Danas se u okviru 14.kola Super lige Srbije u Humskoj sastaju domaći Partizan i gosti iz Bačke Palanke, ekipa OFK Bačka. Jasno je ko u ovom susretu ima ulogu favorita, ali nema sumnje da će gosti pokušati da iskoriste umor crno-belih nakon evropskog nastupa i naprave veliko iznenađenje.

Ekipa Partizana ove sezone ne igra u skladu sa ambicijama kluba, a nakon dvanaest odigranih susreta crno-beli na svom kontu imaju osam pobeda, uz tri remija i jedan poraz. U prethodnom kolu su na gostovanju u Surdulici savladali ekipu Radnika rezultatom 0:2. Sa 27 osvojenih bodova trenutno zauzimaju 2.mesto na superligaškoj tabeli. Ekipa iz Bačke Palanke ove sezone ne ’’blista’’ i nalazi se u grupi ekipa sa najslabijim učinkom, a nakon trinaest odigranih susreta na svom kontu ima samo dve pobede, uz četiri remija i sedam poraza. U prethodnom kolu su na svom terenu savladali ekipu poslednjeplasiranog Borca rezultatom 1:0. Sa 10 osvojenih bodova trenutno zauzimaju 13.mesto na superligaškoj tabeli.

Današnji rivali su tokom prethodne sezone odigrali dva međusobna susreta, a nešto uspešniji bili su crno-beli. Prvi meč odigran je na neutralnom terenu u Novom Sadu, a završen je bez pobednika rezultatom 0:0. Drugi meč odigran je u Beogradu, a ekipa Partizana je tom prilikom slavila rezultatom 1:0(0:0). Jedini pogodak na utakmici postigao je Uroš Đurđević. To su ujedno i jedina dva međusobna susreta koje su ovi timovi odigrali, jer su se takmičili u različitim rangovima takmičenja.

Domaćini u ovaj meč ulaze sa puno opreza, kao i željom da poprave rezultate i efikasnost na domaćem terenu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih  Miroslav Đukić koji je naglasio da mu je cilj da se to što pre promeni pred ključne utakmice u Evropi:

’’Bačka je još jedan težak protivnik, a posle evropske utakmice je još teže, zbog umora. Ali, ovo ne staje, moramo dalje i moramo da pobeđujemo i da igramo dobro i da nastavimo trku za titulu. Nadamo se dobroj igri i dobrom rezultatu. Nemamo pravo na grešku, moramo da pobeđujemo. Analizirali smo Bačku, verovatno će igrati u sistemu sa pet igrača u odbrani. Oni su ekipa koja se brani sa pet, ali napada sa velikim brojem igrača. Zaista težak meč, ali nema druge nego ići na pobedu. Uvek je zabrinjavajuće kada ne postižete gol. Nije lako, pogotovo u Evropi je teško pobeđivati, davati golove. Skenderbeg je čvrsta ekipa, agresivna, dobro radi tu fazu defanzivnu, nije lako. Moramo, međutim, da zahtevamo, da tražimo, da imamo posed, da napadamo. Nije lako pronaći rešenja, potrebna je inspiracija, mnogo stvari da dođe na svoje mesto da biste funkcionisali u ofanzivi. Sigurno nas očekuje protivnik koji je dobar u defanzivi i izlazi na kontranapade. Pogotovo kod kuće imamo problem sa efikasnošću.’’

Šef stručnog štaba Partizana se potom osvrnuo i na činjenicu da njegova ekipa ove sezone postiže bolje rezultate na gostujućem terenu:

’’To je više mislim psihološki problem. Opterećenje igranja kod kuće nas sputava da igramo mirnije, jednostavnije, da mirnije tražimo protivnički gol. Pogotovo kod kuće se blokiramo, jer želimo da što pre dođemo do protivničkog gola, tako da efikasnost i igra kod kuće nisu toliko dobri kao na strani. Na strani nismo izgubili, igramo dobro i pobeđujemo, a kod kuće moramo da pobeđujemo brojke. Naše preživljavanje u Evropi nam zavisi od igara kod kuće, kroz utakmice sa Skenderbegom i Jang bojsom. To moramo da dobijemo ako želimo da prođemo. Veoma je bitna podrška naše publike. Madam se da će biti u dobrom broju i da će nam pomoći da prebrodimo ovu prepreku.’’

U taboru domaćina nakon trijumfa nad Borcem vlada umereni optimizam, a niko ne pomišlja na predaju u duelu sa aktuelnim šampionom. O tome je u izjavi za medije pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba OFK Bačka, trener Zvezdan Milošević, koji je najavio da će njegov tim nastupiti u najjačem sastavu:

’’Znamo snagu i kvalitet Partizana, ali ne razmišljamo u kom će sastavu crno-beli igrati posle ispita u Evropi. Bavićemo se isključivo našom igrom. Pokušaćemo da odigramo najbolje što možemo, videćemo da li će to biti dovoljno za pozitivan rezultat. Igraćemo u najjačem sastavu. Dobro smo se pripremili i verujem da ćemo biti na visini zadatka.’’

U sličnom tonu je u izjavi za medije datoj pred ovaj meč govorio i prvotimac bačkopalanačkog superligaša Miroslav Bjeloš koji je istakao da su iznenađenja moguća:

’’Očekuje nas veoma teško gostovanje, protivnik je apsolutni favorit. U Beograd, bez obzira na to, ne putujemo sa belom zastavom. Daćemo sve od sebe da eventualno iznenadimo velikog protivnika, što neće biti nimalo lako. U sportu, samim tim i u fudbalu, iznenađenja su moguća, a potrudićemo se da ga načinimo baš u utakmici sa državnim prvakom. Sa crno-belima smo do sada odigrali dve prvenstvene utakmice. Prva je završena nerešenim rezultatom 0:0, drugu su dobili Beograđani rezultatom 1:0, a gol odluke primili smo u finišu susreta. Verujem u saigrače koji će, u to sam ubeđen, dati sve od sebe da se iz Beograda vratimo neporaženi. Bod bi nam bio baš po meri i značio bi nam veoma mnogo u nastavku takmičenja. Ako svaki igrač pruži maksimum, odigra disciplinovano, odgovorno i angažovano, verujem da možemo da zabeležimo remi. Moramo da uđemo u utakmicu kao i u svaku drugu, kao da nam je protivnik neko iz gornjeg dela tabele. U psihološkoj smo prednosti, u duelu sa crno-belima nemamo šta da izgubimo, dok možemo mnogo da dobijemo ako pružimo dobru igru.’’

Ulaznice za ovaj susret na dan njegovog odigravanja se mogu kupiti na blagajnama stadiona u Humskoj. Blagajne će biti otvorene od 10:00 časova, a cene ulaznica su sledeće: Jug – 250,00 dinara, Istok – 450,00 dinara, Zapad – 450,00 dinara i Lože – 3.000,00 dinara. Sezonske ulaznice za sezonu 2017/2018 važe za ovaj meč.

Meč 14.kola Super lige Srbije između Partizana i OFK Bačka igra se danas, u nedelju 22.oktobra 2017.godine, sa početkom u 15:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović