Derbi meč 5.kola Super lige Srbije igra se u Kuli gde će ekipa Spartaka dočekati goste iz Niša, ekipu Radničkog. Subotičani su prethodnih pet duela rešili u svoju korist, a ambiciozni gosti će u tome sigurno videti dodatni motiv za pobedu.

Dva tima su se tokom prethodne sezone sastajala tri puta, a sva tri duela pripala su Subotičanima. Prvi meč odigran je u jesenjem delu sezone, a Subotičani su na svom terenu slavili rezultatom 4:2. Drugi meč odigran je tokom prolećne polusezone u Nišu, a rezultat je bio 0:2 za ’’golubove’’. Teći meč odigran je u plej-of fazi u Subotici, a domaći tim je ponovo slavio rezultatom 2:0.

Subotičani su završili evropsku misiju, a sada ih čeka zadatak da poprave bodovni saldo na domaćoj sceni.  O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’golubova’’ Vladimir Gaćinović koji je istakao da je umor evidentan, ali da veruje da će njegov tim uspeti da ostvari željeni rezultat:

’’Čeka nas težak zadatak, jer nismo imali vremena nijedan dan da se odmorimo. Nama je ovo jedanaesti meč za 36 dana. Veoma je naporno kada se igra svaka tri dana, a od toga šest evropskih utakmica smo odigrali u tom periodu. Žao mi je što nismo mogli pomeriti duel sa Radničkim bar za jedan dan da se igrači malo odmore, ali nećemo kukati. Idemo dalje u želji da se pokažemo u istom svetlu kao i na prethodnim utakmicama u Kopenhagenu. Svesni smo činjenice da su nam mečevi na međunarodnoj sceni bili prioritet i da je domaći šampionat bio zapostavljen. Osetilo se to posebno na utakmicama u Bačkoj Palanci i protiv Proletera gde smo igrali sa totalno podmlađenim timom. Međutm, tek je početak prvenstvene trke. Dug je šampionat, a nije to toliki zaostatak koji je nenadoknadiv, samo je neprijatno. Već sutra ćemo pokušati protiv Radničkog da dođemo do povoljnog rezultata. Neće to biti nimalo lako, jer znamo kakva je ekipa iz Niša vođena Nenadom Lalatovićem, koga izuzetno cenim. Tim je sastavljen od kvalitetnih pojedinaca i ofanzivno su mnogo opasni. Posebno su po gol protivnika nezgodni krilni napadači Ranđelović i Stanisavljević, ali i napadač Haskić. Znamo šta nam je činiti i verujem da ćemo uspeti ostvariti željeni rezultat.’’

Gosti u ovaj meč ulaze oprezno, zbog činjenice da sa ’’golubovima’’ u poslednje vreme imaju negativan bilans, ali i sa puno samopouzdanja. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog superligaša Nenad Lalatović koji je istakao da njegovi igrači ne smeju da razmišljaju o umoru protivnika kao olakšavajućoj okolnosti:

’’Prvo, želim da kažem da Spartak kao klub ne leži Radničkom iz Niša. Radnički je izgubio pet utakmica od ovog protivnika. U poslednje vreme tradicija je na njihovoj strani, ali tradicija je tu da bi se rušila. Daćemo sve od sebe da zabeležimo pobedu. Meni je svejedno ko je protivnik i da li igamo na strani, uvek igramo na pobedu. U Kulu idemo da pokušamo da srušimo negativnu tradiciju i navijačima u Nišu donesemo tri boda. Svi pišu samo o Zvezdi i Partizanu, a Spartak je izbacio ekipu Sparte koja u svojim redovima ima jednog Kangu, Plavšića, to je bio ogroman podvig. To samo pokazuje da oni imaju veliki kvalitet. Čestitam im na svemu učinjenom u Evropi. Upravi, navijačima, igračima i pogotovu mom dragom kolegi Vladimiru Gaćinoviću. Svi govore o umoru, ja to ne priznajem. Smatram da imaju kvalitetan tim. U drugoj utakmici protiv Brondbija nisu igrala četvorica igrača. Kada sam bio u Vojvodini pobedili smo Dinamo iz Minska, a u nedelju smo igrali protiv Partizana. Svi su mislili da nećemo moći da hodamo, a mi smo pobedili sa 1:3. U fudbalu ne postoji umor, sve je to u glavi igrača. Kada je ekipa spremna, dugo na okupu, lakše im je da igraju u ritmu subota-sreda. Igrače pripremam tako da izbace iz glave da će protivnički fudbaleri biti umorni. Spartak će biti motivisan za derbi, želeće da pokažu da im je utakmica protiv Proletera bila loš dan. Kao što znate, ne možemo da računamo na dvojicu golmana, Mladena Živkovića i Ivana Bulajića. Ono što je za mene jako bitno, jeste da se Babić polako vraća. Trenirao sam ga u Proleteru i Vojvodini, znam koliko je on važan za Radnički. Babić je prošle polusezone igrao dobro, a kada se bude vratio imaćemo u njemu veliko pojačanje. Borivoje Ristić je dobio sertifikat i biće u konkurenciji za Spartak. Za nas sada počinje period teških utakmica. Borićemo se sa svim protivnicima koji se bore za Evropu. Prvo smo igrali protiv Voždovca, pa idemo Spartaku, onda na Čair dolazi Napredak, a onda gostovanje Čukaričkom i Vojvodina na Čairu. Imamo paklen raspored, svaka će biti derbi utakmica za nas, ali i za protivnike. Videćemo ko zaslužuje Evropu, siguran sam da ćemo biti na visini zadatka.’’

Derbi meč 5.kola Super lige Srbije između Spartaka i Radničkog igra se danas, u nedelju 19.avgusta, sa početkom u 17:00 časova.

FOTO: fkradnickinis.rs