Derbi meč 7.kola Super lige Srbije igra se u Novom Sadu gde domaća Vojvodina dočekuje goste iz Beograda, ekipu Crvene zvezde. Domaćini polako podižu formu, stigla su i nova pojačanja, dok crveno-beli stižu osokoljeni velikim uspehom u Salzburgu, pa treba očekivati odličnu utakmicu.

Ekipa Vojvodine je u prvih šest kola zabeležila dve pobede, uz tri remija i jedan poraz, pa je uoči ovog kola sa 9 bodova na svom kontu zauzimala 6.mesto na tabeli. Ekipa Crvene zvezde nakon pet odigranih susreta (odložen meč sa Napretkom) još uvek ima maksimalan učinak, pa sa 15 bodova na svom kontu zauzima 1.mesto na tabeli.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala tri međusobna susreta i sva tri puta trijumfovali su Beograđani. Prvi meč odigran je tokom jesenje polusezone na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a domaći tim slavio je rezultatom 2:0(1:0). Drugi meč odigran je tokom proleća u Novom Sadu, a gosti su tada slavili rezultatom 1:2(0:1). Treći meč odigran je u okviru plej-of faze, a Beograđani su na stadionu ’’Karađorđe’’ ponovo slavili rezultatom 1:2(1:1).


FOTO: fkvojvodina.rs

Novosađani u ovaj meč ulaze sa puno respekta prema protivniku, ali i optimizma zbog sve boljih partija koje pružaju i pojačanja koja su pristigla u finišu prelaznog roka. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Aleksandar Veselinović koji je istakao da je prezadovoljan zalaganjem svojih igrača na treninzima:

’’Pred nama je utakmica za koju se nadam da će biti lepa i koja treba da predstavlja praznik fudbala u Srbiji. Posle serije u kojoj smo na tri meča osvojili sedam bodova i nismo primili gol od svojih igrača očekujem da i u nedelju nastavimo u istom pravcu, ali uz želju da, sa maksimalnim poštovanjem protivnika, pobedimo u toj utakmici, jer to je osnovni smisao sporta i takmičenja. Očekujem da budemo hrabri, energični, agresivni i hteo bih da pohvalim momke, jer na treninzima zaista rade izvanredno. Više puta sam isticao da radim sa sjajnom grupom igrača i profesionalaca i nimalo ne sumnjam da će na teren izaći maksimalno motivisani. Moram da kažem i to da imamo jednu zemlju i zato želim iskreno da čestitam Crvenoj zvezdi na fantastičnom rezultatu koji je ostvarila plasmanom u Ligu šampiona. Mislim da to treba da raduje sve naše ljude, a ja sam definitivno jedan od onih koje se iskreno raduje svakom uspehu našeg sporta. To što je uradila Crvena zvezda na neki način pokazuje put svima nama i motiviše nas da budemo bolji.’’

On je potom govorio o trenutnoj kadrovskoj situaciji, kao i o mogućnosti da neko od novajlija zaigra na ovom susretu:

’’Osim Zlomislića, koji se povredio tokom prvih petnaest minuta poslednje utakmice protiv Proletera, svi ostali igrači su zdravi, treniraju i sa mnogo motiva, energije i želje se odnose prema svojim obavezama. Utakmicu će sigurno početi i neko od najskorije pristiglih igrača, te se može desiti da protiv Crvene zvezde u startnoj postavi bude osam-devet igrača koji su sa nama tek mesec i po dana. Do meča su ostala još dva dana, imamo ideju i smernicu kako treba da igramo, ali ostalo je da definišemo još neke detalje. Iako je svaka pozicija u timu bitna, kad vam centralni igrač veznog reda poremeti planove, onda se pomeraju i ostale kockice u mozaiku tima, što se moglo videti i na meču protiv Proletera. Ako se vratimo unazad, setićemo se da je do 25. juna na toj poziciji igrao Putinčanin, koji je bio glavna spona u organizaciji ekipe, potom je 5.jula došao Zlomislić i sada opet treba da tražimo alternativno rešenje za njega. Iskreno, još uvek imam dilemu oko toga ko će zaigrati na njegovom mestu.’’

Strateg Vojvodine ne očekuje da će Crvena zvezda rasterećenije pristupiti ovoj utakmici, posle velikog slavlja zbog plasmana u Ligu šampiona:

’’U psihologiji postoje periodi punjenja i pražnjenja energije i motivacije. Međutim, Crvena zvezda već drugu sezonu zaredom u kompoziciji tima ima preko 20 igrača. Ako se analizira dosadašnjih pet utakmica koje su odigrali u prvenstvu i mečevi koje su odigrali u Evropi, dolazi se do zaključka da imaju 20 igrača istog kvaliteta, iako njihov uspeh, za koji smatram da je i uspeh srpskog fudbala, može da se tumači dvojako. Ipak, verujem da Crvena zvezda kao klub iz poštovanja prema sebi, ali i prema Vojvodini, nikako ovu utakmicu neće shvatiti kao manje važnu. Početak je prvenstva, svaki bod je važan i siguran sam da će Crvena zvezda sve svoje kapacitete usmeriti ka tome da bude na najvišem mogućem nivou i dobije utakmicu protiv Vojvodine.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru gostiju vlada sjajna atmosfera nakon obezbeđenog plasmana u Ligu šampiona, ali svi u klubu pozivaju na oprez i na jednaku ozbiljnost u pristupu svakoj narednoj utakmici. Šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević istakao je tokom obraćanja predstavnicima medija uoči ovog susreta da očekuje pravi fudbalski spektakl u kome će publika imati priliku da uživa:

’’Idemo u Novi Sad da odigramo utakmicu protiv jako dobrog kluba. Istorija Vojvodine pokazuje njenu vrednost. Uvek je lepo igrati na „Karađorđu“ pred Novosađanima, taj grad mi je drag, a i moj sin sada igra za Vojvodinu. Očekuje nas jako teška utakmica, pravi derbi, spremićemo se na najbolji mogući način da se prikažemo u najboljem svetlu. Očekujem da publika bude zadovoljna i da svi uživamo. Pozvao bih naše navijače da nas podrže, očekujem dobar fudbal i spektakl. Ekipa Vojvodine je bolja nego što bodovi pokazuju. Gledao sam ih uživo zbog sina, mislim da im je ova godina prekretnica, stvara se novi tim i to nije lako. Na poslednjem meču je imala četiri igrača rođenih 1998. godine, okrenula se pravom putu po meni i razvijanju mladih igrača pored iskusnih. Uz dobro vođenje od strane trenera Aleksandra Veselinovića, koji je veliki radnik, imaju dobru budućnost. Nama trenerima je potrebno vreme koje nemamo, ali mislim da je Vojvodina na pravom putu. Neka im krene posle naše utakmice.’’

On je potom istakao da ne sumnja da će njegovi igrači nakon uspeha u Evropi biti maksimalno fokusirani meč u Super ligi:

’’Biću ljut ako tako ne bude, jer onda nismo to što jesmo. Doživeli su igrači emotivno pražnjenje, ali to mora da se prevaziđe, takav nam je posao i ne smemo da zaboravljamo sledeću utakmicu i obaveze koje nas čekaju. Mislim da su mi na treningu pokazali da su arhivirali veliki meč sa Salcburgom i da nam je sada najvažniji derbi sa Vojvodinom. Uvek je ovaj period jako težak posle jula i avgusta. Imali smo malo takmičenje u kojem već krajem avgusta ostvarujete ciljeve. Sigurno da je bio veći naboj na evropskoj sceni, dok je prvenstvo dosta dugačko sa mnogo više utakmica i neke nepredviđene stvari možete da stignete da ispravite. Donekle je rasterećujuće, ali ne možemo ipak mi tako da razmišljamo.’’

Fudbalski klub Vojvodina je obavestio javnost da je iz bezbednosnih razloga drastično smanjen kapacitet stadiona, kao i da su ulaznice za severnu i južnu tribinu rasprodate. Za najvatrenije pristalice domaćeg tima kao i obično je rezervisana severna tribina. Gostujući navijači biće smešteni na južnu tribinu.

Derbi susret 7.kola Super lige Srbije između Vojvodine i Crvene zvezde igra se danas, u nedelju 02.septembra 2018.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com