Derbi meč 36.kola Super lige Srbije igra se u Subotici gde domaći Spartak Ždrepčeva krv dočekuje goste iz Niša, ekipu Radničkog. Biće to direktan okršaj dva kluba za treće mesto i siguran plasman u evropske kvalifikacije, pa treba očekivati sjajnu utakmicu i veliku posetu.

Ekipa Spartaka trenutno zauzima 4.mesto na tabeli sa 34 boda na svom kontu. U prethodnom kolu Subotičani su kao gosti poraženi u duelu sa Crvenom zvezdom, a rezultat je bio 4:0. Ekipa Radničkog trenutno zauzima 3.mesto na tabeli, takođe sa 34 boda na svom kontu. U prethodnom kolu Nišlije su na svom stadionu ubedljivo savladale ekipu Vojvodine, a rezultat je bio 5:0.

Dva tima su tokom aktuelne sezone već odigrala dva međusobna susreta, a Subotičani su oba rešili u svoju korist. Prvi meč odigran je u Subotici, a domaći tim slavio je rezultatom 4:2(2:1). Strelci za ’’golubove’’ bili su tom prilikom Đorđe Ivanović, Aleksandar Radovanović (dva pogotka) i  Aranđel Stojković, dok je oba pogotka za goste postigao Milan Pavkov. Drugi meč odigran je ovog proleća u Nišu, a gosti iz Subotice su slavili rezultatom 0:2(0:0). Strelci su tom prilikom bili Nemanja Nikolić i Ognjen Đuričin. Ako posmatramo rezultate prethodnih 12 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2012-2018) Subotičani su bili nešto uspešniji sa 7 pobeda, uz 5 poraza i bez nerešenih rezultata. Zanimljivo je da su ’’golubovi’’ poslednja četiri susreta rešili u svoju korist, uz gol-razliku 10:3.


FOTO: fkspartak.com

Domaćini u ovaj meč ulaze zadovoljni zbog činjenice da su došli u poziciju da sami odlučuju o svojoj sudbini i plasmanu u Evropu koji svi u klubu i gradu željno iščekuju. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’golubova’’ Vladimir Gaćinović koji je istakao da očekuje veliku podršku sa tribina:

’’Ovo je izuzetna utakmica koja nam kroji sudbinu. Čast nam je da smo došli u poziciju da se borimo za izlazak na evropsku scenu i za treću poziciju u prvenstvu. Imamo obavezu prema nama, ali i prema navijačima, da pružimo maksimum u toj utakmici. Želimo da nam svi igrači budu zdravi i na raspolaganju, što bi sigurno uticalo na dodatno samopouzdanje. Verujemo u svoje sposobnosti, a očekujemo i veću podršku sa tribina u odnosu na dosadašnje mečeve. Učinićemo sve što je do nas da obradujemo naše navijače.’’

Iskusni prvotimac ’’golubova’’ Vladimir Torbica istakao je tom prilikom da se nada pobedi svog tima:

’’Očekuje nas sigurno jako teška utakmica koja je najbitnija u sezoni. Imamo dosta mladih igrača koje to ne bi trebalo da optereti. Ulog je velik i ta pobeda nam obezbeđuje ulazak u Evropu. Nadam se da će se svi oporaviti do nedelje i da ćemo opet kompletni nastupiti. Pobeda nam je imperativ, a imamo i na čemu da gradimo svoj optimizam, jer smo u ovom prvenstvu oba puta savladali Radnički. Ukoliko sve bude na nivou potrebnom za odigravanje ovakve utakmice onda nemamo razloga da ne verujemo u uspeh.’’


FOTO: fkradnickinis.rs

U taboru gostiju vlada veliki optimizam i uverenje da su bolji tim u ovom trenutku. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog superligaša Dragan Antić koji je istakao da je siguran u pobedu svog tima:

’’Ne sporim namere našeg domaćina, ali se pitam kako će to ekipa Spartaka, koja je uspehe postigla igrom zasnovanom na kontranapadima, da krene na nas. Treba Subotičani, valjda, najpre da zaustave našu efikasnu i ubojitu ofanzivu. Ako budu uspeli u tome, svaka im čast. Mnogo smo bolji, jači i kvalitetniji sastav. Znamo koliko možemo i na osnovu toga dilema nema, Radnički će pobediti i osvojiti sva tri boda na severu Srbije i tako otvoriti vrata Evrope. Poštujem ih i respektujem, ali smatram da ćemo se u nedelju mi pitati na terenu. Neću puno menjati tim koji je pobeđivao u prethodna dva kola. Na gol se vraća Živković umesto Šaranova, a na poziciji levog beka igraće Nikola Stanković umesto povređenog Subića, koji je nažalost završio sezonu.’’

Prisutnima se potom obratio i kapiten Nišlija Aleksandar Jovanović koji je istakao da je pred njegovom ekipom utakmica sezone i da je veliki optimista:

’’Pred nama je meč u koji će stati čitava sezona i mi moramo da uđemo u njega na jedini mogući način – da budemo disciplinovani, odgovorni, razigrani i postignemo rezultat koji će nam ostvariti snove. Atmosfera u ekipi je sjajna, svi nestrpljivo čekamo ovu utakmicu i ja sam zaista veliki optimista. Pokušaćemo da rešimo tu Evropu već u Subotici, a da onda u četvtak protiv Napretka napravimo feštu pred našim navijačima na Čairu.’’

Odlukom uprave fudbalskog kluba Spartak Ždrepčeva krv i u dogovoru sa JKP ’’Stadion’’ ulaz na ovaj susret će biti besplatan.

Derbi susret 36.kola Super lige Srbije između Spartaka i Radničkog igra se prekosutra, u nedelju 13.maja 2018.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu Radio-televizije Vojvodina.