Derbi meč 35.kola Super lige Srbije igra se na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde domaća Crvena zvezda dočekuje goste iz Subotice, ekipu Spartak Ždrepčeva krv. Duel novog šampiona i trećeplasiranog tima šampionata svakako zavređuje veliku pažnju, a kvalitet obe ekipe garantuje nam da ćemo gledati odličan fudbal.

Ekipa Crvene zvezde je i matematički obezbedila 1.mesto sa 51 bodom na svom kontu. U prethodnom kolu crveno-beli su na gostovanju u Kruševcu savladali ekipu Napretka, a rezultat je bio 0:2. Ekipa Spartaka trenutno zauzima 3.mesto na tabeli sa 34 boda na svom kontu. U prethodnom kolu ’’golubovi’’ su kao gosti poraženi u duelu sa ekipom Čukaričkog, a rezultat je bio 3:0.

Današnji rivali su već odigrali dva međusobna susreta tokom aktuelne sezone, a crveno-beli su oba puta slavili. Prvi meč odigran je u Beogradu, a domaći tim slavio je rezultatom 1:0(1:0). Jedini pogodak postigao je Ričmond Boaći sa ’’bele tačke’’. Drugi meč odigran je u Subotici, a ekipa Crvene zvezde je trijumfovla rezultatom 1:2(1:2). Domaći tim poveo je pogotkom Ognjena Đuričina, a potpuni preokret je crveno-belima doneo dvostruki strelac Milan Rodić. Ako posmatramo rezultate prethodnih 19 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2018) Crvena zvezda je bila mnogo uspešnjia sa 15 pobeda, uz 2 remija i 2 poraza. Zanimljivo je da su Subotičani oba trijumfa ostvarili kao domaćini, poslednji u prvom delu sezone 2012/13 kada je rezultat bio 3:0. Jedini bod na stadionu ’’Rajko Mitić’’ osvojili su u sezoni 2010/11 kada je rezultat bio 2:2.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina vlada veliko zadovoljstvo zbog osvojene titule, ali svi ističu da ne sme biti opuštanja i da se mora odigrati maksimalno do kraja. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je istakao da će na preostalim mečevima šansu dobiti i neki igrači sa manjom minutažom, ali da će ciljevi biti isti:

’’Imamo nastavak prvenstva posle Kruševca gde smo i matematički osvojili titulu. To nam je i bio i cilj, da što pre obezbedimo prvo mesto kako bismo sa više komfora ušli u samu završnicu sezone. Sada imam priliku da isprobam i neke druge igrače koji su deo ovog tima, imamo stvarno veliki fond igrača koji apsolutno zaslužuju da igraju, pa ćemo videti u kom sastavu ćemo izaći. Igramo protiv ekipe koja je apsolutni hit ove sezone, možda im je ovo najbolja sezona do sada. Gospodin Veselinović je odlično vodio, a kolega Gaćinović nastavio. Ekipa Spartaka je hitra, brza, agresivna, igraju malo drugačije nego ostali i mislim da im je to i donelo ove rezultate. Biće nam teško jer ćemo biti lišeni naših navijača, ali bez obzira na sve mi smo Crvena zvezda i pokušaćemo da dobijemo sve utakmice do kraja. Bez obzira na to koji ćemo sastav izvesti, pokušaćemo da odigramo dobru utakmicu.’’

Posebno se zatim osvrnuo na činjenicu da ovoj utakmici neće moći da prisustvuju navijači crveno-belih:

’’Navijači su nas nagradili u Kruševcu i svaku utakmicu do sad. Ovo je prva utakmica da ćemo igrati bez pomoći publike, i krivo nam je. Ne sumnjam da ćemo imati podršku i protiv Vojvodine, i na fešti protiv Voždovca. Oni nam daju podršku svakog dana, i kada nisu na samoj tribini. Kada vidite natpis „Delije“ znate da su tu. Bilo bi lepše da su i fizički tu, jer fudbal se igra za publiku, ali kazna je kazna i moramo da je ispoštujemo.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Gosti u ovaj meč ulaze sa ambicijom da pruže snažan otpor, ali i da sačuvaju neke od igrača sa žutim kartonima za važan duel sa Nišlijama u narednom kolu. Na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret prisutnima se obratio pomoćni trener Savo Pavićević koji je istakao da utakmice sa Crvenom zvezdom uvek nose posebnu draž i da će njegov tim pokušati da se nadigrava:

’’Utakmica sa Crvenom zvezdom uvek nosi neku posebnu draž. Momcima sigurno neće faliti motiva, jer će igrati protiv ekipe koja je već osvojila titulu. Ne znamo sa kojim timom će izaći na teren, ali sigurno ko god dobije priliku daće svoj maksimum da zabeleže novi trijumf i da pokažu da zaslužuju dres Crvene zvezde. Imamo dosta kadrovskih problema, pored kartona imamo i igrače koji su se povredili u prošlom meču na Banovom brdu protiv Čukaričkog. Međutim,  verujemo u naše igrače i znamo da će se dati sve od sebe, ne idemo tamo da se ponašamo kao da smo već izgubili. Zvezda je naš najveći klub i sigurno da su favoriti. Imaju dvadesetak skoro istih igrača i to je njihov poseban kvalitet. Idemo u Beograd da probamo da se nadigravamo i da pokušamo da izvučemo povoljan rezultat.’’

On se zatim detaljnije osvrnuo i na kadrovske probleme istakavši da najverovatnije neće moći da računa na petoricu standardnih prvotimaca:

’’Nedostajaće Stojković koji ima žute kartone i Mile Savković koji se povredio na utakmici protiv Čukaričkog. Nemanja Nikolić, Bojan Čečarić i golman Ostojić su pred suspenzijom i videćemo koji će sastav istrčati.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac ’’golubova’’ Ognjen Đuričin koji je istakao da bi svaki osvojeni bod bio značajan za izlazak u Evropu:

’’Idemo da se nadigravamo sa šampionom. Znamo da Crvena zvezda nema prvenstveni poraz u 2018. godini, ali pokušaćemo da izvučemo bar bod, a možda i sva tri. Šampion će možda igrati u izmenjenom sastavu, ali mi moramo da gledamo sebe i da uđemo maksimalno koncentrisano, pošto bi nam svaki bod puno značio za izlazak na evropsku scenu.’’

Derbi susret 35.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Spartaka igra se danas, u subotu 05.maja 2018.godine, sa početkom u 20:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com