Vojvodinom. Siguran sam da će utakmica za naše navijače i za publiku biti izuzetno lepa i atraktivna, te ih pozivamo da nas podrže u što većem broju. Značajna nam je njihova podrška, kao što je značajna i činjenica da se broj gledalaca uvećava. To su lepe i kvalitetne stvari, jer uvek je dobro igrati pred punim tribinama, a mi smo spremni i orni i jedva čekamo da se vratimo u takmičarski ritam.’’

Prisutnima se obratio i prvotimac ’’zmajeva’’, golman Zoran Popović, koji je istakao da je predstojeći duel sa ekipom Vojvodine izuzetno važan za njegov tim:

’’Pre svega nas očekuje lepa fudbalska predstava, jer ekipa Vojvodine igra ofanzivan fudbal, slično kao i mi. Jaki su i individualno i kolektivno. Međutim, mi imamo naše ciljeve ove godine i u svaku utakmicu ulazimo da proslavimo pobedu na kraju. Ova utakmica je dosta važna za nas, nakon utakmice sa Mačvom. Daćemo sve od sebe da upišemo nova tri boda koja nas još više učvršćuju na vrhu tabele.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa puno problema i verom da je težak poraz od Spartaka u prethodnom kolu bio samo loš dan i da nije ostavio veće posledice na ekipu. Tokom pauze klub su napustila dva čelnika, predsednik Dušan Mijić i predsednik Nadzornog odbora Dragoslav Vuković, što je dodatno zakomplikovalo situaciju. O svemu tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba novosadskog tima Nenad Vanić koji je istakao da očekuje da će njegovi igrači protiv Voždovca opravdati dosadašnje rezultate i trenutnu drugu poziciju na tabeli:

’’Posle svega što se dešavalo na prethodnoj utakmici, kao i činjenice da je klub nakon toga ostao bez svog glavnog finansijera, pokušavali smo da stabilizujemo ekipu i nadam se da smo uspeli u tome. Momci izvršavaju sve obaveze koje postavljam pred njih, treniraju redovno i nemamo problema sa povredama. Jedini problem koji imamo jeste kvantitet igrača, jer smo sada maksimalno popunjeni. To donekle jesu “slatke muke”, s tim da mi iz stručnog štaba pazimo da toliki broj fudbalera ne preraste u nešto negativno. U narednom periodu nam za kratko vreme predstoji pet utakmica, pa će svi dobiti šansu. Situacija u klubu nije dobra, ali verujem da ekipa može da se izdigne iznad toga i već na narednom meču opravda sve do sada postignute rezultate, odnosno neutrališe onaj težak, bolan i katastrofalan poraz od Spartaka. Tokom pauze odigrali smo prijateljski meč protiv Čukaričkog, na kojem se videlo da smo povratili samopouzdanje i pokazali želju, htenje i borbu. Takođe, doveli smo igrače koje smo mogli da nam pomognu, a vrlo brzo ćemo videti da li je reč o kvalitetnim pojačanjima.’’

Derbi meč 8.kola Super lige Srbije između Voždovca i Vojvodine igra se prekosutra, u nedelju 10.septembra 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.