Derbi meč 15.kola Super lige Srbije igra se danas u Nišu gde domaći Radnički dočekuje goste iz Kruševca, ekipu Napretka. Biće to duel dva tima sa evropskim ambicijama koji vode veliku borbu da se vrate u vrh tabele, na mesta koja to obezbeđuju.

Nišlije ove sezone postižu solidne rezultate, a nakon četrnaest odigranih susreta na svom kontu imaju šest pobeda, uz pet remija i tri poraza. U prethodnom kolu ekipa Radničkog je u Novom Sadu odigrala nerešeno sa ekipom Vojvodine, a rezultat je bio 1:1. Sa 23 osvojena boda  trenutno zauzimaju 6.mesto na superligaškoj tabeli. Kruševljani ove sezone igraju sa dosta oscilacija i imaju nešto slabiji učinak, a nakon četrnaest odigranih mečeva na svom kontu imaju šest pobeda i šest poraza, uz dva remija. U prethodnom kolu ostvarili su na svom terenu pobedu nad ekipom Zemuna, a rezultat je bio 2:1. Sa 20 osvojenih bodova trenutno zauzimaju 8.mesto na superligaškoj tabeli.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala tri međusobna susreta, a uspešniji su bili fudbaleri Radničkog. Prvi meč odigran je u Nišu, a završen je nerešenim rezultatom 1:1(1:0). Strelac za domaći tim bio je Lazar Arsić, dok je strelac izjednačujućeg pogotka bio Bratislav Punoševac. Drugi meč odigran je u Kruševcu, a Nišlije su nakon preokreta slavile rezultatom 1:2(1:0). Domaći tim je poveo preko Ibrahima Ndiajea, a pobedu je gostima doneo Saša Stojanović sa dva pogotka. I treći susret odigran je u Kruševcu, a takođe je završen pobedom Nišlija, ovoga puta rezultatom 0:2(0:1). Strelci su tom prilikom bili Riota Noma i Nemanja Kojić. Ako posmatramo rezultate prethodnih 15 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2000-2017) ekipa Radničkog je bila uspešnija sa 8 pobeda, uz 4 remija i 3 poraza. Sve tri pobede Kruševljani su ostvarili na svom terenu, dok su na gostovanjima u Nišu dva puta stigli do jednog boda.

U taboru domaćina svi priželjkuju osvajanje tri boda, nakon dva remija u prethodna dva prvenstvena kola. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog tima Milan Đuričić koji je istakao da očekuje tešku utakmicu protiv kvalitetnog protivnika:

’’Predstoji nam još jedna u nizu teških utakmica od kako sam došao u klub. Nama je potrebna pobeda, nakon dva remija, ali treba reći da i oni imaju svoje ambicije. Od dolaska trenera Kosanovića Napredak se nalazi su sjajnoj formi, pobedili su Crvenu zvezdu, igraju odlično, imaju iskusne igrače kao što su Kasalica, Petrović i Alivodić, i sigurno je da nas čeka velika borba u nedelju. Ja verujem da smo mi dostigli potrebnu formu i da smo sposobni da osvojimo tri boda.’’

Trener Nišlija se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da ima određenih problema, ali da veruje u igrače koji će istrčati na teren:

’’Imamo probleme, ali sam se na to već navikao. Kapiten Aleksandar Jovanović neće moći da igra zbog žutih kartona, Miloš Petrović i Nikola Aksentijević su povređeni. Nikola Stanković se oporavio, ali će tek danas odraditi prvi trening posle dve nedelje pauze. Nemam puno dilema oko sastava tima. Na golu će biti Krznarić, odbrambenu četvorku činiće Raspopović, Simunović, Subić i najverovatnije Mijailović, ukoliko Aksentijević ne bude spreman. Na sredini terena igraće Tomić, Noma i Arsić, po jednom boku će napadati Slaviša Stojanović, a po drugom Mrkić ili Milutin Ivanović. U samom špicu biće Pavkov. Verujem u ove igrače i mislim da ćemo uz pomoć navijača ostvariti cilj.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac Nišlija, levi bek Aleksandar Subić, koji je istakao da se nada trijumfu protiv velikog rivala:

’’Napredak je odličan tim koji je sastavljen od iskusnih superligaških fudbalera. Ipak, mi igramo kući i mi ćemo se pitati u nedelju. Ukoliko ispoštujemo dogovor iz svlačionice, i budemo maksimalno skoncentrisani tokom svih devedeset minuta, ubeđen sam da pobeda neće izostati.’’

Kratku izjavu dao je i njegov saigrač Andrija Mijailović koji će meč sa Napretkom najverovatnije početi na poziciji desnog beka:

’’Uželeo sam se igre i spreman sam da odgovorim svim zahtevima koje trener postavi pred mene. Dobro smo trenirali tokom ove nedelje, raspoloženje u ekipi je sjajno i ubeđen sam da ćemo biti bolji od Napretka i slaviti tri boda.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa velikom željom da trijumfuju, a stručni štab ’’čarapana’’ zadovoljan je trenutnom formom. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Milorad Kosanović koji je istakao da se nada da je njegova ekipa u potpunosti spremna:

’’Nadam se da smo spremni. Radnički je sposoban da nam napravi problem, jer koliko vidim prave dosta dobrih rezultata. Mi sada ulazimo u seriju utakmica sa dobrim ekipama, gde će biti gotovo identično igrati, bez obzira da li igramo kod kuće ili na strani. Svaki protivnik ima svoje specifičnosti i mi ćemo to ispoštovati. Ova utakmica zahteva veću koncentraciju, zbog toga što nosi status derbija, i volim što ću biti deo toga. Do sada je urađen veliki posao, i rasterećeni idemo u Niš, ali to ne znači da nećemo biti spremni na maksimalnu borbu za svaki bod. Radnički poštujemo, ali pre svih cenimo sebe.’’

Stručni štab ’’čarapana’’ neće moći da računa na Markoskog i Uroševića koji su povređeni, dok će svi ostali igrači biti na raspolaganju za predstojeći susret.

Svoja očekivanja izneo je i prvotimac kruševačkog tima Nenad Šljivić koji je istakao da očekuje povoljan rezultat:

’’Očekivanja su kao i pred svaku utakmicu, da napravimo razliku. Lepo je što je to derbi i što je atmosfera sjajna. Pozvao bih navijače da nas podrže u što većem broju i da nastavimo sa dobrim rezultatima.’’

Ulaznice za ovaj susret mogu se kupiti na dan odigravanja, od 10:00 časova na biletarnici ispred hale ’’Čair’’, a od 15:00 časova ispred istočne tribine stadiona. Cene ulaznica su sledeće: Jug – 150,00 dinara, Istok – 300,00 dinara, Zapad – 300,00 dinara i Lože – 1.500,00 dinara.