Derbi meč 31. kola Mozzart Bet Super lige Srbije ujedno je i 173. večiti derbi srpskog fudbala, meč između Crvene zvezde i Partizana, koji će biti odigran na stadionu ’’Rajko Mitić’’. Njihov duel može biti ključan u borbi za titulu, ali je takođe može ponovo učiniti neizvesnom, pa treba očekivati izuzetno zanimljivu utakmicu.

Crveno-beli su tokom aktuelne sezone zabeležili 25 pobeda, uz 2 remija i 3 poraza, pa sa 77 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 1. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini savladali ekipu Železničara, a meč je završen rezultatom 3:0. Crno-beli su tokom aktuelne sezone zabeležili 22 pobede, uz 4 remija i 4 poraza, pa sa 70 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 2. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti poraženi u duelu sa ekipom Čukaričkog, a meč je završen rezultatom 3:2.

Prvi ovosezonski derbi, odigran u Humskoj u okviru 9. kola, pripao je crno-belima koji su slavili rezultatom 2:1 (1:0). Izabranici Igora Duljaja su poveli u 41. minutu nakon uspešno izvedenog kaznenog udarca Bibarsa Natha, a duplirali prednost pogotkom Mateusa Saldanje u 66. minutu susreta. Crveno-beli su pogotkom Šerifa Endiajea u 77. minutu susreta završnicu učinili uzbudljivom. Drugi ovosezonski derbi, odigran u Ljutice Bogdana u okviru 24. kola, završen je podelom bodova nakon rezultata 2:2 (1:1). Strelci za crveno-beli tim bili su Uroš Spajić u 44. minutu i Šerif Endiaje u 69. minutu susreta, dok su strelci za crno-bele bili Mateus Saladanja u 45. minutu i Aldo Kalulu u 49. minutu susreta.

Šef stručnog štaba domaćeg tima Vladan Milojević očekuje dobru partiju svog tima i pobedu, ali ističe da u fudbalu dosta toga zavisi i od protivnika:

’’Počinjemo prvu utakmicu plej-ofa. Iskren da budem, igračima sam rekao pre utakmice da ulazimo u mini-prvenstvo, u kojima se borimo za 21 bod. Sasvim očekivano igraju najbolje ekipe koje su izborile plasman u plej-of. Čestitam im. Imaćemo dosta teških utakmica, otvaramo sa Partizanom, ali i ostale će biti podjednako teške. U mesec dana razmaka smo bili u drugačijoj situaciji, nema nikakvih tajni. Znate kako se igra derbi, praznik je fudbala, i nadam se da ćemo ponoviti dostojnu igru. Videćemo u kojoj meri. Kod nas se stvorila slika da derbi utakmica ima posebnu draž, da je posebno takmičenje. Kada neko osvoji titulu i ne pobedi u derbiju, ispadne da je ova druga ekipa bolja, a to nema veze. Ne ulazim u sve to, nemam opterećenje da pobedimo. Igramo protiv večitog rivala, uvek ih resprektujemo. Na nama je da se pripremimo i fokusiramo na utakmicu, i da odradimo što radimo na treningu. Ovde imamo tri različita takmičenja – osnovno, plej-of ili mini-ligu, kao i sasvim treće takmičenje, Kup Srbije. Za mene je uvek prva utakmica najbitnija, za mene je i naredni trening. Ne razmišljam u tom pravcu. Imamo nekih problema i nedoumica, videćemo kroz razgovor sa doktorom u kom ćemo sastavu izaći. Mi uvek spremamo utakmicu na ozbiljan način. Nije ovo neka predstava gde imamo samo publiku i dobijemo aplauze ili kritike za performans. Imamo i protivnika, koji analizira i priprema utakmicu. Partizan je veliki klub, radi profesionalno, ne improvizujemo. Nekada imate plan, a on se ne desi, jer je protivnik bolji i nadahnutiji. Sve te nijanse formiraju utisak i odlučuju da li je bilo dobro ili ne. Fudbal je jedini sport gde se rezultat vezuje sa igrom. U košarci ako ste pobedili – pobedili ste. Niko ne priča kako. Voleli bismo da igra bude dobra i da je spojimo sa pobedom, ali to zavisi i od protivnika. Trudićemo se da to ostvarimo. Nikada nisam rekao da je moja ekipa favorit, ni u čemu. Krećemo u plej-of i imamo 21 bod u opticaju. Sve što je bilo iza nas mene ne interesuje, misli su nam na mini-prvenstvu. Što se tiče favorita, mislim da nije prikladno pričati. Kada počne utakmica rezultat je 0:0.’’

Šef stručnog štaba gostujućeg tima Igor Duljaj, koji će ekipu voditi sa tribine zbog žutih kartona, ističe da ovaj derbi može neke stvari da reši:

’’Nije baš prijatna situacija. Nije ni fudbalska. Ne znam da li se ikada na derbiju desilo da trener ne može da prisustvuje zbog kartona. Ima i moje krivice, zasluženo sam neke dobio. Problem može da bude samo u komunikaciji tokom utakmice, jer ekipa se sprema nekoliko dana za ono što će biti sutra, radiće ono što smo se dogovorili. A, ako nešto bude potrebno, putem telefona ću razgovarati sa nekim od pomoćnika. Zato, ko ima moj broj, molim ga da me ne zove tokom utakmice. Ovo je težak posao, lakše će možda nešto da se vidi odozgo, iz druge perspektive. Spremamo se, igramo onako kako treniramo, tako da će momci kada izađu na teren tačno znati šta ko treba da radi. Svaki derbi je poseban. Ova utakmica, kao i sve druge, može mnogo toga da reši ili da odloži neke stvari. Utakmica u sredu je isto tako posebna utakmica, koja može da donese borbu za trofej. A, mi se, kao i pred svaku, pripremamo samo za ovu prvu narednu utakmicu. Kolega Milojević odlično poznaje Partizan, kao i mi njegovu ekipu, teško da može da bude iznenađenja. Ovaj meč će biti drugačiji u odnosu na prethodni, tada smo dugo imali igrača manje. Voleo bih da se ponovi da bude dosta golova, što više publike i da bude pravi spektakl. Možda je, ako sam dobro primetio, pala euforija što se tiče prodaje karata. Ne znam da li je možda zbog toga što je nova utakmica već u sredu. Kod igrača promenu nisam primetio. Rade maksimalno odgovorno, oni znaju da sa moje strane nemaju nikakav pritisak. Igrače koji su u Partizanu sam ja selektirao, a klub je učinio sve da oni dođu. Ako postoji neka odgovornost zbog loših igara, to ide na moja leđa. Ali, nemojte da zaboravite da izuzetno teško da ako nešto nije kako treba poslednjih godina, sve se promeni za samo godinu dana. Mnogo je onih koji nisu verovali da ovaj tim može da bude prvi na tabeli do marta. Ključno pitanje je ima li ova ekipa perspektivu. Ja verujem da ima i da će to pokazati vreme koje je pred nama. Tokom zimskog prelaznog roka smo ostali bez dva važna domaća igrača, a to znači da Partizan ima kvalitetne igrače. I ja ću uvek čvrsto stajati iza njih i kada je dobro i kada je loše.’’

Derbi susret 31. kola Mozzart Bet Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se u subotu 20. aprila 2024. godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na programu TV Arena sport 1 Premium.

FOTO: FK Crvena zvezda